Původní gotický hrad založili před rokem 1250 páni z Krumlova, jedna z větví mocného rodu Vítkovců s erbovním znamením pětilisté růže. Když roku 1302 krumlovská větev Vítkovců vymřela, zdědil hrad Jindřich I. z Rožmberka, který sem také přesídlil. K velkým stavebním úpravám došlo za nejvyššího purkrabího Viléma z Rožmberka.

Rod Rožmberků byl však tak zadlužen, že Vilémův mladší bratr Petr Vok, který byl zároveň posledním členem rožmberského rodu, musel zámek prodat císaři Rudolfovi II. Roku 1622 dal císař Ferdinand II. Krumlov rodině Eggenberků, kteří zadali barokní přestavbu zámku, stavbu dřevěného divadla a založení zahrad. V letech 1719 až 1947 patřil Krumlov rodu Schwarzenberků, kteří jej ve druhé polovině 18. století přestavěli ve stylu vídeňského baroka.

Základní otvírací doba:

Duben, květen, září, říjen: 9.00 - 16.00 (kromě pondělí)
Červen až srpen: 9.00 - 17.00 (kromě pondělí)
Zámecké divadlo: květen až říjen, prohlídky v 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00.

Internet: www.zamek-ceskykrumlov.cz; telefon: 380 704 712

Zámecké perličky

Svou rozlohou přes 6 hektarů a s pěti nádvořími je po Pražském hradě druhým největším hradním a zámeckým komplexem v Česku. Pyšní se i zápisem na seznam Světového dědictví UNESCO.

Název hradu Krumlov pochází z německého výrazu Krumme Aue, který charakterizuje terén, v doslovném překladu „křivý luh“.

Přízvisko »Český« bylo ve spojení s Krumlovem užíváno od poloviny 15. století v opozici k Moravskému Krumlovu, z etnického hlediska ve městě tradičně až do poloviny 20. století převládalo obyvatelstvo německé.

Unikátní českokrumlovský Plášťový most je pětiposchoďové přemostění. Spojuje zámek a zámeckou zahradu. Vystavěn byl roku 1764.

Nejhlubším přístupným místem jsou Václavské sklepy na IV. zámeckém nádvoří, skryté 12 m pod úrovní nádvoří.

Tipy na výlety v okolí:

Otáčivé hlediště v zámecké zahradě

Díky obousměrnému otáčení kolem své osy umožňuje už více než padesát let divákům vnímat děj panoramaticky. Ten se může odehrávat kdekoliv kolem diváků na hracím prostoru s rozlohou kolem jednoho hektaru!

Pohádkový dům v Českém Krumlově

Pohádkový dům ukrývá na 300 loutek. Uvidíte tu vodníka, loupežníka ze Šumavy či oblíbené figurky Spejbla a Hurvínka. Celou jednu místnost zabírá mechanický model pouti, v němž nechybí tradiční ruské kolo. Velkou vzácností je originál mechanického divadla z roku 1815. V podkroví si prohlédnete i příbytek loutkáře. Exkurze potěší především nejmenší návštěvníky, kteří si mohou sami zahrát některou z loutkových pohádek.

Zřícenina Dívčí kámen

Poblíž obce Křemže nad soutokem Křemžského potoka a Vltavy najdete romantickou zříceninu hradu Dívčí kámen. Byl založen Rožmberky ve 14. století.

Fotogalerie
5 fotografií