Hlavní město:

Záhřeb

Rozloha:

56 594 km2

Počet obyvatel:

3,9 milionu

EU:

od roku 2013

Schengenský prostor:

od roku 2023

Měna:

Euro

Oblasti Chorvatska

Asi nejznámějšími oblastmi v Chorvatsku jsou místa na pobřeží, kde každý rok stráví letní dovolenou statisíce turistů z celého světa, pojmy jako Istrie, Dalmácie či jména chorvatských ostrovů se tak v nejedné domácnosti skloňují často už od podzimu. Podívejte se, jak je Chorvatsko členěné, kolik má národních parků a jaká místa byste si neměli nechat ujít?

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?
Autor: Blesk

Chorvatské župy

Chorvatsko se administrativně dělí na 21 žup a hlavní město Záhřeb. Turistům jsou nejznámější Istrijská, Přímořsko-gorskokotarská, Zadarská, Šibenicko-kninská, Splitsko-dalmatská a dubrovnicko-neretvanská župa, které leží na pobřeží.

Župa

Hlavní město

Bjelovarsko-bilogorská župa

Bjelovar

Brodsko-posávská župa

Slavonski Brod

Dubrovnicko-neretvanská župa

Dubrovník

Istrijská župa

Pazin

Karlovacká župa

Karlovac

Koprivnicko-križevecká župa

Koprivnica

Krapinsko-zagorská župa

Krapina

Licko-senjská župa

Gospić

Mezimuřská župa

Čakovec

Osijecko-baranjská župa

Osijek

Požežsko-slavonská župa

Požega

Přímořsko-gorskokotarská župa

Rijeka

Sisacko-moslavinská župa

Sisak

Splitsko-dalmatská župa

Split

Šibenicko-kninská župa

Šibenik

Varaždinská župa

Varaždín

Viroviticko-podrávská župa

Virovitica

Vukovarsko-sremská župa

Vukovar

Zadarská župa

Zadar

Záhřebská župa

Záhřeb

Hlavní město Záhřeb

Záhřeb

Bjelovarsko-bilogorská župa

Bjelovarsko-bilogorská župa je jednou z vnitrozemských žup Chorvatska. Leží na východ od hlavního města Záhřebu. Pro české turisty může být zajímavá tím, že najdou Daruvar - město s největší českou populací a celkem je obyvatelstvo župy z pěti procent tvořeno Čechy.

Ti sem přišli v dobách Rakouska-Uherska na základě státních pobídek, když se mocnářství snažilo dosídlit své pohraniční oblasti.

Brodsko-posávská župa

Brodsko-posávská župa se nachází na severovýchodě Chorvatska. Její jižní hranici tvoří řeka Sáva, která je zároveň státní hranicí mezi Bosnou, Hercegovinou a Chorvatskem.

Na řadě míst v župě jsou stále patrné pozůstatky chorvatské války za nezávislost. Její hlavní město Slavonský Brod je sídlem jedné z univerzit.

Dubrovnicko-neretvanská župa

Dubrovnicko-neretvanská župa je nejjižnější chorvatskou župou a zároveň jednou z přímořských žup jadranské země. Je častým cílem turistů, vzhledem k tomu, že jejím hlavním městem je Dubrovnik, jehož historické centrum je zapsané na seznamu UNESCO.

Najdeme zde ale i řadu dalších letovisek a turistických cílů. Součástí župy jsou totiž i ostrovy Korčula či Mljet, na kterém najdeme jeden z osmi chorvatských národních parků.

Zajímavostí župy je i to, že její procestování od severu na jih do nedávna vyžadovalo cestovní doklad, jelikož je její pevninská část rozdělena na dvě části výběžkem Bosny a Hercegoviny kolem pobřežního města Neum. Od roku 2022 je ovšem možné dojet až na jih díky mostu na poloostrov Pelješac.

Istrijská župa

Istrijská župa se rozprostírá na istrijském poloostrově. Zároveň k ní patří i poloostroví Brijuni s jedním z chorvatských národních parků.

Istrie je častým cílem českých dovolenkářů. Jde o jedno z nejbližších míst, kam se dá z Česka dojet k Jadranu a na místech jako Pula, Poreč nebo Umag tak v létě můžete leckde slyšet češtinu stejně často jako chorvatštinu.

Zároveň je to část Chorvatska, kam se řadě lidí může vyplatit jet z Česka přes rakouský Linec, Salcburk a Villach na Lublaň. Z Prahy je tato cesta o 40 kilometrů kratší, než cesta přes Štýrský Hradec, Maribor a Lublaň.

Karlovacká župa

Karlovacká župa se rozprostírá na jih od Záhřebu a odděluje hlavní město od pobřežních oblastí Chorvatska.

Jeho centrem a je město Karlovac, které se může stát zastávkou při cestě do Dalmácie. Ve městě je dodnes patrné opevnění z 18. století, které zde nechalo vybudovat Rakousko-Uhersko v době, kdy byl Karlovac jedním z pohraničních měst u hranic s Osmanskou říší. Zároveň se zde vaří jedno z nejznámějších chorvatských piv.

Koprivnicko-križevecká župa

Koprivnicko-križevecká župa leží v chrovatském vnitrozemí u hranic s Maďarskem na severu země.

Krapinsko-zagorská župa

Krapinsko-zagorská župa leží severně od Záhřebu u hranic se Slovinskem. Ti dovolenkáři, kteří pravidelně jezdí do Dalmácie ji přitom pravděpodobně pravidelně navštěvují. Při cestě přes Štýrský Hradec a Maribor na Záhřeb právě zde vstupují na chorvatské území.

