Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jednodušší „dětský“ bankrot jednomyslně prošel. Malí dlužníci se očistí do tří let

Autor: Nikola Forejtová - 
10. července 2019
11:10

Snadnější a méně náročnější systém osobního bankrotu pro děti a mladistvé se snažili ve zrychleném řízení prosadit poslaneckým návrhem například Lukáš Kolařík (Piráti) nebo předseda lidovců Marek Výborný. Žádali své kolegy, aby nechali návrh projít už při prvním čtení a zadařilo se. Ve středu dopoledne dostala novela zelenou a putuje tak k senátorům, aby ji mohli posvětit. Pro bylo všech 175 přítomných zákonodárců.

Navrhovatelé z řad poslanců koalice i opozice se radují. Podařilo se jim už v prvním čtení prosadit návrh novely insolvenčního zákona, který zjednodušuje systém oddlužení pro děti a mladistvé. Návrh byl jednohlasně přijat všemi přítomnými zákonodárci. Na tabuli se tak objevilo 175 hlasů pro a žádný proti. 

„Nejde nám o odpuštění dluhu, ale o snadnější a rychlejší oddlužení. Rychlejší bankrot by se týkal těch dětí, jejichž dluhy alespoň ze 2/3 pocházely z doby, kdy jim ještě nebylo 18 let,“ řekl Blesk Zprávám jeden z navrhovatelů novely Marek Výborný, předseda KDU-ČSL. 

Novela nyní musí projít přes Senát a posvěcena bude podpisem prezidenta Miloše Zeman. Až bude účinná, bude pro lidi s dluhy z dětství stejně jako u seniorů nad 65 let platit, že během tří let v oddlužení nebudou mít stanovenou žádnou minimální hranici pro splacení dluhů. Klasické oddlužení, které platí od června 2019, je jinak na pět nebo na tři roky s podmínkou splacení alespoň 60 % dluhů.

 „Je obtížné chtít po čerstvě dospělém, jehož finanční kompetence nemusí být nejlepší, aby řešil svou situaci ihned po dosažení zletilosti, popřípadě aby se vůbec nezadlužil. Z těchto důvodů se stanoví, že přístupu k rychlejšímu a snazšímu oddlužení může využít každý dlužník, u něhož dvě třetiny výše dluhů (kvalifikovaná většina) vznikly před 18. rokem života,“ píše se v důvodové zprávě, proč by měl být zákon přijat, a to co nejrychleji. 

Chvíli po přijetí novely se sociálními sítěmi začali šířit pozitivní reakce. „Pomůže až 50 tisícům lidem, jejichž dluhy vznikly před 18. rokem života. Jsem rád, že umíme spolupracovat, když jde o dobrou věc,“ reagoval na přijetí novely Výborný.

Přijetí si pochvaloval i další navrhovatel, poslanec Patrik Nacher (ANO). Poděkoval všem za podporu a doplnil, že doufá, že se podaří dětským dlužníkům konečně se zbavit svých dluhů do tří let, jak slibuje nový návrh. 

Marek Výborný je proto, aby se se zákonem hnulo Marek Výborný je proto, aby se se zákonem hnulo | Jiří Marek

Jedná se o další novelu v řadě z roku 2019. Od zavedení nového systému osobních bankrotů začátkem června si o oddlužení řeklo o 86 % více lidí, než v předchozích obdobích. „Za červenec bylo dosud podáno dalších skoro 900 návrhů (cca 170 návrhů každý pracovní den). To by odpovídalo cca 4.000 návrhů v červenci. Je to lepší, ale potřebujeme měsíčně 6 -  8 tisíc návrhů, takže zatím je to stále málo,“ řekl Blesk Zprávám Radek Hábl, prezident Institutu prevence a řešení oddlužení.

Reaguje tak na výpočty, které udávají, že o bankrot si musí říci alespoň 70-100 lidí, aby neměly exekuce negativní dopad na českou ekonomiku.

„Negativní dopady předlužení nemalé části českých domácností s sebou nesou zejména nižší příjmy státního rozpočtu v podobě nižšího výběru daně z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění a vyšších výdajů státního rozpočtu například na sociální podporu, zdravotnictví, soudnictví, prevenci a řešení drobné kriminality,“ vysvětluje Hábl.

Dospělí dlužníci ale nejsou podle poslanců takovým problémem jako dlužníci dětští, kterých nalezneme v ČR přes 6 500. Na středečním setkání Sněmovny se na tom shodla naprostá většina zákonodárců. Dětští dlužníci, nebo mladí lidé tahající si dluhy z mládí do dospělého života, se totiž se zařazením do ekonomického kolotoče potýkají podle názorů expertů hůře. 

 

e.lesanova ( 10. července 2019 16:34 )

Jistě dobrá zpráva...teď ještě potrestat ty, kteří si tuto "činnost" vymysleli a bohatě z ní léta tyli...obchod s chudobou všeho druhu, lichváři, advokáti atd...tím zdravím i Volopicha a Verešovou...

amdepchamp ( 10. července 2019 11:44 )

Přejít na Badoo.red - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa