V Krkonoších musíte počítat s tím, že většina tras vyžaduje slušnou kondici. Tomu se můžete částečně vyhnout, když se z Harrachova vyvezete na Čertovu horu lanovkou (dospělí 90 Kč, děti od 4 do 13 let 70 Kč). Tuhle možnost vyzkoušel i náš inspektor.

Z Čertovy hory pokračoval dolů po modré sjezdovce i modré značce. Tady chybí upozornění na nebezpečný sjezd, zvláště za mokra je jízda po výmolech krkolomná. Dojem kazily odhozené papíry. Na rozcestí Ručičky má cyklista v nohou 5 km, ale kdyby se chtěl občerstvit, má smůlu. Kiosek je bez zvysvětlení zavřený.

Na Dvoračkách čelem vzad...

Na Dvoračkách končíte, protože dál na hřebeny je vjezd zakázán. Od strážců přírody můžete vyfasovat až tisícikorunovou pokutu. Takže zpátky z kopce po zelené přes Rýžoviště až do Harrachova. Ujedete 20 km. Nejblíže hřebenům se cyklista dostane při výjezdu na Voseckou boudu.

V neděli se nenakupuje

Mapku s hlavními cyklotrasami dostanete v infocentru v Harrachově (po– pá 9–17, sobota 13–18 a neděle 10–13) zdarma. Samoobsluha Coop s cenami bez horské přirážky má otevřeno ve všední den do 17 hodin, v sobotu jen dopoledne a v neděli je zavřeno! V Harrachově ordinuje ve všední dny zubař, pokud vás trable postihnou večer nebo o víkendu, nejbližší pohotovost je až v Liberci.

Hodnocení Blesku

Harrachov nabízí atraktivní terény, ale pro zdatnější borce. Pokud na cyklotrasách nepřehlédnete nejasné značení, nespadnete na modré sjezdovce, o víkendu vás nerozbolí zuby a nepotřebujete v neděli udělat nákup, budete v Harrachově spokojeni i se službami. Udělujeme tři hvězdy z pěti.