Na místě dnešního zámku stávala v 15. století tvrz, později barokní zámeček. Hlavní rozkvět Sychrova ale začal až ve 20. letech 19. století, kdy se novým majitelem Sychrova a svijanského panství stal kníže Karel Alain Gabriel Rohan. Tímto rokem začíná stopětadvacetiletá éra Rohanů na Sychrově a doba největší slávy zámku.

Ve 2. polovině 19. století se zásluhou knížete Kamila Rohana uskutečnila významná romantická přestavba objektu v duchu novogotiky. Po 2. světové válce byl zámek konfiskován a stal se majetkem státu. Jeho poslední majitel Alain Rohan totiž ve 30. letech přijal německé občanství.

Základní otvírací doba:

  • Leden až březen: 10:00-14:00 (denně)
  • Duben: 09:00 – 15:30 (denně)
  • Květen až srpen: 09:00 – 16:30 (denně)
  • Září, říjen: 09:00 – 15:30 (denně)
  • Listopad, prosinec: 10:00 – 14:00 (denně kromě 24.-26. 12)

Internet: www.zamek-sychrov.cz; telefon: 482 416 011

Kdo byli Rohanové?

Kolébkou francouzského rodu Rohanů byla Bretaň, kde o nich můžeme vystopovat nejstarší zmínku již v roce 951. V průběhu staletí se zařadili mezi deset nejvlivnějších šlechtických rodů ve Francii a jako přímí bratranci francouzských králů získali i titul "princů z královské krve".

Po Velké francouzské revoluci opustili Francii a usadili se v rakouské monarchii. Na rozdíl od jiných šlechtických uprchlíků, kteří se později vraceli zpět do Francie, zůstali Rohanové v Čechách.

Zámecké perličky

Se zámkem je spojeno mnoho významných hostů. Často zde pobýval hudební skladatel Antonín Dvořák. K dalším návštěvníkům patřil císař František Josef I., korunní princ Rudolf nebo arcivévodkyně Marie Terezie.

Natáčely se zde slavné pohádky Kočičí princ, Nejkrásnější hádanka a Nesmrtelná teta. V pohádce Zlatovláska pracoval Jiřík (Petr Štěpánek) u zlého krále jako kuchař právě na Sychrově.

Tipy na výlety v okolí

Muzeum Českého ráje

Muzeum Českého ráje najdete v Turnově a nabízí celou řadou regionálních sbírek. Expozice zahrnuje předměty z oblasti archeologie, mineralogie, historie i umění. Mezi největší lákadla patří sbírka šperků, nádob z drahých a ušlechtilých kamenů a stříbrnické tepané výrobky z let 1891-1954.

Více na www.muzeum-turnov.cz

Hrad Valdštejn

Nejstarší hrad v Českém ráji, byl založen v polovině 13. století příslušníky rodu Markvarticů, z jehož větve vzešel slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna. Na vrcholcích pískovcových skal vystavěli Valdštejnové kapli Sv. Jana Nepomuckého a most s galerií barokních soch. Jistě vás zaujme i výstava modelů památek Českého ráje.

Více na www.hrad-valdstejn.cz