Proč si vybrat za cíl jednorázového výletu nebo i dovolené zrovna Rovensko? Protože nabízí přírodní i stavební unikáty. Přímo ve městě je původní zvonice ze 17. století se třemi obřími zvony, z nichž nejtěžší sv. Václav z roku 1630 má hmotnost úctyhodných 24 metráků! Raritou je, že zvony jsou obrácené srdcem vzhůru. To prý proto, že vrchnost poručila poddaným, kteří zvony svolávali lid k povstání, obrátit zvony a uřezat lana. Čeští koumáci poslechli, ale ke zvonům připevnili dřevěné šlapky, takže se zvoní šlapáním. To vyžaduje zručnost a můžete se o tom jednou týdně přesvědčit na vlastní oči, zvoní se v neděli v poledne.

Auta ničí skalní zázraky

Nedaleko od Rovenska najdete krásné skalní útvary Borecké skály či Skalní město Hrubá Skála. Přestože jsou k dispozici parkoviště (25 Kč/hod., 50 Kč/2 hod. a 80 Kč/celý den), hodně návštěvníků ve snaze ušetřit parkuje všude, kde se jen dá. Přitom je v chráněné krajinné oblasti parkování přísně zakázáno. Na Hrubé Skále je také zámek, který si s výkladem můžete prohlédnout za 60 Kč. Většinu zámku ale zabírá luxusní hotel, přístupná je jen malá část včetně věže. Můžete se občerstvit v pěkné historické krčmě nebo v některém stánku, čisté toalety jsou zdarma.

Mnozí návštěvníci raději porušují zákazy a ničí přírodu, než by zaplatili za parkování
Autor: Václav Suchan

Záchod jen pro hosty

Naopak s problémy s toaletami počítejte při výletu na hrad Trosky (vstupné 50 Kč, děti 35, rodinná vstupenka 150 Kč). Když se vyšplháte na poměrně strmý kopec a chce se vám na toaletu, máte smůlu. Na Troskách není tekoucí voda ani WC. Nezachrání vás, ani když sejdete zpátky k turistické chatě. Tady vám půjčí klíče od toalety, ale jen když si něco koupíte. Aspoň tatranku. Obsluha to vysvětluje tím, že odpad by nezvládl masu návštěvníků. Takže než vyrazíte na hrad, odskočte si v restauraci pod Troskami. Toalety zdarma a navíc tady levně vaří, buchtičky se šodó už za 50 korun!

Na hrad Trosky vyrazila na kole studentka Míša z Rychnova nad Kněžnou
Autor: Václav Suchan

Čekají na vás plyšáci

Pokud chcete mít klenoty Rovenska pohromadě, nesmíte vynechat Muzeum panenek a medvídků v Troskovicích (otevřeno úterý až neděle od 10 do 17 hodin). Jinak v Rovensku s 1243 stálými obyvateli trochu překvapí, že tady není žádný bankomat ani směnárna. Ordinuje tady ale ve všední dny od 7:30 do 12:30 lékař, návštěvu u zubaře si můžete domluvit po telefonu na 481 382 372. S ubytováním či s turistickými a cyklistickými možnostmi vám poradí v infocentru, které je otevřeno denně kromě pondělí. V budově je i WC (10 Kč) a sprchy (30 Kč).

Hodnocení Blesku:

Rovensko je určitě zatím turisty nedoceněná oblast. Přitom nabízí dobré služby, krásnou přírodu a unikátní stavební a technické památky. K tomu superterény pro turistiku a cyklovýlety. Dojem ale kazí všude zaparkovaná auta, absence WC na Troskách a tatrankou podmíněné toalety v turistické chatě. Zaskočit vás také může, že nejbližší bankomat je až v Jičíně (10 km). Udělujeme čtyři hvězdy z pěti.