Středověký hrad Kost leží v romantickém údolí Plakánek v Českém ráji. Ke svému jménu hrad podle staré pověsti přišel díky husitskému vojevůdci Janu Žižkovi, který Kost neúspěšně dobýval. Bojovník tehdy rozzuřeně zvolal: „Hrad je tvrdý jako kost a kost patří psu!“ Ve 14. století vystavěl Beneš z Vartemberka na pískovcové skále menší hrádek. V první polovině 15. století získává Kost slavný Zdeněk Lev z Rožmitálu. V 17. století jej získal císařský vojevůdce Albrecht z Valdštejna. Dnes je hrad v majetku českého šlechtického rodu Kinský dal Borgo.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 10:00–16:00 (kromě pondělí a úterý) - pouze I. nebo II. prohlídkový okruh.
Květen, červen, září: 9:00-17:00 (kromě pondělí)
Červenec, srpen: 9:00-18:00 (denně)

Internet: www.kost-hrad.cz; telefon: 493 571 144

Slavný rod Kinských

Dějiny starobylého šlechtického rodu, jež se datují od 13. století, jsou plné dramatických zvratů a zajímavých osudů. Oldřich Kinský byl jeden z těch, kteří za pražské defenestrace vyhazovali z oken císařovy úředníky. Tento akt protestantů v podstatě znamenal začátek třicetileté války. Přitom Oldřichův bratr Vilém byl velkým přívržencem katolíka Albrechta z Valdštejna. Rodina Kinských si velmi oblíbila také lovy a koně. Oktavián Kinský stál při zrodu Velké pardubické. Dnešní majitelé Kosti Giovanni a Pio Kinští jsou bratranci Karla Schwarzenberga.

Hradní perličky

Proč se starým hradním kuchyním říká černé? Tmavou barvu získaly brzy po vystavění kvůli kouři. Jídla se připravovala na kamnech, ve kterých se topilo seshora a jejichž dolní dvířka sloužila jen k vybírání propadaného popela. Dobové hrnce mají »nožičky« právě kvůli tomu, aby otevřený oheň neuhasily.

V hradní mučírně je také vystavena jediná veřejně přístupná funkční gilotina v Česku, která si zahrála v americkém thrilleru Mlčení jehňátek. Jedná se o kopii gilotiny, na níž se popravovalo ještě za první republiky a protektorátu. Originál je uložen v Pankrácké věznici v Praze.

Filmaři zde natáčeli scény z oblíbené pohádky S čerty nejsou žerty.

Tipy na výlety v okolí

Naučná stezka Plakánek

Přírodní rezervace Údolí Plakánek je jednou z nejhezčích částí Českého ráje. Na okružní naučné stezce uvidíte lidovou architekturu i šlechtická sídla, projdete se mezi pískovcovými skalami a třeba spatříte i chráněného raka. První informační tabuli najdete na vrchu Humprecht v obci Sobotka, kde se nachází parkoviště. Délka okružní trasy: 10, 5 km.

Zámek Humprecht

Na kraji obce Sobotka najdete půvabný lovecký zámeček Humprecht, který byl v 17. století letním sídlem císařského velvyslance v Benátkách Humprechta Jana Černína z Chudenic. Věž má elipsovitý půdorys a exotický nádech jí propůjčuje turecký půlměsíc, který byl dodán v 19. století.

Více na www.humprecht.cz

Fotogalerie
5 fotografií