První písemná zpráva o existenci tvrze ve vsi Lhota je z roku 1465. V roce 1602 se poprvé objevilo označení Červená Lhota, vycházející z nové barvy omítek. Majitelem stavby se stal i nejvyšší kancléř Království Českého Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka, který ji proměnil v barokní zámeček užívaný jako letohrádek.

V letech 1902 až 1910 byl zámek přestavěn v neorenesančním slohu. V roce 1934 zde vznikla hrobka rakouské knížecí rodiny Schönburg- Hartenstein, která zámek jako poslední vlastnila.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 9:30 - 16:00 (víkendy)
Květen, září: 9:30 - 16:00 (kromě pondělí)
Červen až srpen: 9:30 - 17:00 (kromě pondělí)

Internet: www.zamek-cervenalhota.cz; telefon: 384 384 228

Zámecké perličky

Červenou Lhotu proslavila hudební pohádka Zlatovláska z roku 1973 s Jorgou Kotrbovou a Petrem Štěpánkem v hlavních rolích. Dále se zde natáčely pohádky Princezna na hrášku či O zatoulané princezně. Balónem z ní vzlétl pan Tau.

Na rybníku u zámku, pokud to umožňuje stav vody, si můžete půjčit pramici a prohlédnout si park i zámek z trochu jiné perspektivy. Doporučujeme! Otevírací doba půjčovny lodiček je stejná jako otevírací doba zámku.

Proč je zámek červený?

Jaké pohnutky vedly majitele stavby k přetření zdí z bílých načerveno? Historické prameny o tom mlčí… Podle lidové pověsti však prý kdysi dcera jednoho z majitelů zámku dospěla k závěru, že víra v Boha jí nic prospěšného nepřináší a odmítla odejít na rodinnou modlitbu do zámecké kaple. Ve vzteku uchopila posvátný kříž a vyhodila jej z okna do vody.

V tom okamžiku se komnata naplnila pekelným zápachem a zjevil se čert, který ji odnesl s sebou do pekla. Ještě předtím však pekelník stačil na stěnu nakreslit svým pařátem namočeným do dívčiny krve znamení kříže. To pak nešlo žádným způsobem odstranit a jedinou možností, jak jej zakrýt, bylo přetřít celý zámek červenou barvou.

Tip na výlet v okolí

Muzeum motorových kol

V blízké Horní Radouni navštivte Muzeum motorových kol, které se může pochlubit unikátní sbírkou motorových kol s motorem značky Sachs. Kromě nich je zde k vidění i mnoho dalšího: více jak třicet motocyklů z různých zemí a dvanáct speciálních dámských motocyklů. Děti zase jistě zaujmou Ježíškovy vysloužilé sáně s motocyklovým spřežením, šlapací autíčka, tříkolky nebo chlapecký motocykl dovezený z Francie.

Více na www.muzeumradoun.cz