Původní raně gotický hrad byl vystavěn v polovině 13. století. Ve 14. století vlastnil náchodské panství král Jan Lucemburský. K zásadním stavebním úpravám, jimiž získal zámek svou současnou tvář, došlo v době baroka a rokoka za vlády italského rodu Piccolomini.

Ve druhé polovině 18. století koupil náchodské panství ve veřejné dražbě Petr Biron vévoda Kuronský a Zaháňský. Po něm Náchod spravovala jeho dcera Kateřina Vilemína Zaháňská. Posledními majiteli byl německý knížecí rod Schaumburg-Lippe.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 10.00 - 15.00 (víkendy, svátky)
Květen, červen, září: 09.00 - 16.00 (kromě pondělí)
Červenec, srpen: 09.00 - 17.00 (úterý až neděle), 10.00 - 15.00 (v pondělí)

Internet: www.zamek-nachod.cz; telefon: 491 426 201

Významný zámecký pán

Octavio Piccolomini (11. listopadu 1599, Florencie – 11. srpna 1656, Vídeň)
Byl italský generál sloužící Svaté říše římské a velitel tělesné stráže Albrechta z Valdštejna. Později se také podílel na spiknutí proti Valdštejnovi, které vyústilo v jeho vraždu. Následně pak byl odměněn hodností maršála, 100 000 zlatými a náchodským panstvím. Zdejší zámek významně přestavěl.

Perličky

Ve městě se v 70. letech natáčela detektivka režiséra Dušan Kleina Případ mrtvých spolužáku s Eduardem Cupákem a Karolinou Slunéčkovou.

V Náchodě se narodil světoznámý spisovatel Josef Škvorecký, který do zdejšího města situoval děj svého nejvýznamnějšího románu Zbabělci.

Děti jistě potěší medvědárium v hradním příkopu.

Tipy na výlety v okolí

Pevnost Dobrošov

Za návštěvu stojí blízká dělostřelecká Tvrz Dobrošov, která patřila mezi páteř obrany československého opevnění proti Adolfu Hitlerovi. Přístupné jsou kasárenské sály a zajímavá je i návštěva ošetřovny. Ucelený obrázek o tvrzi vám nabídne naučná stezka, která vede po povrchu pevnosti a podél linie opevnění až do lázní Běloves.

www.pevnostdobrosov.cz

Cesta do Pekla

Mezi Novým Městem nad Metují a Náchodem se rozkládá údolí Peklo, kterým vedou turistické a cyklistické trasy. Rád se tu toulal i spisovatel Alois Jirásek. Na oběd si zajděte do vyhlášené Bartoňovy útulny architekta Dušana Jurkoviče. Interiér restaurace je zdobený čertovskými motivy a i zdejší jídelníček nabízí vybrané pekelné lahůdky.

Fotogalerie
5 fotografií