Hrad Křivoklát se nachází na území městyse Křivoklátu v okrese Rakovník ve Středočeském kraji. Hrad je v majetku České republiky a je zpřístupněný veřejnosti. Jeho správu zajišťuje Národní památkový ústav.

Návštěvníkům umožnuje několik vyhlídkových tras. Pokud se vydáte na prohlídku první trasy Gotického paláce, uvidíte hradní nádvoří, kapli, rytířský a královský palác a samozřejmě i vězení.  Vydat se sem můžete vždy v květnu a červnu o víkendech a o prázdninách, tedy v červenci a srpnu, každý všední den.

Druhá prohlídka je o něco delší a zahrnuje všechny exponáty z první prohlídky a k tomu uvidíte jednu z největších knihoven na hradě, obrazárnu a místnost věnovanou Filipíně Welzerové, což byla první manželka arcivévody Ferdinanda II. Tyrolského a na Křivoklátě nějaky čas žila. A nakonec poslední prohlídka, ta je věnovaná celému hradu. Po prohlídce se nezapomeňte zastavit v Hradní krčmě, kde na vás čeká příjemné posezení, jídlo a pití.

Na hradě se pořádají i různé kulturní akce. Navštívit můžete například noční divadelní představení - Lucemburkové na Křivoklátě. Vstupenky jak na prohlídku, tak na akce můžete zakoupit na místě i online.

Křivoklát jste mohli vidět i několika filmech a pohádkách, například ve filmu Noc na Karlštejně, Třetí princ či Jak se budí princezny.

V blízkosti hradu můžete navštívit hrad Karlštejn, Konopiště či zámek Mnichovo Hradiště.

Další tipy na výlety ve středních Čechách>>