Hlavní město župy Krapina přitom může být lákavou zastávkou pro milovníky historie. Platí totiž za významné naleziště artefaktů po neandrtálcích a ve městě je zdejší archeologické lokalitě zasvěcené i velké muzeum. Město přitom leží hned u dálnice od hranic na Záhřeb. Kromě toho je župa významná i svým lázeňstvím.

Licko-senjská župa

Licko-senjská župa je rozlohou největší župou Chorvatska. Leží na pobřeží mezi Kvarnerským zálivem a Dalmácií.

Turisté ji budou znát pro střediska jako Novalja na ostrově Pag nebo Senj na pobřeží. Zároveň zde najdeme národní parky Plitvická jezera a Severní Velebit, které se často stávají místem výletů těch turistů, kterým se na jeden den omrzí pláže na Jadranském pobřeží.

Mezimuřská župa

Mezimuřská župa je tou nejsevernější župou v Chorvatsku. Nalézá se na hranicích se Slovinskem a Maďarskem.

Osijecko-baranjská župa

Osijecko-baranjská župa leží na severovýchdě země. Ne severu tvoří státní hranici s Maďarskem, na východě pak se Srbskem.

V župě jsou dodnes patrné pozůstatky chorvatské války za nezávislost.

Požensko-slavonská župa

Požensko-slavonská župa leží v chorvatském vnitrozemí. Stejně jako řada dalších vnitrozemských žup se dodnes vypořádává s poškozením, ke kterému došlo během chorvatské války za nezávislost.

Přímořsko-gorskokotarská župa

Přímořsko-gorskokotarská župa patří mezi ty turisticky nejatraktivnější. Rozprostírá se na pobřeží Kvarnerského zálivu a zároveň na řadě významných ostrovů v čele s těmi největšími - Krkem a Cresem.

Najdeme zde tak řadu letovisek, jako je Rijeka, Cres, Krk, Opatija a mnoho dalších. Nejlepší cesta sem vede přes Štýrský Hradec, Maribor a Záhřeb za městem Bosiljevo, je ovšem potřeba vydat se po dálnici A6 a nikoli po A1, která se zde začíná stáčet na jih do Dalmácie.

Sisacko-moslavinská župa

Sisacko-moslavinskou župu najdeme jihovýchodně od Záhřebu u hranic s Bosnou a Hercegovinou.

Splitsko-dalmatská župa

Splitsko-dalmatská župa je centrem Dalmácie. Najdeme zde jak druhé největší město Chorvatska Split, tak řadu známých letovisek, jako jsou Trogir, Makarska či Kaštela nebo řadu proslulých chorvatských ostrovů.

Zároveň lze vyrazit na výšlapy do pohoří Biokovo nebo na plavbu kolem ostrovů Hvar či Vis.

Nejrychlejší cesta z Česka vede přes Štýrský Hradec, Maribor a Záhřeb a dále po dálnici A1. Na ostrovy vyplouvají trajekty především z přístavu ve Splitu.

Šibenicko-kninská župa

Šibenicko-kninská župa je další z přímořských žup v Chorvatsku. Samo její hlavní město je vyhledávaným letoviskem. Kromě toho zde ovšem najdeme i Vodici, která se pravidelně umisťuje na předních místech nejpopulárnějších chorvatských měst.

Šibenicko-kninská župa je rovněž cílem výletníků, kteří touží navštívit národní park Krka nebo Národní park Kornati.

Varaždinská župa

Varaždinská župa leží na sever od hlavního města Záhřebu u hranic se Slovinskem. Jejím centrem je barokní město Varaždín.

Viroviticko-podrávská župa

Virovicko-podrávská župa leží na severovýchodě chorvatska u hranic s Maďarskem.

Vukovarsko-sremská župa

Vurkovarsko-sremská župa je nejvýchodnější chorvatskou župu. Leží na hranicích se Srbskem a Bosnou a Hercegovinou. Do roku 1998 byla pod správou jednotek OSN a řada zdejších měst dodnes nese stopy konfliktu z 90. let 20. století.

V hlavním městě župy Vukovaru je pak k nalezení i jeden z nejznámějších symbolů války - střelbou silně poničená vodárenská věž.

Zadarská župa

Zadarská župa leží v severní Dalmácii. Její centrum je vyhledávaným turistickým centrem.

Kromě toho pod župu spadá i řada oblíbených ostrovů v čele se severní částí ostrova Pag.

Záhřebská župa a hlavní město Záhřeb

Záhřebská župa se rozprostírá kolem hlavního města. Samotný Záhřeb je ovšem vlastní samosprávnou jednotkou.

Záhřeb přitom začíná patřit k čím dál populárnějším turistickým destinacím.

Národní parky v Chorvatsku

Chorvatsko na svém území vyhlásilo celkem osm národních parků. Největší, nejstarší a nejznámější jsou Plitvická jezera. Neméně populární jsou i Kornatské ostrovy nebo národní park Krka. Přístup řady chorvatských národních parků je ovšem zpoplatněn.

Plitvická jezera

Plitvická jezera jsou největším, nejstarším a jedním z nejznámějších národních parků v Chorvatsku. Jde o sérii jezer a vodopádů rozkládající se na takřka 300 čtverečních kilometrech krasového pohoří u hranic s Bosnou a Hercegovinou.

Národní park, který vznikl už v roce 1949 je od 70. let 20. století zapsaný i na seznamu světového dědictví UNESCO. Vstup do parku je zpoplatněn a cena se odvíjí od doby, kdy jej chcete navštívit, počet vstupů je na každý den navíc omezen.

