Památky a zajímavosti

Zřícenina hradu Valečov

Tato zřícenina je krásnou dominantou Českého ráje. Je také znám, jako jeden z nejkouzelnějších skalních hradů u nás. Byl částěčně vytesán do skal, díky čemuž na vás dýchne jedinečnou romantickou atmosféru. V letní sezóně můžete po prohlídce hradu navíc navštívit slavnosti a koncerty, které se konají v předhradí.

Zámek Sychrov

Nedílná součást Českého ráje. Pokud toužíte navštívit opravdu pohádkový zámek, ve kterém budete čekat, že v komnatách uvidíte princeznu a na dvoře draka, nesmíte na návštěvu zámku Sychrov zapomenout. Potvrzuje to i fakt, že prostory zámku můžeme vidět v proslulých pohádkách jako Zlatovláska, Nesmrtelná teta či Nejkrásnější hádanka, nebo v zahraničním filmu Kosmetička  a zvíře s Timothy Daltonem v hlavní roli. Zámek je v novogotickém stylu a je to jeden z mála zámků, které lze navštívit po celý rok, každý den.

Český ráj ale nabízí spoustu dalších zajímavostí: zříceninu Trosky či skalní město Prachovské skály.

 

Kultura

Nechte se učarovat třpytivou krásou a navštivte Galerii Granát v Turnově. Galerie je otevřena celoročně a můžete se zde pokochat granátovými šperky a sklem. Průvodci vás zasvětí do tohoto luxusního světa a představí výrobky i historii tak, jak ji neznáte. Dozvíte se o těžbě granátu v českém středohoří a v podkrkonoší. Názorně Vám bude předvedeno jeho broušení a ukázka výroby granátového šperku (dvě zlatnické techniky). V expozici si poté prohlédnete vývoj granátového šperk od počátků založení družstva Granát v roce 1953.

Sport a relaxace

Pokud máte rádi výšky a adrenalin, ale nechcete lézt po skalách, Český ráj nabízí bezpečnější variantu v podobě horolezecké stěny Sobotka. Areál nabízí cca. 900 m2 lezeckých ploch včetně 90m2 tzv. boulderu (nízká tréninková stěna i pro začátečníky a děti, kde se padá se do matrace).

Pokud upřednostňujete klidnější druh sportu, můžete si vybrat z velkého množství golfových hřišť. Mezi nejznámější patří areál v Mladé Boleslavi, kde si mohou zahrát golf úplně všichni – amatéři, děti i opravdoví profesionálové. V areálu naleznete i nepřeberné množství wellness služeb, tudíž si můžete po sportovním dnu odpočinout pod rukami zkušených masérů či v sauně.

Další tipy, kam na pěší turistiku najdete zde

Cestujete rádi po Česku? Tipy najdete zde>>