Jizerské hory - poloha, ubytování a doprava

Chráněná krajinná oblast Jizerské hory se nachází na severu Čech, na hranicích s Polskem. Pohoří obklopují města Liberec, Jablonec nad Nisou, Lučany nad Nisou, Smržovka, Tanvald a Desná. Místo je tedy perfektně dostupné autem i hromadnou dopravou a ani o ubytování zde není nouze. Pokud ale chcete být horám ještě blíže, můžete zvolit ubytování například v Bedřichově, Janově nad Nisou, či v Josefově Dole. V každém turistickém resortu není nouze o hotely, restaurace, půjčovny sportovního vybavení i wellness služby.

Pěší turistika v Jizerských horách

O kvalitní turistické trasy na severu Čech není nouze. Vydejte se například z Liberce do Hejnic. Na severu Liberce se vypravíte po modré turistické stezce přírodním parkem Pod Dračí skálou. Projdete kolem Dračího vrchu. Pokud budete následovat modré turistické značky, dovedou vás kolem vrcholu Brdo a přehrady Bedřichov, až do obce Hejnice. Můžete se také pěšky vydat po naučných stezkách z Bedřichova. Na západě města začíná stezka Černá Nisa. Ta pokračuje na sever, až k přehradě Bedřichov. Naučná stezka Černá Nisa se za nádrží napojuje na trasu Lesy Jizerských hor. Na tomto rozcestí máte na výběr. Můžete se vydat na sever, směrem k Hejnicím. Nebo můžete vyrazit na jih, zpět do Bedřichova.

Parádní výhled z vrcholů Jizerských hor

Milovníci horské turistiky si Jizerské hory také užijí. Toto pohoří nabízí spoustu úchvatných vrcholů, které jsou výborně dostupné. Vydejte se třeba na Špičák. Cestu můžete začít v Hejnicích. Vydáte se po modré turistické stezce, kterou na rozcestí Hřebenový buk vystřídáte za žlutou. Ještě výše položený je vrchol hory Holubník. Ten je rovněž dostupný z Hejnic po červené stezce. Dostanete se na něj ale i z Bedřichova, či Josefova Dolu. Z těchto obcí se můžete vydat i na Černou horu. Nejvyšší a nejkrásnější je ale vrchol Jizera. Dostanete se k němu pěšky i na kole a pokud se vám poštěstí krásné počasí, dohlédnete z něj na celé Jizerské hory a část Krkonoš.

Tipy na dovolenou v Libereckém kraji

Související odkazy

Tip na víkend pro rodinu: Aquapark, zábava i odpočinek v Liberci 

Z věže hradu Bezděz! 

Tajemné místo v srdci hor: Jizerka je Mekkou běžkařů, nalezištěm drahokamů a rájem astronomů! 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj 

Na špičku Libereckého kraje - hora Ještěd

Odpoledne v aquaparku nebo výlet na Ještěd? Poznejte Liberec