Na výlet do Liberce

Liberec není příliš historicky významné město a počet památek tomu odpovídá. Přesto se zde nachází několik zajímavých míst. Jako vytržená z pohádky je například liberecká městská radnice. Nachází se na náměstí Dr. E. Beneše a sídlí v ní magistrát. Radnice je již druhou stavbou na tomto místě. Její budování začalo v roce 1888, dokončena byla o dva roky později. Kam dále vyrazit v Liberci? Pokud se vám poštěstí krásné počasí, můžete se vydat na horu Ještěd, na které se nachází unikátní televizní vysílač. Nebo se můžete podívat na některý z libereckých kostelů, například kostel sv. Antonína Velikého, sv. Kříže nebo Božího Srdce Páně.

Nejkrásnější zámky Libereckého kraje

I v Liberecku se v historii usídlilo mnoho bohatých rodů. Která panská sídla navštívit? Vydejte se do zámku Zákupy. Počátky stavby se datují až do 14. století, dnešní podobu ale sídlo získalo až v 16. století. Kromě běžných prohlídkových okruhů, kde uvidíte vybavení zámku, můžete navštívit také dětský okruh s hračkami. Ten obsahuje řadu místností, které jsou zařízené pro děti. A s dětmi se můžete vydat i do strašidelných sklepení zámku. Dalším úchvatným sídlem Liberecka je novogotický zámek Sychrov. Nejedná se o příliš starou budovu. Sídlo bylo postaveno na základech tvrzi z 15. století. Původně byl zámek vystavěn v barokním stylu, později byl přestavěn do novogotického. Kromě prohlídkových tras můžete navštívit i nádhernou zámeckou zahradu. A jaká další panská sídla byste měli při svých cestách Libereckým krajem navštívit? Vydat se můžete na zámky Frýdlant, Lemberk, Doksy i Lemberk.

Objevte historické pevnosti Liberecka

Lákají vás starodávné hrady? Vydejte se za nimi do Libereckého kraje. A kam konkrétně? Třeba na hrad Bezděz, který si kromě turistů oblíbila i řada filmařů. Bezděz nechal postavit ve 13. století Přemysl Otakar II. Více o jeho historii se dozvíte v hradní expozici. Dalším cílem vašeho výletu může být monumentální zřícenina hradu Trosky. Největším tahákem hradu je úchvatný výhled z věže Baba, ze které je při dobrém počasí vidět i Praha, Krkonoše, či Mladá Boleslav. Dalšími hrady v Libereckém kraji, které stojí za návštěvu, jsou Frýdštejn, Houska, Grabštejn nebo Sloup.

Tipy na dovolenou v Libereckém kraji

Související odkazy

Tajemné místo v srdci hor: Jizerka je Mekkou běžkařů, nalezištěm drahokamů a rájem astronomů! 

Tisíce lyžařů zaútočily na česká horská střediska. A sněhu je dost 

Vydejte se do Lužických hor 

Liberec nakoupí infotabule pro řidiče za miliony, budou hlásit náledí 

Jizerské hory: Procházky přírodou severních Čech