Paklenica

Zatímco Plitvická jezera se často nabízejí především jako možnost k zastavení cestou na či z dovolené, národní park Paklenica se snadno stane cílem denního výletu především pro ty, co tráví dovolenou v okolí Zadaru.

Tento národní park najdete na severu Dalmácie u města Starigrad (neplést se Stari Gradem na ostrově Hvar). Kromě krasových kaňonů v pohoří Velebit v národním parku najdete i podzemní komplex, který si zde nechal vybudovat komunistický diktátor Josip Broz Tito.

Risnjak

Národní park Risnjak je pojmenovaný podle jednoho ze svých typických obyvatel rysa ostrovida. Nachází se v pohoří Gorski Kotar u hranic se Slovinskem a z horských vrcholů je vidět až na záliv Kvarner.

Parkem vede několik stezek, které vás zavedou například k prameni řeky Kupa. Vstup na ně, stejně jako vstup do celého národního parku je ovšem zpoplatněn a některé cesty vyžadují i další platbu za služby profesionálního průvodce.

Mljet

Na dohled od Dubrovníku se nachází ostrov Mljet, jehož část pokrývá stejnojmenný národní park. Tomu dominují především dvě slaná jezera, větší z nich navíc obklopuje i ostrov, na kterém stojí benediktinský klášter.

Přístup do národního parku Mljet je zpoplatněn, součástí vstupenky je ovšem i lístek na plavbu lodí ke klášteru a zpět. Další náklady je pak nutné vynaložit pro cestu na ostrov Mljet.

Kornati

Dalším národním parkem v chorvatsku je souostroví Kornati. Ten je populární především mezi jachtaři, jelikož jediný způsob, jak si jej užít je vypravit se mezi ostrovy lodí.

Před vyplutím mezi ostrovy je ovšem nutné vyřídit si povolenku. Její cena se odvíjí podle délky lodi a období, kdy chcete do národního parku vplout a dobu, jakou se v něm chcete zdržet.

Brijuni

Kornati nejsou jediným souostrovím, které se stalo chorvatským národním parkem. Ty leží u Istrijského poloostrova a návštěvníky láká například na více než 200 zachovalých stop dinosaurů, ale i na zoo a další zážitky.

Ceny vstupu do národního parku se odvíjí od toho, co všechno chcete v parku podniknout a kdy dorazíte.

Krka

Nedaleko Šibeniku, který platí za jednu z nejpopulárnějších letních destinací, najdete národní park Krka. Ten obklopuje ústí stejnojmenné řeky do Jadranu.

Předtím, než se Krka vlije do moře protéká ovšem sérií jezírek a vodopádů. Při nákupu vstupného se cena liší podle toho, zda do národního parku dojdete pěšky ze záchytného parkoviště, nebo zda budete chtít jet lodí, které vypravuje národní park.

Severní Velebit

Posledním národním parkem v Chorvatsku je Severní Velebit. Ten se rozkládá na 109 čtverečních kilometrech v severní části pohoří Velebit. Jde přitom o druhý národní park v pohoří po Paklenici na jihu Velebitu.

Vstup do parku je zpoplatněn, cena vstupu se navíc odvíjí od toho, zda chcete park navštívit v hlavní turistické sezóně, nebo zda vám stačí pouze vstup do parku, nebo navštívíte i některé z muzeí v parku.

Video
Video se připravuje ...

Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku Videohub

Chorvatské ostrovy

K Chorvatsku patří i řada ostrovů. Ty jednak dotvářejí idylické výhledy na Jadranské moře, zároveň jsou ovšem častým cílem turistů.

Krk

Asi nejčastějším cílem turistů je rozlohou druhý největší a počtem obyvatel ten vůbec největší ostrov. Krk je pro návštěvníky z pevniny dobře dostupný díky mostu, který je v provozu od rokue 1980. A též otevřením mezinárodního letiště o zhruba dekádu dříve.

Lidé zde míří především do měst jako Krk či Malinska. Cesta z Prahy do hlavního města Ostrova pak zabere kolem deseti hodin, je ovšem potřeba využít trasu přes České Budějovice, rakouský Linec a slovinskou Lublaň.

Korčula

Druhý nejlidnatější chorvatský ostrov leží u dalmatského pobřeží. Od hlavní pevniny je oddělen částečně i poloostrovem Peljašac.

Na ostrov v létě jezdí trajekty z řady chorvatských přístavů, nejkratší cesta je pak z přístavu ve městě Orebić.

Brač

Třetím největším a zároveň třetím nejobydlenějším chorvatským ostrovem je Brač, který leží v moři u Splitu. Tento ostrov je známý především pláží Zlatý roh. Ostrov ovšem neproslul jen díky turismu. Nachází se na něm totiž i lomy, vytěžil se zde totiž mramor na stavbu Diokleciánova paláce ve Splitu, nebo na stavbu Bílého domu ve Washingtonu D. C.

Cesta na ostrov vede přes dalmatský Split, odkud jezdí trajekty do ostrovního přístavu Supetar. Případně se dá pokračovat až do Makarské a z té jet trajektem do Sumartinu.

Hvar

Hvar patří k těm nejnavštěvovanějším chorvatským ostrovům. Leží mezi ostrovy Brač a Korčula a na jihu zabíhá až k zálivu u poloostrova Peljašac.

 Nejsnazší trasa na Hvar vede přes trajekt ze Splitu.

