Stiniva

Mořská soutěska obklopená skalisky, která ukrývají pláž Stiniva na ostrově Vis, je sotva viditelná z širého moře. Přesto je přístup po vodě ideální, neboť do Stinivy vede jen náročná kozí stezka vyžadující asi dvacetiminutový sestup. Poloha mezi strmými útesy způsobuje, že je vždy z poloviny ve stínu. Stiniva je oblázková pláž pro milovníky divokých scenérií.

Stiniva.
Autor: archiv Blesku

 

Zlatni rat

Nejznámější pláž na Jadranu se nachází v Bolu na jižním pobřeží ostrova Brač. Zlatni rat je jedna z nejpřitažlivějších přírodních krás Jadranu. Modř moře obklopuje takřka půl kilometru vyčnívající oblázkový mys, který je částečně porostlý lesem, jenž slouží jako přirozená ochrana před silným sluncem. Když vane vítr, tak se Zlatni rat stává surfařskou oázou.

Zlatni rat.
Autor: archiv Blesku

 

Skrivena Luka

Jeden z nejvzdálenějších obydlených ostrovů jaderského pobřeží skrývá zátoku Skrivena Luka (Skrytý přístav). Název je to zasloužený, protože tuto zátoku není vidět z otevřeného moře. Skrivena Luka je známá díky jednomu z nejstarších majáků na Jadranu, zvanému Struga, postaven byl roku 1839.

Skrivena luka.
Autor: archiv Blesku

 

Banje

Stačí jeden pohled na fotografii, abyste pochopili, proč se jedná o neznámější dubrovnickou pláž – nachází se v bezprostřední blízkosti historického centra města s výhledem na hradby starobylého Dubrovníku. Teplé a čisté moře přitahuje turisty z celého světa, v pozdních hodinách se pak pláž Banje stává místem vzrušující noční zábavy.

Banje.
Autor: archiv Blesku

 

Rajska plaža

Takřka dvoukilometrová písečná pláž, která se nachází v obci Lopar na ostrově Rab, si plně zasluhuje svůj název Rajská pláž. Jelikož je výjimečně mělká a písečná, je ideální i pro ty nejmenší děti. Loparské moře je teplé, ale vždy čisté. Restaurace, bary, sportovní vyžití i výstroj je na dosah ruky.

Rajska plaža.
Autor: archiv Blesku

 

Zrće

Než si vydobyla světovou slávu jako »chorvatská Ibiza«, byla známa jako nejkrásnější jaderská pláž, držitelka Modré vlajky za čistotu moře. Zrće je dodnes plně zařízenou oblázkovou pláží pokrytou souměrnými oblázky a obklopenou čistým mořem. Dnes jí však vládnou dýdžejové, festivaly a koktejly a zábava tu trvá 24 hodin denně.

Zrće.
Autor: archiv Blesku

 

Kraljičina plaža

Nejdelší a nejznámější ninská pláž je dlouhá tři kilometry a za svůj název Královnina pláž vděčí podle legendy manželce prvního chorvatského krále Tomislava, která prý tuto pláž pravidelně navštěvovala spolu s královskou rodinou.

Kraljičina plaža.
Autor: archiv Blesku

Fotogalerie
41 fotografií