Jižní Čechy nabízejí zajímavé turistické cíle jak lyžařům v zimě, tak turistům či vodákům v létě. Je to dáno především tím, že na jihu země je překrásná příroda.

Šumava, Lipno, Vltava

Podél hranice s Rakouskem se táhne turisticky velmi atraktivní Šumava, která je skvělým cílem pro letní pěší turistiku i pro běžkaře a sjezdaře v zimě. Největší česká umělá nádrž Lipno zase Čechům supluje moře a každoročně se přijíždějí koupat tisíce lidí, zvláště rodiny s dětmi. Atraktivní je i pozoruhodná a hojně navštěvovaná lipenská stezka korunami stromů. Vltava v úseku od Lipna až po České Budějovice je zase vodácky nejoblíbenější řekou

České Budějovice

České Budějovice. Metropole jihočeského kraje, láká turisty především na své historické centrum. Návštěvníci Českých Budějovic můžou na celé město zhlédnout ze sedmdesátimetrové Černé věže. Ta se nachází v těsné blízkosti Náměstí Přemysla Otakara II., druhého největšího čtvercového náměstí v České republice. Dominantou celého centra je kromě radnice i Samsonova kašna.

Kam se vypravit v Českých Budějovicích si můžete přečíst zde

Český Krumlov

Český Krumlov je centrum turistického ruchu na jihu Čech. Přes milion návštěvníků z celého světa zváží každý rok svou cestu a přijedou do tohoto historického města. V létě je město plné vodáků, kteří sjíždějí Vltavu a cizinců, kteří chtějí vidět krásy krumlovského zámku a přilehlých zachovalých domků. Dalším lákadlem je grafitový důl z 18. století, ve kterém na prohlídku vyfasují návštěvníci jak oblečení, tak i důlní lampu. Návštěvu Krumlova lze spojit s výletem do nedalekého Cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě, ve kterém je uložen Závišův kříž, nebo do kláštera ve Zlaté Koruně.

Tipy výlety v Českém Krumlově najdete zde

Hluboká nad Vltavou

Z dálky viditelná dominanta rovinných jižních Čech je zámek Hluboká nad Vltavou. Kromě zámku, který byl v nejedné pohádce, lze v okolí Hluboké navštívit zoo, relaxační park, nebo známou filmovou vesničku Holašovice.

Tipy na ubytování a výlety v Hluboké nad Vltavou najdete zde 

Třeboň

Lázeňské město Třeboň je další ikonou jihu. Má krásné zachovalé historické centrum a několik památek spjatých s rodem Rožmberků, kteří zde sídlili. Kromě zámku stojí za zmínku i hrobka Schwarzenbergů, která je otevřená veřejnosti v zámeckém parku.

Tipy na ubytování a výlety v Třeboni najdete zde

Jižní Čechy jsou skvělým místem na cyklistický výlet nejen s dětmi. Díky množství rybníků jsou zde roviny a krásná příroda, která je obohacena množstvím památek jako například:

zámek Červená Lhota

Rožmberk nad Vltavou

Schwarzenberský plavební kanál