Pag

Ostrov Pag láká české návštěvníky mimo jiné i pravidelným Zrće beach festivalem. Ten je určený pro české hudební fanoušky a nabízí vystoupení toho nejlepšího, co nabízí Česká hudební scéna.

Na ostrov se zároveň dostanete i bez využití trajektů. Mostem je totiž spojený s mysem Ošljak.

Vis

Vis je jedním z menších chorvatských ostrovů. Jeho rozloha je jen necelých 90 km čtverečních a žije na něm jen okolo tří a půl tisíc obyvatel. Ten byl přitom turistům dlouho nepřístupný. Do konce 90. let zde sídlilo námořnictvo bývalé Jugoslávie a za druhé světové války zde rozbil hlavní stan Josip Broz Tito se svými partyzány. Po obojím zbylo na ostrově několik památek.

Cesta na ostrov Vis vede přes dalmatský Split, ze kterého pravidelně jezdí jak trajekty pro auta, tak rychlé katamarány pro přepravu osob.

Města v Chorvatsku

Chorvatsko má oficiálně 129 měst. Největší je hlavní město Záhřeb, kde žije více než tři čtvrtě milionu lidí. Největším přímořským letoviskem je pak druhé největší chorvatské město Split se 160 tisíci obyvateli. Jediným dalším městem, které pokořilo hranici 100 tisíc obyvatel je přímořská Rijeka.

Záhřeb

Záhřeb je hlavním městem a největším městem Chorvatska. Nalézá se v severní části země na březích řepu Sávy na svazích hory Medvednice. Počet obyvatel Záhřebu je necelých 770 tisíc, širší aglomerace pak dosahuje asi 1,1 milionu obyvatel.

Centrum města nabízí řadu historických i moderních památek od zřícenin římského sídla Andautonia, přes historické čtvrti Gradec a Kaptol až po muzeum současného umění.

Split

Split je druhým největším chorvatským městem a zároveň největším městem Dalmácie i největším chorvatským pobřežním městem. Jeho historie se přitom píše již několik tisíciletí.

První sídlo na místě dnešního splitu vyrostlo už před začátkem našeho letopočtu, kdy zde vznikla kolonie řeckého města Issa se jménem Spálathos. Skutečné slávy se město dočkalo, až ve třetím století, kdy si zde rodák z nedalekého římského města Salony císař Dioklecián zvybudoval svůj palác, jehož zbytky stojí dodnes a jehož obvodové zdi tvoří obvod nejužšího městského centra.

Dnes je díky Diokleciánovu paláci i malebným plážím ve svém okolí vyhledávanou turistickou destinací. Zároveň se ve městě nachází přístav, ze kterého vyplouvají trajekty na řadu chorvatských ostrovů.

Rijeka

Na pobřeží Kvarnerského zálivu leží třetí největší chorvatské město Rijeka. To je zároveň posledním chorvatským městem s více, než 100 tisíci obyvatel. Pro Čechy je zároveň zajímavé tím, že sem každé léto jezdí přímé vlaky z České republiky.

Historie Rijeky je takřka dva tisíce let stará. První zmínky o městě najdeme už v zápiscích Plinia staršího z prvního století. Na místě původní římské pevnosti dnes stojí hrad Trsat. Velká část starého města byla ovšem vybudována až ve druhé polovině 18. století poté, co město zasáhlo ničivé zemětřesení a následně císařovna Marie Terezie rozhodla o jeho obnově.

Na začátku 20. století se dočkalo i krátké nezávislosti. V roce 1919 totiž město obsadili italské milice vedené nacionalistickým básníkem Gabrielem D’Annunziem, který zde vyhlásil Italské regenství Kvarneru. Později bylo v Rijece a jejím okolí vyhlášen Svobodný stát Rijeka na základě Rapallské smlouvy. Už v roce 1924 si ovšem území rozdělila Itálie s Jugoslávií a město připadlo Itálii.

Zadar

Zadar je historický centrem Dalmácie a najdeme jej přibližně uprostřed chorvatského pobřeží. Jde o skvělý výchozí bod pro prozkoumávání jak Cchorvatských ostrovů, tak řady národních parků. Nedaleko města jsou národní parky Krka, Paklenica, Severní Velebit a Kornati, tedy celá polovina všech chorvatských NP.

Historie Zadaru je několik tisíc let dlouhá. Podle archeologických nálezů bylo v místě dnešního Zadaru hlavní město státu ilyrského kmene Liburnů. V 1. století před naším letopčtem zde založil římské město Julius Caesar. Ve městě lze dodnes najít zbytky římského fóra a dalších antických památek.

Pula

Pula je malebné chorvatské město ležící na pobřeží Jaderského moře. Jeho hlavní atrakcí je starobylý římský amfiteátr, který patří mezi největší dochované antické amfiteátry na světě. Turisté si mohou prohlédnout tuto impozantní stavbu, která sloužila k pořádání gladiátorských her a dalších divadelních představení.

Pula je také ideálním výchozím bodem pro objevování okolních ostrovů a pobřežních destinací. Můžete se vydat na výlet lodí a prozkoumat nádherné ostrovy, jako je Brijuni s jejich exotickou flórou a faunou nebo ostrůvek Premantura, který je známý svými úchvatnými útesy a přírodním parkem. Pokud máte rádi potápění, můžete se ponořit do křišťálově čisté vody a objevovat podmořské poklady.

