Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vojáky střídají cyklostezky a turisté. Končí újezd Brdy

Autor: zst, ČTK - 
25. prosince 2015
10:03

Desítky let do oblasti nikdo nemohl. Kvůli ztenčování armády se ale ministerstvo obrany rozhodlo vojenský újezd Brdy zcela zrušit. Další tréninkové lokality se budou pouze zmenšovat. Pyrotechnici ale zatím neprozkoumali celé území bývalého cvičiště a dovnitř ještě nevkročil ani Klub českých turistů, aby vyznačil turistické stezky. I jeho členové si stejně jako turisté musejí počkat do nového roku. Oblast bude dobře přístupná také z Prahy.

Vojenský újezd Brdy ve Středočeském a v Plzeňském kraji s koncem prosince zanikne. Armádní prostor nahradí chráněná krajinná oblast (CHKO), jež bude, byť zatím jen zčásti, přístupná veřejnosti včetně turistů. K lednu se navíc zmenší i čtveřice dalších újezdů, a to Boletice, Březina, Hradiště a Libavá.

Oáza klidu pro Středočechy i Pražany

Brdské pohoří, které se podobá Šumavě, leží vesměs uprostřed hustě zalidněných středních Čech. Z Prahy to bude autem zhruba hodinu cesty. Posledních skoro sto let oblast kromě vojáků a lesníků navštívilo jen málo lidí. Na jeho okrajích se zvedají tři významné vrchy – Plešivec s mnoha nálezy bronzových pokladů, Žďár nad ložisky železných rud a zlatonosný Třemšín.

Projekt brdské střelnice byl schválen v roce 1926. Nynější vojenský újezd má rozlohu zhruba 260 kilometrů čtvrtečních. Od začátku roku by se mělo otevřít pěším a cykloturistům až 30 procent prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou zpřístupněny do konce roku 2017, kdy skončí pyrotechnický průzkum území. Vojákům zůstane malé cvičiště dělostřelců u obce Jince.

V CHKO by mělo vzniknout až 450 kilometrů cyklostezek a desítky kilometrů tras pro pěší. Jezdit se tudy bude moct maximálně 50 km/h. „Jedná se o atraktivní území blízko Prahy, které je bez staveb. Můžete zde jen tak brouzdat nebo jet na kole a zážitek vám nekazí žádné nevzhledné průmyslové či zemědělské stavby. Nadýcháte se čerstvého vzduchu a můžete ochutnat vodu z mnoha Brdských studánek,“ láká návštěvníky vedoucí správy CHKO Bohumil Fišer.

Vojáky vyhnali přírodomilci, obrana souhlasila

Újezd bude k poslednímu prosinci zrušen na návrh ministerstva životního prostředí. Armáda souhlasila, brdský vojenský újezd prý už není potřeba. Podle ministerstva obrany i proto, že klesl počet vojáků.

Při projednávání příslušného zákona se ale ozývaly i kritické hlasy, odpůrci argumentovali zejména bezpečnostními zájmy Česka. Spor vedly také Středočeský a Plzeňský kraj. Zatímco Plzeňský zrušení újezdu podporoval, Středočeský se stavěl proti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 25. prosince 2015 11:25 )

Komouši potřebovali vojenské újezdy pro ruské okupanty,aby si z nás udělali atomovou střelnici.

Zobrazit celou diskusi