1. Nejdříve je potřeba začít uklízet uvnitř. Všechny lůžkoviny byste měli odvézt s sebou domů. Pokud však toto není možné, pokuste se je co nejlépe zajistit před navlhnutím. Nejdříve nechejte všechny peřiny, polštáře i povlečení pořádně vyvětrat a proschnout.

Pak je uložte do skříně a přikryjte velkou dekou. Tím zabráníte vnikání nechtěného prachu a plísně. Podobně je také vhodné přikrýt dekou či igelitem i postele, gauče, křesla a jiný čalouněný nábytek. Zapomenout byste neměli ani na závěsy. Ty vyprané složte a uložte k povlečení.

2. Před odchodem se ujistěte, že na nábytku nezbyl žádný prach ani drobečky, které by mohly lákat nechtěné návštěvníky z řad hlodavců a hmyzu. K otření dřevěného nábytku vždy používejte hadřík z mikrovlákna, protože ten povrch nábytku nepoškrábe.

3. Před zimou je také potřeba projít lednici a spíž a odnést netrvanlivé potraviny s sebou domů. Ideálně lednici vytřete Savem, nebo jinou desinfekcí.  Stejně tak se podívejte i do sklepa, kde se během léta mohly nahromadit potraviny, které by zimu nepřežily. Všechny spotřebiče odpojte od elektřiny a vypojte její přívod.

Nezapomeňte také vypustit vodu ze všech nádržek a potrubí v domě, protože pokud tak neučiníte, může vám je mráz potrhat. Pokud vodu vylévat nechcete (například z výlevky umyvadla) nasypte do ní obyčejnou kuchyňskou sůl. Ta zabrání zamrznutí.

4. Přesvědčte se také, jestli do chalupy nemůže někudy zatékat. Něco jistě zvládnete opravit sami, ale na větší a složitější opravy si raději zavolejte odborníka. Zateklá voda může v zimě napáchat velké škody. Může vytvořit praskliny či způsobit narušení omítky.

Okna zajistěte okenicemi. Pokud okenice na oknech nemáte, alespoň se přesvědčte, že okenní tmel správně drží. Jinak totiž může nehrozit při zimních vánicích poškození skleněných výplní.

5. Při vnějším ohledání chalupy byste měli zkontrolovat, jestli máte řádně vyčištěné okapy. Když jimi bude moct voda protékat bez problémů, nepoteče po omítce. Zvýšenou pozornost byste také měli věnovat komínu.

Ten by měl být vyčištěný a pokud je otevřený, tak je žádoucí na něj nainstalovat kryt. Tak do komína nesněží a neutvoří se tam ledová krusta, která při prvním jarním topení může způsobovat nemalé problémy.

6. Úplně nakonec se ujistěte, že máte všechny zámky zcela funkční. Kromě zámku na hlavních dveřích se podívejte i na ty od kůlny a jiných objektů. Pokud byste pak chtěli chalupu navštěvovat i během zimních měsíců, postříkejte zámky olejem a obalte je igelitem.

Zabráníte tak jejich zamrznutí a následným problémům s otevíráním. Dobré je se alespoň několikrát během zimy na chatu zastavit a odklidit sníh nebo o to požádat sousedy. Tímto můžete odradit případné zloděje.

Fotogalerie
6 fotografií