Šibenik

Šibenik je malebné chorvatské přístavní město ležící na pobřeží Jaderského moře. Jeho nejvýznamnější památkou je katedrála svatého Jakuba, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Tato unikátní sakrální stavba z 15. století je považována za jednu z nejvýznamnějších církevních budov v Chorvatsku. Turisté mohou obdivovat krásu gotické architektury, vyřezávané sloupy a nádherně zdobené portály.

Šibenik je také známý svými malebnými uličkami, historickým jádrem a malebným přístavem, který nabízí příjemnou atmosféru a možnosti procházek podél promenády. Město je obklopeno nádhernou přírodou, včetně národních parků Krka a Kornati, které jsou snadno dostupné z Šibeniku. Turisté se mohou vydat na pěší túry, projížďky lodí a vodopády v národním parku Krka si užít jedinečný zážitek. Šibenik je skvělým cílem pro ty, kteří chtějí objevovat bohatou historii, kulturu a přírodu Chorvatska v jednom malebném a přívětivém prostředí.

Dubrovnik

Dubrovnik je malebné chorvatské město ležící na jaderském pobřeží. Jeho dominantou je ohromující hradby, které obklopují historické jádro města. Tyto impozantní kamenné zdi se táhnou kolem 2 km a nabízejí úchvatný výhled na modré moře a střechy města. Procházka po hradbách je jedinečným zážitkem, který turisté nesmí vynechat při návštěvě Dubrovníku.

Město je také známé svými historickými památkami, mezi nimiž nejvýznamnější je Katedrála Panny Marie a Rector's Palace. Tyto stavby z 12. a 15. století jsou považovány za vrcholné ukázky gotické a renesanční architektury. V historickém jádru se také nachází mnoho malebných uliček, náměstí a tržišť, kde se turisté mohou ponořit do autentické atmosféry města a ochutnat místní gastronomii.

Dubrovnik je také oblíbeným místem pro milovníky seriálu Game of Thrones, protože zde byly natáčeny některé scény tohoto populárního fantasy dramatu. Turisté mohou navštívit známé lokace, jako je Fort Lovrijenac (Red Keep) a ulice Stradun (King's Landing), a prožít si tak skutečný pocit, že se ocitli v království Westeros. Dubrovnik spojuje bohatou historii, nádhernou architekturu a kouzelnou atmosféru, která přitahuje návštěvníky z celého světa.

Solin

Solin je malebné město ležící v blízkosti chorvatského Splitu. Jeho historie sahá až do doby Římské říše, kdy bylo známé jako starověké město Salona. Hlavní turistickou atrakcí je Amfiteátr, který je jedním z nejlépe zachovaných antických amfiteátrů v Chorvatsku. Turisté mohou obdivovat jeho impozantní architekturu a představit si, jak zde probíhaly gladiátorské zápasy a divadelní představení.

Kromě toho mohou turisté navštívit Solinský archeologický park, kde si mohou prohlédnout pozůstatky starověkého města Salona a dozvědět se více o jeho bohaté historii.

Solin se nachází v malebném přírodním prostředí, obklopený pohořím Kozjak a řekou Jadro. Turisté se mohou vydat na túry do okolních hor, nebo si užít klidný pobyt v přírodě. Město také nabízí širokou škálu restaurací, kaváren a obchodů, kde si návštěvníci mohou vychutnat místní kuchyni a ochutnat tradiční chorvatské speciality. Solin spojuje bohatou historii, přírodní krásy a pohostinnou atmosféru, která přitahuje turisty, kteří chtějí objevovat více než jen hlavní turistické destinace.

Poreč

Poreč je malebné přímořské město na západním pobřeží Chorvatska. Jeho nejvýznamnější atrakcí je Eufraziova bazilika, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Tato pozoruhodná raně křesťanská bazilika z 6. století je považována za jedno z nejvýznamnějších stavebních děl Byzantské říše. Turisté se mohou projít po malebném historickém jádru města a obdivovat jeho křivolaké uličky, náměstí a historické památky.

Poreč je také známé svými krásnými plážemi a průzračným mořem. Turisté zde mohou relaxovat na písečných, oblázkových nebo skalnatých plážích a vychutnávat si sluneční paprsky. Město je také oblíbeným místem pro potápění a šnorchlování, protože nabízí bohatý podmořský život a úchvatné korálové útesy. Poreč má také nabídku vodních sportů, jako je windsurfing, kajakování a vodní lyžování, které zaručují adrenalinovou zábavu pro dobrodružné turisty.

Navíc, Poreč je známé svou bohatou kulturní scénou a pořádáním různých festivalů a událostí. Turisté mohou navštívit koncerty, divadelní představení, trhy a další kulturní akce, které oživují atmosféru města. Poreč je takovým místem, kde se setkávají krása historie, relaxace na pláži a kulturní zážitky, což z něj činí ideální cíl pro všechny typy turistů.

Makarska

Makarska je malebné přímořské město na pobřeží Jaderského moře, nacházející se v Chorvatsku. Jeho největším lákadlem je působivá pláž s bílým oblázkovým pískem, která se táhne podél azurového moře. Turisté mohou si užít sluneční koupání, vodní sporty nebo jednoduše relaxovat na plážových lehátkách. Přímořské promenády jsou lemované kavárnami, restauracemi a obchůdky, které nabízejí vynikající možnosti pro ochutnávání místní gastronomie a nákupy suvenýrů.

Makarska je také obklopena impozantním horským masívem Biokovo, který je ideálním místem pro milovníky přírody a outdoorových aktivit. Turisté se mohou vydat na pěší túry nebo jízdu na horském kole po malebných stezkách, které nabízejí dechberoucí výhledy na okolní krajinu a moře. Národní park Biokovo nabízí také možnosti pro horskou turistiku, včetně výstupu na nejvyšší vrchol Sv. Jure, který dosahuje výšky 1762 metrů nad mořem.

