Zámek byl postaven Františkem Arnoštem z Harrachu v letech 1839–1854 jako hlavní, reprezentativní sídlo hrabat z Harrachu. Jde o památku v romantickém novogotickém stylu. Okolí zámku bylo upraveno jako anglický park. V části vznikla též obora a bažantnice.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 10.00 - 16.00 (víkendy, svátek)
Květen, červen: 10.00 - 16.00 (úterý až pátek), 10.00 - 17.00 (víkendy)
Červenec, srpen: 9.00 - 17.00 (kromě pondělí)
Září: 10.00 - 16.00 (úterý až pátek), 10.00 - 17.00 (víkend, svátek)

Internet: www.zamek-hradekunechanic.cz; telefon: 495 441 244

Slavný rod Harrachů

Harrachové je jméno české a rakousko-německé šlechtické rodiny. Rod pozdějších hrabat z Harrachu vzešel zřejmě z jihočeského vladyckého rodu Harachérů z vesnice Hora nedaleko Rožmberka. Harrachové vynikali především jako diplomaté, dvorští, státní i zemští úředníci a vojáci. Deseti příslušníkům rodu byl udělen velmi významný Řád zlatého rouna. Podle rodiny je nazvaná obec Harrachov v Krkonoších, kde byla od začátku 18. století známa sklářská huť.

Zámecké perličky

Zámek je nejen nejmladším neogotickým zámkem v České republice, ale patří k nejmladším zámeckým stavbám vůbec.
Romantická podoba zámku je velmi zajímavá i pro filmaře. Natáčela se zde pohádka Princ a Večernice či snímek Jana Eyrová. Z novodobé produkce pak filmy Milenec lady Chatterleyové, Tmavomodrý svět, pohádky Anička s lískovými oříšky či Elixír a Halíbela.
Technicky zajímavé je řešení ústředního podlahového vytápění pro všechny místnosti.

Tipy na výlety po okolí

Archeopark pravěku Všestary

Ve třech patrech muzea uvidíte pravěké podsvětí, život i nebe. Z ptačí perspektivy se můžete podívat na obří model pravěké krajiny, zblízka prozkoumat nálezy pravěkých předmětů, kostru mamuta a pravěkou jeskyni. Archeopark je určen pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet pravěk na vlastní kůži.

Více na www.archeoparkvsestary.cz

Zábavní park Tongo v Hradci Králové

Na ploše téměř tří tisíc metrů čtverečních najdete velkou řadu atrakcí pro celou rodinu. Každá z nich přitom představuje jiný ostrov či mořský svět. Za jediný den tak můžete společně uskutečnit dobrodružnou cestu oceánem.

Další informace naleznete na www.tongohradec.cz

Fotogalerie
4 fotografie