Reprezentační pokoje

V zámku je soustředěno mnoho vzácných předmětů z uměleckých sbírek. Mezi nimi vyniká soubor tkaných nástěnných koberců, který patří mezi významné evropské sbírky. Prohlédnete si i soukromé pokoje kněžny Eleonory, která navrhla vzhled zámeckých interiérů. Za návštěvu stojí i knihovna, která obsahuje 12 tisíc svazků knih.

Délka prohlídky: 55 minut

Vstupné: Dospělí: 200 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 140 Kč; rodinné vstupné: 530 Kč.

Soukromé apartmány

Prohlídkou soukromých pokojů vstupujeme do života jednotlivých členů knížecí rodiny Schwarzenbergů. Mezi nejkrásnější místnosti patří Lovecká jídelna, Hamiltonův salon, Kuřácký salon a Malá jídelna Terezie. Za pozornost stojí i osobní pokoje manželky posledního majitele zámku kněžny Hildy. Můžeme si prohlédnout jak soukromé apartmá, tj. pracovnu, oblékárnu, ložnici a salón, tak část určenou pro služebnictvo, včetně moderní koupelny se záchodem a bidetem.

Délka prohlídky: 49 minut

Vstupné: Dospělí: 150 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 110 Kč; rodinné vstupné: 400 Kč.

Hostinské pokoje

Prohlídková trasa Hostinské pokoje Vás zavede do tří apartmánů a několika pokojů II. patra zámku, kterých se od poloviny 19. století využívalo pro ubytování příbuzných, přátel a vážených hostů knížecí rodiny Schwarzenbergů. Součástí prohlídkové trasy je i tzv. Stříbrnice, která představí unikátní kolekce schwarzenberského stříbra.

Délka prohlídky: 70 minut

Vstupné: Dospělí: 250 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 180 Kč; rodinné vstupné: 670 Kč.

Zámecká kuchyně

V duchu anglického řešení byly kuchyňské místnosti umístěny do suterénu, se zvláštním přístupem pro zavážení potravin a paliva. Podle přání knížete Jana Adolfa II. byla kuchyně rozdělena na prostory určené k vaření teplých a studených pokrmů a na zvláštní provoz cukrárny. K vidění jsou i dva výtahy na jídlo.

Délka prohlídky: 35 minut

Vstupné: Dospělí: 100 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé: 50 Kč; senioři nad 65 let: 70 Kč; rodinné vstupné: 260 Kč.

Zámecká věž

Velice zajímavý výhled na okolní krajinu nám umožňuje návštěva zámecké věže. Byla nově postavena po roce 1847 na místě původní věže barokního zámku, která se zřítila. Její výška od nádvoří je 52 metrů. Připočteme-li k výšce věže výšku ostrožny, na které zámek stojí, díváme se na okolní krajinu z výšky 102 metrů!

Vstupné: Dospělí: 100 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 70 Kč.

Zámecký park

Za procházku stojí romantický zámecký park, který byl Schwarzebergy založen v 50. letech 19. století. V parku se nachází hodnotná sbírka cizokrajných dřevin. Prohlídka parku je zdarma.

Zimní prohlídková trasa (leden až březen)

Ve větší části přízemí, které nabízí ke zhlédnutí zimní zámecký okruh, byla soukromá apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství. Nejprve projdeme do Hamiltonova salonu.

Již na chodbě, kromě trofejí a grafických listů z 18. století s tématem lovu, si můžeme povšimnout zarámovaných fotografií členů knížecího rodu Schwarzenbergů. Motiv lovu nás provází i v dalších prostorách, kuřáckého salonu a malé jídelně Terezie. Dále následuje honosná lovecká jídelna, přípravna, malá jídelna Dr. Adolfa, jeho pracovna, obývací pokoj a ložnice.

Vstupné: Dospělí: 180 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 130 Kč; rodinné vstupné: 480 Kč.

Základní otvírací doba:

  • Leden až březen: 9:00-16:00 (kromě pondělí, speciální zimní prohlídková trasa)
  • Duben, září, říjen: 9:00 - 16:30 (kromě pondělí)
  • Květen, červen: 9:00 - 17:00 (kromě pondělí)
  • Červenec, srpen: 9:00- 17:00 denně

Internet: www.zamek-hluboka.eu ; telefon: 387 843 911

Zpět na hlavní článek Vítejte na Hluboké!