Makarska si rovněž uchovává bohatou historii a kulturní dědictví. Turisté mohou navštívit historické centrum města, které je plné úzkých uliček, náměstí a památek. Mezi nejvýznamnější patří Kostel sv. Marka a Kostel sv. Filipa, které zaujmou svým architektonickým stylem a uměleckými poklady. Každoročně se také v Makarsce konají různé kulturní festivaly a události, jako je letní kulturní festival, který nabízí koncerty, divadelní představení a tradiční folklórní vystoupení. Makarska je tedy skvělým cílem pro turisty, kteří hledají kombinaci slunečních pláží, přírodních krás a kulturních zážitků.

Rovinj

Rovinj je kouzelné pobřežní město ležící na západním pobřeží Istrie, v Chorvatsku. Jeho starobylé jádro je plné úzkých uliček, kamenných domů a malebných náměstí. Dominantou města je kostel svaté Eufémie, který se tyčí nad celým městem. Turisté mohou vystoupat na jeho zvonici a vychutnat si ohromující výhled na modré moře a okolní krajinu. Rovinj je také známý svými malebnými přístavními scenériemi, kde kotví tradiční rybářské lodě a luxusní jachty.

Město je obklopeno nádhernými plážemi a čistým mořem. Turisté mohou si užít sluneční koupání na oblázkových plážích nebo se vydat na romantickou plavbu lodí kolem městského pobřeží. Rovinj je také výchozím bodem pro objevování okolních přírodních krás, včetně národního parku Brijuni a přírodní rezervace Limský záliv, které nabízí úchvatné scenérie a b

Město Rovinj je také známé svou uměleckou scénou a bohatým kulturním dědictvím. Turisté mohou navštívit místní galerie a muzea, kde se mohou seznámit s místním uměleckým talentem a historií regionu. Každoročně se zde koná také řada kulturních festivalů, včetně Letního festivalu Rovinj, který nabízí koncerty, divadelní představení a folklorní ukázky. Rovinj je takým místem, kde se setkávají historie, příroda a kultura, což ho činí atraktivním cílem pro turisty hledající nezapomenutelný a pestrobarevný zážitek.

Trogir

Trogir je malebné historické město ležící na pobřeží Jaderského moře, nedaleko Splitu v Chorvatsku. Jeho historické jádro je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a nabízí návštěvníkům ohromující kombinaci středověké architektury, úzkých uliček a malebných náměstí. Dominantou města je katedrála svatého Vavřince, která se vyznačuje jedinečnou románsko-gotickou architekturou. Turisté se mohou procházet po opevněných hradbách, které obklopují historické jádro, a obdivovat bohatství historických památek, jako je Kamerlengo pevnost a mnoho paláců a kostelů.

Město je rovněž známé svými malebnými plážemi a azurovým mořem. Turisté mohou si užít sluneční koupání a relaxaci na oblázkových nebo betonových plážích. Trogir je také výchozím bodem pro výlety lodí na okolní ostrovy, jako je například ostrov Čiovo, který je spojen mostem s pevninskou částí města. Ostrov nabízí úchvatné pláže, malé rybářské vesničky a skryté zátoky, které jsou ideální pro dovolenou v klidu a relaxaci.

Krapina

Město Krapina míjí na cestě k chorvatskému pobřeží velká část českých dovolenkářů. Leží totiž jen asi patnáct kilometrů za hraničním přechodem Macelj. Jde přitom o významné archeologické naleziště spojené s člověkem neandrtálským.

První objevy zde učinil Dragutin Gorjanović-Kramberger na přelomu 19. a 20. století. Dnes přitom patří zdejší naleziště k těm nejvýznamnějším v Evropě, jelikož zde bylo nalezeno přes tisíc kamenných nástrojů  a ve městě najdete muzeum zaměřené na člověka neandrtálského. 

Daruvar

Vnitrozemský Daruvar je známé i jako hlavní české město Chorvatska. Tuto přezdívku si ovšem nezasloužilo svojí popularitou u turistů, kteří by sem mířili. Nachází se konec konců ve Slavonii, tedy chorvatském vnitrozemí.

Češi sem ovšem přišli v devatenáctém století, kteří sem přicházeli na popud rakousko-uherské vlády osídlit pohraniční oblasti bývalého mocnářství. Dodnes díky tomu tvoří přibližně pětinu populace lidé, kteří se hlásí k české národnosti a nachází se zde tak české školy, noviny i krajanské spolky.

Nejhezčí pláže v Chorvatsku

Chorvatsko se může pyšnit více než 6000 km pobžřeží. Na tom tak mohou turisté najít tisíce pláží. Celá řada z nich nabízí krásné výhledy. Některé jsou ale přesto malebnější než zbytek.

K takovým patří například Stiniva plaža, malá pláž skrytá mezi útesy na ostrově Vis, ke které se musí lidé vypravit na dvacetiminutovou tůru po kozích stezkách. nebo fotogenický Zlatni rat na ostrově Brač.

Podívejte se na přehled nejlepších pláží v Chorvatsku:

Nejlepší kempy v Chorvatsku

Chorvatsko se rovněž nabízí jako ideální cíl pro ty, kteří dávají před hotelem přednost stanu, nebo obytnému autu. Moře a tisíce hodin slunečního svitu ročně jsou prakticky zárukou ideální dovolené nalehko.

