Na spočítání stálých obyvatel by vám stačily prsty u rukou a domů tu není o moc víc. Přesto tu najdete hned několik hotelů a hospůdek, muzeum sklářství i stanoviště horské služby. Nejvýše položená obec v republice má přitom neopakovatelné kouzlo, kvůli kterému se sem stahují milovníci běžkování a horské romantiky.

Rezervace tmy

Slyšeli jste někdy rezervaci tmy? Právě na Jizerce ji najdete. Vznikla tu před sedmi lety v rámci česko-polského astronomického projektu jako první svého druhu.

V oblasti necelých 72 km2 je omezené veřejné osvětlení světelný smog sem nedosahuje ani z okolních obcí. V Česku není mnoho míst, kde uvidíte tolik hvězd. Zatímco v Praze lze pouhým okem pozorovat okolo 20 hvězd, tady jich prý můžete napočítat kolem tisíce.

Tmu si tu hýčkají a veřejné osvětlení je omezené na minimum.
Autor: hotel-jizerka.cz, Miloš Červený Beníšek, Profi media.cz

Bohatství minulé i současné

Původní osada se proslavila svými drahokamy, které byly vyhlášené i v daleké Itálii a Jizerka patřila k největším nalezištím v celé Evropě. V Safírovém potoce se daly najít vzácné safíry, iseriny, rubíny i zirkony. Prý se tu dají nalézt dodnes, ale za prohrabávání dna vám už hrozí tučná pokuta. Dnes je největším bohatstvím místní klid.

Kam na běžky

Přímo v obci najdete křížení tras Jizerské magistrály. Můžete se vydat po stopách slavného závodu po hřebenovce směrem na Smědavu a Bedřichov, k přehradě Souš nebo prozkoumávat polské příhraničí k malebnému přechodu Orle. Tratě jsou tu pečlivě strojově upravené a s přírodním sněhem.

Vrchol padesátky

Přestože je osada úplně mimo civilizaci, znají ji i hvězdy světového sportu. Především díky světoznámému závodu Jizerská 50, která letos oslaví padesátý ročník.

Původně testovací závod libereckých horolezců, který patří k nejstarším dálkovým běžeckým závodům světa, se běží z Bedřichova na Jizerku a zpět.

Účastnily se jí i legendy běžkování jako Björn Daehlie, Thomas Alsgaard nebo česká špička v čele se Stanislavem Řezáčem a Kateřinou Neumannovou.

Perfektně upravené stopy jsou jedním z lákadel Jizerky.
Autor: hotel-jizerka.cz, Miloš Červený Beníšek, Profi media.cz

Kam na sjezdovky

V nejbližším okolí sice žádné sjezdařské terény nenajdete, ale stačí popojet 15 kilometrů a můžete lyžovat v Harrachově nebo Albrechticích. Okolo 20 km daleko je Rokytnice nad Jizerou.

Záruka sněhu

Jizerka je nejvýše položenou obcí v Česku. A to přímo na náhorní plošině s vlastním mikroklimatem. Právě díky němu tu máte téměř jistotu, že si zalyžujete.

Průměrná roční teplota tu vyšplhá jen na 3,5 °C a napadne okolo 1700 mm srážek (třikrát víc než průměr v ČR). Rekordem tu pak byla teplota -42 °C (1940) a 2201 mm srážek (1926).

Že si pod tím nic nepředstavíte? I v teplotně běžné zimě tu leží dva metry sněhu a bílá peřina vydrží 150 dní v roce.

TIP: Hotel Jizerka 4

Osadu přísně chrání ochranáři přírody i historie. Přesto se tu loni podařilo na starých základech vystavět moderní čtyřhvězdičkový hotel se čtrnácti pokoji. Nabízí perfektní výhled do okolí, vytříbenou gastronomii a privátní wellness. Najdete ho ve svahu zdejší dominanty, vrchu Bukovec, jen pár metrů od jedné z běžkařských tepen.

www.hotel-jizerka.cz

Hotel Jizerka 4
Autor: hotel-jizerka.cz, Miloš Červený Beníšek, Profi media.cz

Fotogalerie
15 fotografií

Lyžovat můžete i v okolí Prahy. Máme 5 tipů, kam na sjezdovku

Kam na lyže? Vydejte se za pár korun do Tyrolských Alp

Na lyže z Prahy? Žádný problém, do hodiny jste u vleku!