Poloha a doprava - Lužické hory

Chráněná krajinná oblast Lužické hory se nachází na severu Čech v Libereckém kraji. Sahá od Nového Boru až po Varnsdorf. Jejím nejvyšším bodem je hora Luž (793 m. n. m.). Je obklopena městy, dostupnost hromadnou dopravou tedy není problém. Stejně tak zde není nouze o ubytovací kapacity. Přenocovat můžete v Chřibské, Krásné Lípě, Kamenickém Šenově, Novém Boru, či České Kamenici. Hlavu můžete složit i v některém z menších areálů, jako je například Jiřetín pod Jedlovou nebo Kytlice.

Turistika v Lužických horách

Toto pohoří je plné turistických stezek, které vás jím provedou. Kam tedy v Lužických horách vyrazit na výlet? Pokud vaši dovolenou provází krásné počasí, byla by škoda vynechat výšlap na nejvyšší horu Luž. Se svojí výškou 793 metrů nepatří v Česku mezi velikány, i tak ale nabízí úchvatný výhled. Hora se nachází na hranicích s Německem. Dostanete se na ní po červené stezce z města Krompach, nebo po zelené trase z obce Horní Světlá. Pokud hledáte delší turistickou trasu, můžete se vydat pěšky po modré turistické trase z Nového Boru do Varnsdorfu. Cesta vás provede kolem vrcholů Malý a Velký Buk, Bouřný, Pěnkavčí vrch, Klíč a Weberberg. Nebo se můžete vydat z města Krásná Lípa po Köglerově naučné stezce. Uvidíte zříceninu hradu Krásný Buk, Kyjovský hrad, projdete se po hranici národního parku České Švýcarsko a vystoupáte na Vápenný vrch.

Lyžování v Lužických horách

Lužické hory nabízí mnohé i milovníkům lyžování. Kde si nejlépe užijete zimní měsíce? Jedním z nejkrásnějších ski-areálů je Jedlová. Na lyžaře zde čeká jedna kilometrová sjezdovka s jedním vlekem. Cena za jednu jízdu na vleku se pohybuje kolem 20kč. S Jiřetínem pod Jedlovou přímo sousedí ski-resort Horní Podluží. Zdejší areál nabízí dráhu pro snowboardisty, dva vleky a kvalitně udržovanou sjezdovku. Na jihu Lužických hor se nachází lyžařský areál Polevsko. Nachází se v údolí mezi Medvědím vrchem a Polevským vrchem. Kromě sjezdovek a vleků se nedaleko resortu nachází také udržovaná dráha pro běžky.

Tipy na dovolenou v Libereckém kraji

Související odkazy

Corolla S2000 na Rally Lužické hory

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj 

Z věže hradu Bezděz! 

Tip na víkend pro rodinu: Aquapark, zábava i odpočinek v Liberci 

Hrad Trosky