Nejlepší chorvatské kempy navíc zpravidla nabízejí i možnost přenocování v mobilehomech nebo plně zařízených stanech, které jejich obyvatelům nabídnou srovnatelný komfort s hotelovými pokoji.

Podívejte se na přehled nejlepších kempů v Chorvatsku:

FKK v Chorvatsku

Chorvatsko je oblíbeným cílem i pro nudisty. V celé zemi funguje řada nudistických kempů a naturistické pláže najdou lidé prakticky v každém letovisku.

Cesta do Chorvatska

Cesta do Chorvatska pro většinu cestovatelů z Česka znamená dlouhé hodiny za volantem vlastního auta. Existují ovšem i letecká spojení a v posledních letech pak nabývají na popularitě vlaková spojení.

Chorvatsko autem

Autem do Chorvatska každoročně vyrazí desetitisíce Čechů. Pro ty měl rok 2023 jednu příjemnou změnu. Chorvatsko totiž na začátku roku vstoupilo do Schengenského prostoru a na hranicích se Slovinskem tak odpadly několikahodinové kolony.

Hlavní trasy z Česka vednou přes Rakousko a to především ve směru na slovinský Maribor, nebo přes Villach na Lublaň a dále do Chorvatska směrem k nejrůznějším destinacím na pobřeží Jadranu. Lidé pak za volantem stráví nejméně devět hodin, u vzdálenějších destinací pak dovolenkáře čeká snadno i čtrnáct hodin čisté jízdy. Dohromady s přestávkami se tak cestovatelé snadno dostanou až k celému dni na cestách.

Poplatek za využití dálnice v Chorvatsku se platí v mýtných branách, které jsou většinou umístěny na sjezdech z dálnice. Zaplatit lze v hotovosti (v eurech), platební kartou nebo pomocí palubní jednotky ETC. Nejjednodušší způsob, jak zjistit cenu mýtného vámi zvolené trasy, je přes oficiální web chorvatského mýtného systému www.hacr.hr.

Rakouskou DZ (desetidenní stojí 11,50 eur) můžete pořídit v elektronické podobě na webu rakouské mýtné správy ASFINAG.at (v češtině). Jednodenní a desetidenní DZ lze zakoupit s okamžitou i odloženou platností. Je možné i riskovat a doufat, že ji dostanete na větší pumpě před hranicemi, anebo na velké čerpací stanici za nimi.

Slovinskou DZ (týdenní stojí 16 eur) je nejlepší koupit online na oficiálním webu evinjeta.dars.si. Web je dostupný také v českém jazyce. Výhodou je, že ji můžete koupit i s předstihem a zadat pozdější začátek platnosti. Fyzicky je možné dálniční známku do Slovinska koupit na některých slovinských čerpacích stanicích, hraničních přechodech, poštách i trafikách.

Chorvatsko autobusem

V letech 2020 až 2023 byla populární cesta do Chorvatska vlakem. V každé sezóně společnost RegioJet v letních měsících přepravila na 100 tisíc dovolenkářů.

Pro sezónu 2024 RegioJet, největší český dopravce v oblasti dálkové a mezinárodní autobusové dopravy, oznámil, že dal přednost autobusům před vlaky. Společnost nasadila na tuto trasu své nejmodernější autobusy a rozšířila nabídku spojů. Informovala o tom PR manažerka Alexandra Janoušek Kostřicová. 

Autobusová linka Praha-Split bude během letních prázdnin provozována denně. V měsících červen a září bude linka fungovat třikrát týdně: úterý, pátek a neděle směrem do Chorvatska, pondělí, středa a sobota směrem do ČR. Cestující se mohou těšit na přímé spojení do měst, jako jsou Zadar, Sukošan, Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir nebo Split. Cena za jednosměrnou jízdenku z Prahy do Splitu startuje na 999 Kč.

„Letos plánujeme posílit páteční spoje o další autobus. Naše nové autobusy poskytnou cestujícím výjimečné pohodlí a servis, včetně vynikající kávy zdarma, která zpříjemní cestu do oblíbených chorvatských destinací,“ sdělila ředitelka autobusové dopravy RegioJet Dita Tomešová.

Do Chrvatska směřují také linky Flixbusu, a to celoročně i do vnitrozemských destinací. V sezoně je spojů daleko více. PR manažer Tomáš Beránek společnosti uvedl například tyto:

  • Praha - Pula (na trase Rovnj, Umag, Poreč) - od června 2024
  • Praha - Rijeka - celoročně
  • Praha - Záhřeb - celoročně
  • Praha - Split (na je trase řada míst na pobřeží včetně Zadaru, Šibeniku, Trogiru) od května plus linky z Brna, Olomouce a Ostravy, kde se připojuje řada spojení z Polska
  • S přestupem v Záhřebu se dál otevírá celé Chorvatsko, včetně Slavonie a jižní Dalmácie
  • Do Dubrovníku máme přímou trasu z Bratislavy

Ve FlixBusu je systém dynamických cen. Autobus je rozdělen do cenových tříd, a postupem doby, jak se místa vyprodávají (ubývají sedačky) a blíží se odjezd se ceny zvyšují. Spojení jsou aktuálně nasazovány do prodeje a tím pádem je možné využít first minute a dostat se na velmi zajímavé ceny.

Praha - Pula (na trase Rovinj, Umag, Poreč) - od června - jede přes Tábor, České Budějovice a Český Krumlov. Z Prahy do Puly od 999 Kč - startovací cena je stejná i z dalších míst: Praha - Rijeka - celoročně - od 879 korun, na lince také krásné město Opatija taktéž 879 Kč, z Brna od 798 Kč.

