Na Kralický Sněžník – příroda Pardubického kraje

I když je národní přírodní rezervace Kralický Sněžník frekventovanou turistickou oblastí, příroda je zde stále nedotčená. Na samotném vrcholu se kromě monumentálního, jedinečného výhledu nic nenachází. Pramení zde ale hned tři řeky: Morava, Liptovský potok a Kladská Nisa. Zajímavostí je, že každá ze jmenovaných řek končí v jiném moři.

Další informace o přírodní rezervaci Kralický Sněžník, zde!

Zemská brána – příroda Pardubického kraje

V místech, kde řeka Divoká Orlice protíná Orlické hory, se nachází ráj. Přírodní rezervace Zemská brána začíná na hranicích s Polskem až ke Klášterci nad Orlicí. Podél řeky vede nádherná turistická stezka. Nádheru balvanitého řečiště a převážně smrkových lesů dokreslují mohutné skalní útvary. Vyskytují se zde jeleni, srnci nebo lišky. Pro cykloturistiku oblast příliš vhodná není, některé části stezky nejsou sjízdné.

Celý popis rezervace Zemská brána naleznete zde!

Toulovcovy maštale – příroda Pardubického kraje

Jedná se o jedno z největších skalních městeček v České republice. Toulovcovy maštale se jednoznačně řadí mezi nejkrásnější turistické lokality. Ohromných skalních útvarů, údolí a jeskyní se v této oblasti nachází řada. Toto místo podle legendy kdysi obýval loupeživý rytíř Toulovec, podle kterého se oblast jmenuje.

Další informace o skalním městě Toulcovy maštale, zde!

Železné hory – příroda Pardubického kraje

A nyní jih Pardubického kraje. Železné hory jsou krásné a převážná většina je turisticky nenáročná. Hory nabízí spoustu výletů i cyklovýletů. Ale kde začít? Můžeme doporučit například trasu kolem vodní nádrže Seč. Příroda je zde nádherná a z hradu Oheb získáte krásný výhled na celou vodní plochu.

Turistického průvodce Železnými horami naleznete zde.

Pro milovníky koní – příroda Pardubického kraje

Máte rádi koně? Potom jste v Pardubickém kraji správně. Právě zde se totiž nachází jeden z nejstarších hřebčínů na světě, národní hřebčín Kladruby nad Labem. Kromě rozsáhlých pastvin zde naleznete i zámek vybudovaný Rudolfem II. a sbírku kočárů.

Oficiální stránky obce Kladruby nad Labem, zde!

Další zajímavé nebo související odkazy:

Na Kuňku nebo na Sněžník? Pěší turistika v Pardubickém kraji

Poznejte Pardubický kraj

Cyklistika a cyklovýlety - Pardubický kraj

Města a památky - Pardubický kraj

Hradec Králové – nejznámější město českých královen!