Historie zámku Hluboká nad Vltavou

Historie zámku sahá až do 13. století. Tehdejší gotickou tvrz s názvem Froburg koncem 15. století Vilém z Pernštejna nechal přestavět na gotický zámek. V 16. století byla stavba znovu předělána, tentokrát do renesančního slohu. Další přestavby se zámek dočkal až v 19. století pod taktovkou rodu Schwarzenbergů. Zámek se dočkal kompletní rekonstrukce v romantickém stylu. V této podobě je k vidění dodnes.

Více z historie zámku Hluboká nad Vltavou zde.

Interiér zámku

Zámek Hluboká nad Vltavou hostí bohatou výstavu rozdělenou do tří prohlídek. První reprezentační trasa je přehlídkou luxusu a blahobytu. Uvidíte zde zbrojnici, jídelnu nebo třeba knihovnu. Součástí této trasy je i tzv. Ranní salon, ve kterém je k vidění pravděpodobně nejdražší nábytek z celého zámku. Další trasa vás provede soukromými apartmány šlechticů. Uvidíte zde salóny, ložnice, oblékárny, nebo třeba i pracovny. Poslední prohlídka vás zavede do zámecké kuchyně, umístěné v suterenu zámku. Uvidíte, jaké kuchyňské vymoženosti používali kuchaři v 19. století.

Seznam prohlídek a ceny vstupného zde.

Zámecký park

Za pozornost stojí i skvostně udržovaný zámecký park (hlavně v letních měsících). A pokud se nebojíte výšek, areál nabízí i prohlídku zámecké věže. Výhled na nádhernou jihočeskou přírodu vykouzlí úsměv na tváři každému.

Další informace o zámeckém parku zde.

Dopravní dostupnost a jiné zajišění

Zámek Hluboká nad Vltavou je dobře dostupný autem, autobusem i vlakem. V obci se nachází nespočet restaurací, hlady tedy trpět nebudete. V okolí naleznete i mnoho ubytovacích zařízení. A kam po návštěvě zámku? Můžeme doporučit například Zoo Hluboká nad Vltavou, domov tygra ussurijského, nebo třeba krokodýla nilského.

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Poznejte krásu českých hradů a zámků