Zámek Hluboká byl založen jako strážný hrad v polovině 13. století českými králi. V držení se zde vystřídalo několik šlechtických rodů. Mezi významné patřili např. Pernštejnové, kteří založili v roce 1490 nedaleký rybník Bezdrev, rozlohou druhý největší v Čechách.

V roce 1661 koupil Hlubokou Jan Adolf I. Schwarzenberg. Schwarzenbergové hlubocký zámek upravili nejprve počátkem 18. století v barokním stylu. V 19. století pak provedli rozsáhlou rekonstrukci zámku v romantickém stylu nové gotiky včetně úpravy parku a okolní krajiny.

Zámek byl přestavěn pod vlivem cest tehdejšího majitele, knížete Jana Adolfa II. Schwarzenberga a jeho manželky kněžny Eleonory, do Anglie. Hlavní předlohou projektu byl královský zámek Windsor.

Základní otvírací doba:

  • Leden až březen: 9:00-16:00 (kromě pondělí, speciální zimní prohlídková trasa)
  • Duben, září, říjen: 9:00 - 16:30 (kromě pondělí)
  • Květen, červen: 9:00 - 17:00 (kromě pondělí)
  • Červenec, srpen: 9:00- 17:00 denně

 

Internet: www.zamek-hluboka.eu ; telefon: 387 843 911

Významný zámecký pán

Kníže Jan Adolf II. Schwarzenberg (28. května 1799, Vídeň – 15. září 1888, Hluboká nad Vltavou)

Kníže Jan Adolf II. převzal správu rodového majetku v roce 1833. Ve třicátých letech se věnoval hlavně čestným diplomatickým posláním. Nejprve v roce 1835 přinesl zprávu o korunovaci císaře Ferdinanda V. na pruský královský dvůr, o něco později v roce 1838 podnikl se svou manželkou cestu do Anglie u příležitosti korunovace královny Viktorie. Na schwarzenberském panství zavedl revoluční reformy v lesnictví, zemědělství a rybníkářství. V 70. letech 19. století nechal vystavět slavnou Schwarzenberskou hrobku u Třeboně.

Zámecké perličky

Zámek se svými 140 místnostmi a 11 věžemi nabízí několik variant prohlídek.
Stěny a stropy interiérů jsou bohatě zdobeny dřevořezbami a obloženy ušlechtilým dřevem. Návštěvníky zaujme i zdejší zbrojnice.
Mezi nejcennější zámecké exponáty patří dvoje rokokové sáně, jedny stříbřené, druhé zlacené z poloviny 18. století.
Na zámku se v roce 1952 natáčela slavná pohádka režiséra Bořivoje Zemana Pyšná princezna. Své sídlo tady měla princezna Krasomila.
Svatbu zde v roce 2008 měla zpěvačka Iveta Bartošová a herec Jiří Pomeje.

Tip na výlet v okolí

Do Zoo Ohrada

V těsném sousedství zámku můžete zavítat do zoologické zahrady Ohrada. Rozlohou nejmenší česká zoo patří také mezi nejstarší. Byla založena ze soukromé iniciativy Adolfa Schwarzenberga a jeho manželky Hildy v roce 1937. K vidění je zde okolo 300 druhů živočichů. Za pozornost stojí chov vydry říční.

Fotogalerie
10 fotografií