A zase ta Pálava

Úctyhodné míry kládového lisu stojí za to vidět na vlastní oči.
Autor: www.wineofczechrepublic.cz.
Co na Mikulovsku nemůžete vynechat? V centru zdejšího regionu, v Mikulově, si nemůžete nechat ujít dvě vinařská nej. Obě najdete na zámku Mikulov: Obří lis a sud na víno. Úctyhodné míry kládového lisu stojí za to vidět na vlastní oči. Jeho konstrukce je necelé čtyři metry dlouhá a 3,6 metru vysoká. Naleznete ho ve sklepení zdejšího zámku po boku dalšího velikána, mikulovského obřího sudu. Obrovský renesanční desátkový sud z roku 1643 je nejstarší ve střední Evropě a má objem 1014 hektolitrů

Velkopavlovicko na kole i pěšky

Ve Velkých Pavlovicích si zase můžete prohlédnout současné umění. Architektura nových sklepů zvaná »la gaudiwasser«.
Autor: www.wineofczechrepublic.cz.
Oblast v okolí Velkých Pavlovic se právem nazývá srdcem našich modrých vín. V severní oblasti Velkopavlovicka se pěstují i odrůdy bílé, ale tento kraj se stal cílem mnoha cest za vínem zejména díky svým červeným vínům. Při svých toulkách nevynechejte obec Vrbice. Jedinečné sedmipatrové sklepy nepochybně upoutají vaši pozornost kamennými vstupy s goticky lomenými oblouky. Sklepy jsou vykopány v pískovcové skále, což napovídá jejich umístění na Strážním kopci, ze kterého je překrásný výhled do okolní vinařské krajiny.

Kam si zajet na Slovácku?

Zdobené vinné sklepy se nachází na okraji obce Petrov.
Autor: www.wineofczechrepublic.cz.
Raritou slovácké podoblasti je bezesporu unikátní areál historických vinných sklepů zvaných Plže. Zdobené vinné sklepy se nachází na okraji obce Petrov a v roce 1983 byly jako naše nejstarší vyhlášeny památkovou rezervací lidové architektury. Malebné sklepy s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modrobílé kombinaci objevíte v horní části vinohradnického areálu. V Plžích je okolo 80 vinných sklepů budovaných od 15. století samotnými vinaři.

Od sklípku ke sklípku vás povezou koňské povozy.
Autor: www.wineofczechrepublic.cz.
Tip na výlet: V Podluží do obce Hrušky, kde se každoročně otevírá více než 20 sklepů. Putování za vínem začíná v sobotu 4. července, kdy se sklepy otevřou od 10 do 19 hodin. Dopravu mezi sklepy zajišťují každou půlhodinu koňské povozy. V programu otevřených sklepů nebude chybět hrušecká cimbálová muzika, která bude vyhrávat v době otevřených sklepů.

Znojemsko je výjimečné

Jen 10 km jižně od Znojma leží vinařská obec Šatov, známá svým sklepem vymalovaným malbami místního lidového umělce Maxmilliana Appeltauera.
Autor: www.wineofczechrepublic.cz.
Znojemsko je pověstné kvalitou, rozmanitostí a stylově pestrým spektrem bílých vín, což dokládají i ocenění z mnoha světových soutěží. Ale určitě nepojedeme na Znojemsko pouze za vínem. Je libo navštívit zajímavý sklep? Na Znojemsku jich je víc! Jen 10 km jižně od Znojma leží vinařská obec Šatov, známá svým sklepem vymalovaným malbami místního lidového umělce Maxmilliana Appeltauera. Labyrintem chodeb Malovaného sklepa návštěvníky provázejí výjevy z historie, pohádkové postavy či fantazijní výjevy.

V Ptříměticích je tzv. křížový sklep.
Autor: www.wineofczechrepublic.cz.
Dalším je jeden z největších křížových sklepů na světě - přímětický vinný sklep. V Příměticích si jej nechala postavit znojemská jezuitská kolej v 18. století na půdorysu ve tvaru kříže - „křížový sklep“. Svými rozměry sklep představuje světovou raritu: hlavní chodba s obrovskými sudy po obou stranách je 110 metrů dlouhá a necelých deset metrů široká, rameno kříže pak měří 56 metrů, klenby jsou šest a půl metru vysoké, v kopuli ještě o jeden a půl metru vyšší. Neváhejte a vydejte se sem na výlet!

Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz

Fotogalerie
8 fotografií