Založení hradu Čeňkem z Vartemberka spadá mezi roky 1380 až 1390. Vlastní systém tří obranných pásů hradu tehdy tvořily hradby až 2 metry široké a až 15 metrů vysoké. V roce 1394 však zadlužený Čeněk musel své panství Trosky postoupit králi Václavu IV., svému největšímu věřiteli.

Hrad krátce obléhal husitský vojevůdce Jan Žižka, ovšem neúspěšně. Husité toto sídlo na skále z čediče nikdy nedobyli. Za třicetileté války byl majitelem panství Albrecht z Valdštejna a i po jeho zavraždění v roce 1634 zůstávají Trosky v majetku rodu. V roce 1821 hrad získal nový majitel - Jan Lexa z Aehrenthalu. Z této doby pochází vyhlídková věž (informace o prohlídkách naleznete zde).

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 9.00-16.00 (víkendy, svátky)
Květen, červen: 9.00-17.30 (kromě pondělí)
Červenec, srpen: 9.00-17.30 (denně)
Září: 9.00-16.00 (kromě pondělí)

Internet: www.hrad-trosky.eu; telefon: 602 342 627

Hradní perlička

Pod hradem se údajně nacházejí rozsáhlá sklepení a podle pověsti je zde ukrytý poklad loupeživých rytířů Šofa a Švejkara. Také Ota z Bergova, který se roku 1415 podílel na vyloupení Opatovického kláštera, zřejmě skryl ukradený poklad do podzemního labyrintu.

Tipy na výlety v okolí

Muzeum panenek

Zavzpomínejte na své dětství při návštěvě Muzea panenek a medvídků v Troskovicích, které najdete zhruba 500 m od hradu Trosky. Rozsáhlá expozice čítající více než 1000 exponátů představuje vývoj panenek a medvídků od roku 1840 až po současnost. Najdete tu i panenku vytvořenou podle dcery Karla Gotta Charlotty nebo miminko zobrazující prince George, syna vévodkyně z Cambridge Kate a prince Williama.

Více na www.muzeumpanenek.cz

Zámek Hrubý Rohozec

Empírový zámek obklopený anglickým parkem, nabízí svým návštěvníkům prohlídku více než třiceti bohatě zařízených místností, které dříve sloužily jako reprezentační a obytné pokoje příslušníků původem z francouzské hraběcí rodiny Des Fours Walderode.

Více na www.hruby-rohozec.eu

Fotogalerie
10 fotografií