V místě dnešního zámku stála ve 14. století gotická tvrz. Zdislav Berka zde v 16. století vystavěl renesanční zámek. Roku 1632 bylo panství vypleněno Švédy. Postupně vzniká čtyřkřídlý zámek, je přestavováno předzámčí, nově budována terasová zahrada.

U zámku je zřízeno závodiště pro koně, rybník, bažantnice a obora. V 19. století Zákupy přešly do soukromého majetku rakouského císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda I. Dobrotivého. Zákupy mu sloužily jako letní sídlo.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 10:00 - 15:00 (víkendy, svátky)
Květen až září: 9:00 - 16:00 (kromě pondělí)

Internet: www.zamek-zakupy.cz; telefon: 487 857 278, příp. 777 481 683

Zámecké perličky

Zámek zažil velmi významnou historickou událost. 1. července 1900 se v kapli konal sňatek následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d'Este s hraběnkou Žofií Chotkovou.

Malířskou výzdobu na zámku provedl český romantický malíř Josef Navrátil. Ten také vytvořil návrhy na vzory tapet či dekorační látky.
V zámeckém příkopu najdete dětmi oblíbeného medvěda Medouška.

Tipy na výlety v okolí

Zámek Lemberk

Vznikl přestavbou středověkého hradu, na němž žila svatá Zdislava z Lemberka. Uvnitř zámku se největší pozornosti těší kaple, vrchnostenská kancelář s trezorem z počátku 19. století, černá kuchyně a Zdislavina světnička. V blízkosti zámku se nachází barokní zahrada a Zdislavina studánka.

Sklářské muzeum Nový Bor

Muzejní expozice se týkají historie českého a zejména místního sklářství od 17. století. V muzeu lze zakoupit kopie historického skla a moderní či tradiční skleněnou bižuterii.

Více na www.glassmuseum.eu