Třeboň se nachází v okrese Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji. Je lázenškým a rekreačním městem, městskou památkovou rezervací a střediskem CHKO Třeboňsko. Pyšnit se může také největším rybářstvím v Evropě, podnikem Rybářství Třeboň či pivovarem Regent, který je jedním z nejstarších u nás.

Státní zámek Třeboň

Neodmyslitelnou součástí Třeboně je renesanční zámek, rozkládající se na jihozápadní straně historické části města. Patří k největším zámeckým komplexům v České republice.  Zámek nabízí návštěvníkům tři historické expozice a prohlídkové trasy a to Rožmberské renesanční interiéry, Soukromé Schwarzenberské apartmá a konírnu, psí kuchyni a kasematy.  Součástí zámeckého areálu je také přírodovědná expozice Dům přírody Třeboňska.

Tipy a podrobnosti najdete zde.

 Lázeňské rekreace

Navštívit zde můžete také Bertiny lázně či Lázně Aurora. Bertiny lázně byly založeny roku 1883, tudíž mají v Třeboni velmi dlouho tradici. Nachází se v těsné blízkosti historické části města. Bylo zde zavedeno používání třeboňského přírodního léčivého zdroje – slatiny. Slatina se používá pro léčení poruch pohybového aparátu, poúrazových a pooperačních stavů a revmatických chorob. 

Lázně Aurora se nachází v blízkosti třeboňského rybníka Svět. Nabízejí taktéž léčebné procedury a součástí lázní jsou obchody, kongresové prostory, restaurace, fitness, internetová místnost či aqua centrum s vodními atrakcemi. 

Tipy a podrobnosti najdete zde.

Od roku 2010 se v Třeboni pořádá filmový festival animovaných filmů Anifilm.  Ve velké míře je zde rozšířená cykloturistika, najdete zde několik desítek cyklostezek, takže pokud jste příznivci jízdy na kole, neváhejte zajet do Třeboně!

Další tipy na výlety v Jižních Čechách najdete zde.