První písemná zpráva o existenci panského sídla a vsi v Ratibořicích pochází ze 14. století. Nejvýznamnějším zámeckým obdobím je ale konec 18. a 19. století. Roku 1792 koupil náchodské panství Petr Biron, vévoda Kuronský a Zaháňský. Po jeho smrti v roce 1800 zdědila Náchod a Ratibořice vévodova nejstarší dcera Kateřina Vilemína, vévodkyně Zaháňská. Ta si Ratibořice zvolila za své letní sídlo. Zámek nechala přebudovat ve stylu klasicismu a empíru. Byl vybudován rovněž lovecký pavilon a palmový skleník. Posledním majitelem panství byl až do roku 1945 rod Schaumburg – Lippe.

Základní otevírací doba:

Duben, říjen: 10:00 - 15:00 (víkendy, svátky)
Květen, červen: 10:00 - 16:00 (kromě pondělí)
Červenec, srpen: 09:00 - 17:00 (úterý-neděle), 10:00- 16.00 (pondělí)
Září: 10:00 - 15:00 ( kromě pondělí)

Internet: www.zamek-ratiborice.cz; telefon: 491 452 123

Významní zámečtí obyvatelé

Vévodkyně Kateřina Vilemína Zaháňská (8. února 1781, Mitava – 29. listopadu 1839 Vídeň)

České veřejnosti je známa především jako »paní kněžna« z novely Boženy Němcové Babička. Českou spisovatelku podporovala a udržovala s ní kontakt. Po smrti otce Petra Birona v roce 1800 zdědila Zaháňské knížectví i zámek v Ratibořicích. Vzdělaná žena se věnovala i politice. Seznámila se s tehdy nejvlivnějším rakouským politikem knížetem Klemensem Lotharem Meternichem, se kterým měla po mnoho let intimní poměr.

Božena Němcová (4. února 1820, Vídeň jako Barbora Novotná – 21. ledna 1862, Praha)

Jedna z nejvýznamnějších českých spisovatelek. Dětství strávila v Ratibořicích v rodině panského kočího. Jejím nejslavnějším dílem je rozsáhlá povídka Babička (1855), kterou napsala po tragické smrti svého prvorozeného syna Hynka. V knize vzpomíná na šťastné dětství prožité v ratibořickém údolí. Ústřední postavou je babička (Marie Magdaléna Novotná), kterou ale Němcová silně idealizuje. Babička se stává symbolem dobra, lásky a lidové moudrosti. Němcová zemřela na celkové vyčerpání organismu ve velké bídě v Praze, pohřbená je na pražském Vyšehradě.

Zámecké perličky

Natáčel se tady slavný snímek Babička (1940) režiséra Františka Čápa s Terezií Brzkovou v hlavní roli i novější verze režiséra Antonína Moskalyka z roku 1971. Babičku si tehdy zahrála Jarmila Kurandová.

Spisovatelka umístila děj svého díla do těchto míst, protože původní Staré bělidlo, kde strávila dětství, nechala vévodkyně Zaháňská zbourat při výstavbě skleníku.
Nedaleko mlýna se nachází sousoší Babičky s vnoučaty od českého sochaře Otto Gutfreunda z roku 1922.

Tip na výlet v okolí

Muzeum a škola Boženy Němcové

Muzeum v nedaleké České Skalici mapuje život spisovatelky Boženy Němcové včetně osobních předmětů slavné ženy. Součástí prohlídky je historický Jiřinkový sál, v němž Němcová oslavila svou svatbu s úředníkem celní kontroly Josefem Němcem. Svatba se konala v sousedním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Prohlédnout si můžete i školu, do které chodila malá Barunka Panklová (později Němcová) do školy.

Více na www.muzeumbn.cz

Fotogalerie
7 fotografií