Malebný Mělník

Mělník není pouze místem, kde se setkává proud Labe a Vltavy. Je také proslulý jako město vína. Bohatý výběr naleznete při návštěvě zámku, s rozsáhlými vinnými sklepy, restaurací a cukrárnou. Před tím, než se rozhodnete k labužnickému vinnému zážitku, můžete navštívit Regionální muzeum s expozicemi historie a přírody Mělnicka, vinařství a historických kočárků  a městské podzemí s nejširší známou studnou v České republice. Obzvláště kouzelný je výhled z teras za zámkem, odkud uvidíte soutok Labe s Vltavou a historické zdymadlo na říčním kanálu v Hoříně. Zapomenout by jste neměli  ani na místní raritu – kostnici v kryptě chrámu sv. Petra a Pavla.

Bludná Loučeň

U zámků ještě na chvíli zůstaneme, jelikož nemůžeme opomenout zámek Loučeň. Toto místo je naprosto ojedinělé, jelikož nic podobného nenajdete nikde jinde v Čechách, ani v Evropě. Je tomu tak díky řadě bludišť a labyrintů v zámeckém parku. Labyrintárium projektoval Adrian Fischer, jehož díla pokaždé překvapí něčím novým. Podobně je tomu v Loučni, kde Fischer využil různé materiály, takže můžete bloudit třeba kamenným, travnatým či pískovým labyrintem, tisovým či dlážděným bludištěm. Pokud chcete zažít i klidné romantické chvilky, užijete si prohlídku kouzelných zámeckých interiérů či piknik v parku. 

Vítáni jsou děti i gurmáni!

Pokud plánujete rodinný výlet, zajisté vás nadchne Zoologická zahrada v Chlebech, vodní atrakce v kolínském aquaparku či Muzeum hraček v Benátkách nad Jizerou. Pokud toužíte po gastronomických zážitcích, navštivte  pivovar v Kostelci nad Černými lesy anebo ochutnejte středověké speciality v historické vesnici Botanicus

Další tipy, kam na pěší turistiku najdete zde 

Cestujete rádi po Česku? Tipy najdete zde>>