Organismus v zimě totiž nepříznivě ovlivňuje nedostatek vitamínů ve stravě, za který může mimo jiné snížený příjem čerstvého ovoce a zeleniny, ale na celkovou odolnost negativně působí i to, že v zimním období trávíme málo času venku. Na stavu našeho organismu se podepisuje i snížená délka slunečního svitu. Sluneční záření je nezbytné pro přeměnu vitamínu D na jeho aktivní formu a tím, že je ho v zimě méně, netrpí jen tělo jako takové, ale často se projevuje tento fakt i na naší psychice, která s celkovým zdravotním stavem úzce souvisí. V chladném období roku se také imunitní systém brání zvýšenému náporu bakterií a virů, trávicí systém se přizpůsobuje těžší stravě a krevní oběh má co dělat, aby se tělo zahřálo… Po takovém období se není co divit, že se s náporem jara někdy těžko vypořádává.

Autor: Shutterstock

Začněte se hýbat, choďte ven!

Pohyb i pobyt venku – nejste-li na ně zvyklí, dávkujte pozvolna. Pokud po zimě proválené u televize vyrazíte v prvním jarním slunci na celodenní túru, tělo tím nepříjemně překvapíte a vysílíte. Začněte kratšími procházkami, jízdou na kole, posezením na lavičce na zahradě či v parku. A přidávejte pomalu…

Odpočinek a relax

Je to logické – pokud tělo hlásí, že je unavené, mělo by se mu dostat odpočinku. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je velmi důležitý nejen v tomto jarním období. Tělo při něm nabere sílu, je hnacím motorem dobré nálady i svěžesti. Odpočívat se ale vyplatí i v bdělém stavu: zkuste masáž nebo třeba perličkovou koupel. Vlijí vám energii do těla.

Autor: Shutterstock

Otužování nese ovoce

Otužování neznamená jen plavbu v téměř zamrzlé řece. Patří sem také přiměřené oblékání či návštěva sauny, která je i balzámem na psychiku. Sauna má navíc příznivý vliv nejen na imunitu celkově, ale i na kardiovaskulární systém a dýchací cesty, na pohybový aparát a kvalitu kůže.

Správná strava

Zdravá a vyvážená strava je samozřejmě důležitým pilířem, a to nejen při boji s jarní únavou. Tělo potřebuje vitamíny, minerály, stopové prvky… Pokud ve vás pojem „zdravá strava“ vyvolává negativní pocity, nenechejte se mýlit. Neznamená živit se jen zeleninou a trpět hlady. Základem je vyvážený a pestrý jídelníček i fakt, že byste měli jíst pravidelně a v klidu.