Zámek, původně gotický hrad v Jindřichově Hradci byl založen ve 13. století na soutoku Nežárky a Hamerského potoka. Stavba středověkého hradu je spjata se jménem Jindřicha Vítkovce, zakladatele samostatné Vítkovské odnože pánů z Hradce.

Za Adama II. z Hradce proběhla pod vedením Baltazara Maggiho a dalších italských stavebníků radikální přestavba hradu na reprezentativní zámek podle vzoru paláců italské renesance. Pánům z Hradce sloužil hrad jako hlavní sídlo až do vymření rodu roku 1604. Mezi další významné vlastníky patří i Vilém Slavata z Chlumu a na Košumberce. V českých dějinách proslul jako královský místodržící, svržený roku 1618 při tzv. druhé pražské defenestraci z okna Pražského hradu.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 10:00 - 15:15 (kromě pondělí)
Květen, září: 10:00 - 16:15 (kromě pondělí)
Červen až srpen: 9:00 - 16:30 (kromě pondělí)

Internet: www.zamek-jindrichuvhradec.cz ; telefon: 384 321 279

Zámecké perličky

S plochou přes tři hektary se po Pražském hradě a Českém Krumlově jedná o třetí největší hradní a zámecký komplex v České republice.

Za pozornost stojí i portrét nešťastně provdané bílé paní Perchty z Rožmberka, která je spojena se všemi vítkovskými hrady a zámky.

Zámek si zahrál v pohádce Z pekla štěstí a v oblíbeném snímku Svatby pana Voka.

Jak se vařila sladká kaše pro chudé?

Sladká kaše byla postním jídlem, jehož příprava vyžadovala určité zkušenosti. Základem kaše byla pšeničná krupice svařená s pivem. Chuť jí dodával med a vydatnost makový olej. Postupem let se jídelníček pro chudé o Zeleném čtvrtku zpestřil o polévku, porci vařených či pečených ryb, hrách, kroupy, housky, chleba a pivo.

Významný zámecký pán

Adam II. z Hradce (1549 až 24. listopadu 1596, Praha)

Byl nejvyšší pražský purkrabí a nejvyšší kancléř císaře Rudolfa II. Při válečném tažení proti Turkům se nakazil syfilidou. V roce1585 u něho nemoc pokročila natolik, že mu ochrnuly nohy a musel být nošen. Za Adama II. z Hradce se uskutečnily nejdůležitější renesanční úpravy zámku v Jindřichově Hradci.

Tip na výlet po okolí

Muzeum Jindřichohradecka

Vydejte se na prohlídku Muzea Jindřichohradecka. Muzeum spravuje bohaté sbírky, mezi nimiž vynikají Krýzovy jesličky, což je největší lidový mechanický betlém na světě, dále ojedinělá kolekce gotických soch či unikátní soubor malovaných ostrostřeleckých terčů.