Gotický středověký hrad postavil ve 13. století panovník Přemysl Otakar II. Na Bezdězu rád pobýval i císař Karel IV., který v jeho blízkosti založil ve 14. století Velký rybník, později přejmenovaný na turisty oblíbené Máchovo jezero. Hrad také patřil vojevůdci Albrechtu z Valdštejna, který jej přebudoval na klášter. Ještě dnes návštěvníci Bezdězu rádi obdivují středověký palác, unikátní kapli i Čertovu věž. Na hrad v 19. století často zamířil i romantický básník Karel Hynek Mácha, který se ve zdejším kraji inspiroval ke svým nejznámějším dílům.

Základní otvírací doba:

Duben: 10.00- 16.30 (víkendy, svátek)
Květen - září: 09.00- 16.30 (kromě pondělí)
Říjen: 09.00- 15.30 (víkendy, svátek)

Internet: www.hrad-bezdez.cz; telefon: 723 774 904

O šíleném poustevníkovi

Na své si na hradě přijdou i milovníci strašidelných historek. Jednou z nich je pověst o bezdězském poustevníkovi, který uzdravoval lidi a zamiloval se do ďábla převlečeného za krásnou a nemocnou dívku Miladu. Poustevník se k ní nejprve modlil, později ho ale ďábel v Miladině těle svedl… Dívka porodila dítě a poustevník ze zoufalství svůdkyni zabil. Po svém činu zešílel a dítě záhadně zmizelo v lesích.

Hradní perlička

Bezděz je opředen mnoha tajemstvími. Říká se, že zde mniši ukryli poklad. Další legenda vypráví příběh o tajemné chodbě. Tou měla utíkat do vesnice královna Kunhuta se synem Václavem, pro něž se hrad stal nedobrovolným vězením.

Tipy na výlety po okolí

Památník Karla Hynka Máchy

Navštívit můžete blízké Doksy, kde ve staré roubence najdete památník romantického básníka Karla Hynka Máchy. K vidění je zde i legendární báseň Máj v mnoha podobách a vydáních. V muzeu je zároveň umístěna expozice »Rybářství a rybníkářství na Českolipsku«.

Na hrad Houska

Z Bezdězu vede na hrad Houska červená turistická značka (tzv. Máchova cesta). Připravte se na trasu dlouhou 11,5 km. Hrad z 13. století je opředen řadou tajuplných bájí a pověstí. Tou nejznámější zřejmě je, že se zde ukrývá brána do pekla. V prvním patře památky se nachází obytné místnosti. Mezi nejzajímavější patří lovecký sál s trofejemi daňků a Zelená komnata, jejíž stěny jsou pokryty malbami ze 16. století.