První písemné zmínky o Orlíku pocházejí z 13. století, z doby vlády Václava I. Šlo o dřevěný hrádek, který plnil roli celnice. Clo se vybíralo od proplouvajících lodí za převážené zboží. Na Orlíku ve 14. století rád jako host pobýval Václav IV., který v jeho okolí pořádal hony.

O století později zde byl návštěvníkem i husitský vojevůdce Jan Žižka. V 18. století se jako dědictví dostává panství k rodu Schwarzenbergů. Od roku 1802 došlo k přeměně Orlíka ve skutečné panské sídlo. Vrcholem byla novogotická úprava budovy. V roce 1948 museli Schwarzenbergové odejít do nuceného exilu do Rakouska. Vrátili se až po roce 1989, kdy Karel Schwarzenberg zastával funkci vedoucího kanceláře prezidenta Československé republiky Václava Havla. V současné době patří panství jeho synovi Janu Schwarzenbergovi.

Video
Video se připravuje ...

Na prohlídce hradu Orlík Nedělní Blesk

Základní otvírací doba:

Duben 9:00- 15:00 kromě pondělí
Květen 9:00 - 16:00 kromě pondělí
Červen (kromě pondělí), červenec, srpen 9:00 - 17:00
Září 9:00 - 16:00 kromě pondělí
Říjen bude upřesněn později

Internet: www.zamekorlik.cz; telefon: 382 275 101

Významní zámečtí pánové

Karel I. Filip Schwarzenberg (15. Dubna 1771, Vídeň – 15. října 1820, Lipsko)

Byl rakouský a český šlechtic, diplomat a polní maršál. Jedná se též o zakladatele orlické větve Schwarzenbergů. Byl činný jako diplomat u carského dvora v Rusku a ve Francii u císaře Napoleona I. Bonaparta. Mezi jeho nejvýznamnější úkoly patřila příprava sňatku mezi Napoleonem a dcerou císaře Františka I. Marií Luisou, a snaha upevnit tak rakousko-francouzské spojenectví. Karla I. Filipa však nejvíce proslavila bitva národů u Lipska v roce 1813. Jako vrchní velitel spojeneckých vojsk rakouských, ruských a pruských nakonec porazil Napoleonovu armádu.

Karel VII. Schwarzenberg (10. prosince 1937, Praha)

Je český politik, předseda TOP 09, poslanec, bývalý senátor, exministr zahraničí, kancléř prezidenta Václava Havla a kandidát TOP 09 v prezidentské volbě v roce 2013. Majetek orlické rodinné větve získal Karel VII. zpět v rámci restitucí v roce 1992.

Zámecké perličky

Zámek byl díky výborné poloze na ostrohu Vltavy takřka nedobytný! V současnosti je však díky Orlické přehradě hladina vody o 80 metrů výše.

V reprezentačních prostorech často pobýval např. následník rakouského trůnu arcivévoda František Ferdinand d’Este.

V roce 2010 došlo k vloupání do zámku Orlík. Ze sídla Schwarzenbergů odnesli věci odhadem za milion korun. Cílem zlodějů byly především sečné a bodné zbraně.

Tipy na výlety v okolí

Za vltavskými rybami

Poblíž zámku se nachází zámecké akvárium s expozicí sladkovodních ryb »Pod hladinou orlické přehrady« a se stálou výstavou fotografií »Ztracená řeka«, která zachycuje Vltavu a její okolí před vybudováním orlické přehrady.

Na hrad Zvíkov

Zvíkov patří mezi nejstarší české královské hrady. Byl zbudován nad soutokem Vltavy a Otavy na úzkém skalnatém ostrohu patrně za vlády Přemysla Otakara I. Patřil však také Rožmberkům či Schwarzenbergům.