Popis a stručná historie hory Ještěd

Ještěd je hora, jmenuje se tak ale i hotel a restaurace na jejím vrcholu. Hora Ještěd je vysoká 1012 metrů a nachází se na východě Liberce v přírodním parku Ještěd. Vysílač, místo kterého stál kdysi na hoře kříž, přidává hoře dalších 100 metrů a ikonický špičatý vzhled. Navrhl jej architekt Karel Hubáček jako náhradu staršího hotelu, jehož základní kámen byl položen již v roce 1906.

Kudy na Ještěd?

Až na Ještěd se v letních měsících bez problému dostanete autem. Pokud je ale dobré počasí, byla by škoda nevyrazit na vrchol pěšky. Hora je perfektně přístupná z východní části Liberce. Díky tomu na místě není nouze o autobusová i vlaková spojení. V okolí Ještěda se nachází řada turistických stezek. Pokud ale z nějakého důvodu nemůžete, nebo nechcete jít pěšky, nezoufejte. Až na vrchol vede kabinová lanovka. A jak se dostanete zpět do Liberce? Využít můžete třeba služeb půjčovny koloběžek na vrcholu hory.

Co se nachází ve vysílači a co v okolí?

Vrchol Ještědu zdobí unikátní vysílač. Ten kromě své praktické funkce (šíření televizního signálu) slouží také jako rozhledna. To ale není vše. Uvnitř vysílače se nachází luxusní hotel s kapacitou 51 lůžek a restaurace, do které se vejde až 190 hostů. Cena za jednodenní ubytování ve dvoulůžkovém pokoji v tomto unikátním hotelu se pohybuje kolem 2000kč. Nabídka restaurace je bohatá, ceny jsou ale vysoké. Za svíčkovou zaplatíte asi 160 korun. Najíst se ale můžete i v okolí hory. Ještěd je obklopený turistickými areály. O běžné služby zde tedy není nouze. V zimě zde navíc funguje řada půjčoven lyží. Ještěd je významná lyžařská lokalita.

Tipy na dovolenou v Libereckém kraji

Související odkazy

Zámek Zákupy

Tajemné místo v srdci hor: Jizerka je Mekkou běžkařů, nalezištěm drahokamů a rájem astronomů!

Hrad Trosky

Novogotický zámek Sychrov

Tisíce lyžařů zaútočily na česká horská střediska. A sněhu je dost

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj