Život kavárenský

V Brně jsou vyhlášené kavárny.
Autor: CzechTourism
Co rozhodně při návštěvě Brna nesmíte vynechat, jsou místní vyhlášené kavárny. Mnoho z nich sídlí v unikátních a architektonicky velice zajímavých objektech, což z každé návštěvy dělá kulturní zážitek. Jedno velmi netradiční bistro najdete například v církevní stavbě Husova sboru v městské části Veveří nedaleko centra.

Kouřící trubky

Pára vychází třeba z dopravních značek...
Autor: CzechTourism
Pára se většinou vznáší nad hrncem, nad horami, tady v Brně ale přímo v centru města. Úzké komíny, které přímo v centru města trčí například z dopravních značek nebo přímo na Mendlově náměstí vtipně procházejí jedním ze sloupů tramvajového vedení, jsou totiž napojené na parovod, kterým je vytápěno Janáčkovo divadlo. Parní vytápění je sice dražší než vytápění horkou vodou, ale na parovod je kromě divadla napojeno téměř celé historické centrum města a výměna by byla velice nákladná. Kouřící trubky tak z centra Brna mizí jen velice pozvolna a Brňané se nemusí bát, že by v dohledné době o tuto raritu přišli.

Zastávka Loosova

Kaplického chobotnice je tu zástávkou MHD.
Autor: CzechTourism
Zatímco Praha nebyla na Kaplického organickou architekturu připravena, v Brně to slavnému architektovi vyšlo. Asi by to nebylo zcela podle jeho představ, ale tzv. blob, který měl být v Praze Národní knihovnou, funguje v Brně ve zmenšené a upravené formě jako přístřešek pro cestující na zastávce Loosova. Podivnější příběh snad člověk ani nevymyslí.

To není... Je to Orloj!

Orloj vypouští vždy v 11 hodin skleněnou kuličku.
Autor: CzechTourism
Jeden z mnoha brněnských příběhů vypráví o dobách, kdy město obléhali Švédové. Roku 1645 Brno obklíčila dosud neporažená švédská armáda a celé čtyři měsíce stálo švédské vojsko o síle dvaceti osmi tisíc mužů proti pouhým pár stovkám statečných Brňanů. Když boje dlouho nevedly k vítězství, zavelel švédský generál Thorstenson k poslednímu útoku s tím, že pokud město nepadne do poledního, odtáhnou pryč. Útok byl tvrdý, poledne ještě daleko a Brňanům docházely síly. Kohosi ale napadlo zvonit poledne o hodinu dříve. Thostenson tedy obléhání ukončil a Švédové odtáhli. Proto dodnes zvoní zvony katedrály sv. Petra a Pavla v Brně poledne už v 11 hodin a originální brněnský orloj, stojící na náměstí Svobody, vždy v jedenáct hodin dopoledne oznámí tento čas vypuštěním skleněné kuličky. Dodejme, že orloj má mnoho přezdívek a pro mnohé je velkou záhadou, jak z něj přečíst správný čas. Dokážete to vy?

Motorkářské výročí

V roce 2015 slaví Brno jedno kulaté a dvě polokulatá motorkářská jubilea.
Autor: CzechTourism
V roce 2015 slaví Brno jedno kulaté a dvě polokulatá motorkářská jubilea. Je to přesně půl století od prvního mistrovství světa motocyklů v Brně, šedesát pět od první Velké ceny a osmdesát pět let od otevření Masarykova okruhu. Začalo to sice už v roce 1903 třemi distančními závody na silnici z Brna do Vídně, ale teprve v roce 1930 se začalo závodit na nově otevřené, tehdy ještě  »přírodní« trati pojmenované po prvním československém prezidentovi. Za historií závodění v Brně se můžete vypravit do místního technického muzea, které nedávno otevřelo dlouhodobou výstavu na toto téma.

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism a seriálem Lovci zážitků. Více ZDE

 

Fotogalerie
5 fotografií