Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Liberec nakoupí infotabule pro řidiče za miliony, budou hlásit náledí

Autor: jer, ČTK - 
8. prosince 2016
15:55

Liberec si chce pořídit meteohlásky a světelné informační tabule za deset milionů korun. Slibuje si od nich zvýšení bezpečnosti na silnicích. Tabule propojené s meteohláskami mají řidiče varovat před náledím, silným větrem nebo upozorňovat na nehody či uzavírky. ČTK o tom ve čtvrtek informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Liberecká radnice plánuje, že po městě rozmístí 13 světelných tabulí. Podobný by měl být i počet meteohlásek, které budou potřebné údaje pro tabule obstarávat. Vybavené budou i kamerou. Meteohlásky budou zaznamenávat teplotu, vlhkost vzduchu a srážky.

„Chceme je umístit na nejzatíženější příjezdové tahy a na místa, kde dochází k častým nehodám vlivem zhoršených meteorologických podmínek zejména v zimních měsících,“ uvedl náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (ANO). Tabule by podle něj měly řidiče informovat také o pracích na silnici, nehodách nebo uzavírkách. Liberec chce na projekt získat evropskou dotaci. Pokud uspěje, informační tabule by mohly být rozmístěny po městě do konce příštího roku.

Evropskou dotaci radnice zkusí získat ještě na jeden desetimilionový projekt v dopravě. Půjde o pořízení navigačního parkovacího systému. „Současný stav je takový, že řidiči objedou i několik parkovišť, než naleznou volné místo k zaparkování, čímž samozřejmě ztrácejí čas a navíc zatěžují již tak frekventovanou dopravu v centru města. Informační a navigační systém jim umožní jet rovnou tam, kde je v danou chvíli volno,“ uvedl Kysela. Projekt počítá s instalací více než 1000 parkovacích čidel a 31 dopravních značek. Pokud město dotaci získá, rozmístí je do léta 2018.

Zobrazit celou diskusi