Nejlidnatější kraj v Česku nabízí spoustu m,ožností na vycházky. Milovníci přírody si přijdou na své díky mnoha kopcům, řek a rybníků. Velkým lákadlem je nově otevřený vojenský prostor v Brdech, nebo jeden z nejnavštěvovanějších hradů Karlštejn.

CHKO Brdy

CHKO vznikla 1.1. 2016 na území zrušeného vojenského prostoru. Návštěvníci tedy můžou vidět to, co prozatím viděly pouze pověřené osoby. Projít se na místě, kde probíhal výcvik vojáků je velké lákadlo. Více o pravidlech v CHKO Brdy se můžete dočíst zde.

Milešovka

Nejvyšší hora Českého středohoří je také známa díky Cimrmanově hře Švestka. Nachází se na sever od Prahy, nedaleko obce Milešov. Z vrcholu hory je kruhový rozhled do dalekého okolí, Milešovka totiž všechny ostatní vrchy v Českém středohoří výrazně převyšuje. Také proto se jedná o místo s nejdrsnějším podnebím v Čechách. Milešovka je považována za největrnější horu Česka, bezvětří je tu jen osm dní v roce. Značené turistické trasy vedou z Velemína, Bílky, Černčic a Milešova. Na Vrcholu je o svátcích v turistické sezóně obvykle dostupné občerstvení, rovněž se zde nachází řada informačních tabulí věnovaných historii meteorologické observatoře, okolní přírodě a meteorologii.

Říp

Památné místo české historie, které by měl navštívit každý správný Čech. Nachází se u města Roudnice nad Labem a je vidět už z velké dálky. Praotec Čech měl skvělý výhled na českou krajinu díky rovinatému okolí. Na vrcholu stojí rotunda svatého Jiří , která patří k jedním z nejstarších zachovaných rotund v ČR. Na úpatí Řípu vyvěrají také tři prameny, z nichž ten východní je považován za léčivý. Více o památné hoře zde.

Kutná Hora

Stříbrná pokladnice království Českého. Tak se kdysi nazývalo krásné město Kutná Hora. Dnes navštěvovaná hlavně díky Chrámu svaté Barbory nabízí ale také krásnou procházku historickým centrem města. Úzké uličky, paláce a zachované domy dodnes vyzařují bohatství zdejšího lidu, které město stavělo. To může vyvrcholit návštěvou muzea stříbra.

Velká Amerika a Karlštejn

Velká Amerika by se dala přirovnat k českému Grand Canyonu. Bývalé vápencové lomy jsou oblíbenou destinací filmařů a není se čemu divit. Natáčely se zde například takové hity, jako je Limonádový Joe, nebo Akumulátor. Samotný lom je pro veřejnost zavřený, ale i přes zákaz sem každoročně slézají stovky nadšenců. S Velkou Amerikou je podzemními šachtami, které jsou rovněž zavřené, propojena Malá Amerika, která je také zatopena krásnou křišťálovou vodou. Tyto krásné lomy jsou necelých pět kilometrů od hradu Karlštejn, tudíž se po turistické značce dá dojít až sem. U informační budovy Karlštejna je navíc malé pevnostní muzeum čs. Opevnění z roku 1937.

Medvědárium u Berouna

Pro výlet s dětmi je ideální procházka za medvědy Vojtou, Kubou a Matějem, známým z českého večerníčku Méďové. Túra poté může pokračovat přes Svatý Jan pod Skalou až na Karlštejn cestou Vojty Náprstka. Více o medvědáriu naleznete na oficiálních stránkách města.