CHKO Brdy

CHKO vznikla 1.1. 2016 na území zrušeného vojenského prostoru. Návštěvníci tedy můžou vidět to, co prozatím viděly pouze pověřené osoby. Projít se na místě, kde probíhal výcvik vojáků je velké lákadlo. Od 1.1. 2016 se zde malují i nové turistické trasy, tudíž na kolo či pěší turistiku ideální místo.Více o pravidlech v CHKO Brdy se můžete dočíst zde.

Nedaleko Brd se také nachází známé české lomy Velká a Malá Amerika. Toto území se nazývá český Grand Canon a je turisty velmi navštěvované. I když je vstup do lomů zakázaný, mnoho turistů se vydává po strmé stezce dolů a lomy prozkoumává. Tento úkaz lze ale krásně vidět i z vyhlídky u parkoviště.

Český ráj

Český ráj se nachází severně od města Jičín a vyniká velkou koncentrací přírodních a kulturních památek. Za "srdce Českého ráje" je tradičně považován Turnov. Hlavními dominantami kraje je hora Kozákov a zřícenina hradu Trosky. Významná jsou také skalní města, především Prachovské skály, Příhrazské skály, Hruboskalsko.

Český kras

Nedaleko Prahy se nachází CHKO Český kras, který nabízí pohled na krásné krasové jevy, včetně jeskyň, které jsou jedny z největších v ČR. Kromě vzácných rostlin je zde velký výskyt zvířat a archeologové zde hlásí velkou koncentraci zkamenělin.

Výlet do Českého krasu jde také spojit s výletem na Karlštejn, nebo do muzea Českého krasu v Berouně.

Kokořínsko

CHKO Kokořínsko - Máchův kraj patří k nejkrásnějším oblastem Mělnicka, Českolipska, Mladoboleslavska i celých Čech. Krajina má kaňonovitý charakter, v severní části přechází v pahorkatinu, jsou pro ni typické pískovcové skály, z nichž mnohé vytvářejí rozličné tvary - skalní převisy, drobné jeskyně, výklenky a římsy. Skrz celou chráněnou krajinou oblast jsou vyznačeny turistické stezky, tudíž je to krásné místo jak pro cyklisty, tak pro pěší turisty. Z kulturních památek stojí za návštěvu hrad Kokořín. Díky zachovalé lidové architektuře získaly některé vesnice status vesnická památková rezervace (Dobřeň, Olešno, Nosálov, Nové Osinalice, Lhota u Zátyní a Žďár), jiné vesnická památková zóna (Brocno, Tubož, Bukovec, Střezivojice, Jestřebice, Vidim, Lobeč, Sitné). Ve městech Dubá a Mšeno na Kokořínsku byla vyhlášena městská památková zóna.