Praha - Záhřeb - celoročně - od 749 korun, jeden ze spojů zastavuje ve Znojmě - odtud do Záhřebu je cena od 679 korun, jiná linka jede přes Brno - odtud do Záhřebu zaplatíte od 649 korun.

Praha - Split (na trase je celá řada míst na pobřeží včetně Zadaru, Šibeniku, Trogiru), což platí od 9 .května. Do Zadaru i Splitu startuje cena od 999 korun. plus linky z Brna, Olomouce a Ostravy, kde se připojuje řada spojení z Polska.

Více lze najít na stránce https://www.flixbus.cz/autobusove-spoje.

Chorvatsko vlakem

České dráhy na svých internetových stránkách nabízejí možnosti, jak zvolit tu správnou trasu a zároveň i vyhovující cenu. Jízdenku Českých dráh lze pořídit v e-shopu (také v mobilním webu ČD a mobilní aplikaci Můj vlak), u pokladní přepážky (za poplatek 50 Kč) nebo telefonicky na čísle 221 111 122 (za poplatek 50 Kč).

Do celého Chorvatska je možné cestovat na Včasnou jízdenku Chorvatsko, na jízdenky NRT (plné jízdné) nebo na zvýhodněné zpáteční jízdenky City Star. Cena Včasných jízdenek Evropa začíná na 38 eur za jednu cestu. Kompletní nabídku pro cestu do Chorvatska vlakem naleznete na https://www.cd.cz/typy-jizdenek/vlakem-do-evropy/chorvatsko/default.htm. Jízdní řády jednoduše neleznete na https://www.cd.cz/jizdni-rad/default.htm.

Chorvatsko autovlakem

Pohodlnou variantou je autovlak, který vás do Chorvatska odveze i s autem, během cesty si tak odpočinete a potom budete moci vyrážet na výlety vlastním autem. Na dovolenou do Chorvatska nepotřebujete žádná speciální očkování a k přejetí hranic vám postačí pas či občanský průkaz. Dobrá dopravní dostupnost a infrastruktura jistě potěší každého řidiče. Autovlakem se do Splitu dostanete z Bratislavy nebo z Vídně. Cena za auto a jednu dospělou osobu začíná na 139,80 eur s místem na sezení a 179,80 eur s místem na lůžku.

Chorvatsko letecky

Do Chorvatska se lze z Česka dostat i letecky. Z pražského Letiště Václava Havla lze najít spojení do Splitu nebo Dubrovníku. Ceny letenek ovšem začínají na přibližně čtyřech tisících korunách.

Spojení lze ovšem najít i z letišť v okolních státech. Například z Vídně létají spoje, kde ceny začínají na přibližně 1500 korunách za zpáteční letenku.

Předpisy v Chorvatsku

V Chorvatsku je potřeba si dávat pozor i na dodržování místních zákonů. Ty někdy zakazují i věci, které turisté považují za samozřejmé.

Dopravní předpisy v Chorvatsku

Dopravní předpisy jsou podobné, jako v České republice. V době, kdy platí letní čas ovšem není povinné denní svícení, které se nicméně doporučuje. Rychlostní limity jsou podobné, jako v ČR - 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 110 km/h na komunikacích pro motorová vozidla a 130 km/h na dálnicích. Překročení povolené rychlosti pak může přijít pěkně draho, jelikož za něj hrozí pokuty v přepočtu až 50 tisíc korun.

Odmítat zaplatit pokutu se pak vyplatí ještě méně. Chorvatská policie má možnost zadržet pas nebo občanský průkaz cizího státního příslušníka až na osm dní, aby zajistila jeho účast u Přestupkového soudu. Ten navíc může řidiče, který odmítá zaplatit pokutu, potrestat odnětím svobody až na 60 dní.

Na rozdíl od Česka můžete v Chorvatsku usednout za volant s půl promile alkoholu v krvi. Pokud se ovšem s alkoholem za volantem zapletete do dopravní nehody, je na alkohol pohlíženo jako přitěžující okolnost.

Když se se stanete účastníkem dopravní nehody, musíte si od policistů vyžádat doklad o potvrzení poškození vozidla, jinak můžete mít problém při opuštění země.

EET v Chorvatsku

Obchodníci v Chorvatsku mimo prodejců na trzích mají povinnost vystavit zákazníkům na pokladně vytištěnou účtenku. Je ovšem potřeba si dávat pozor na to, že zákazník musí mít účtenku u sebe, když opouští obchod nebo restauraci. České ministerstvo zdravotnictví proto doporučuje vydání účtenky vždy vyžadovat.

Další předpisy v Chorvatsku

V celém Chorvatsku platí přísný zákaz nocování ve volné přírodě. Turisté, kteří toto nařízení nedodrží, se vystavují riziku vysokých pokut i vězení.

Pozor je potřeba dávat i při sportovním potápění se vzduchovými lahvemi. K tomu je vždy potřeba povolení místně příslušným Přístavním kapitánem. Při potápění zároveň platí přísný zákaz vyzvedávat z mořského dna předměty, které mají povahu kulturní památky i předměty o nichž lze takovou povahu předpokládat. Jedná se o především části vraků lodí nebo předměty z vraků lodí, ale i další historické předměty. Takové předměty je zakázáno i vyvážet ze země.

Stejně tak je zakázáno vyvážet mušle, případně suchozemskými želvami Testudo, které lze někdy koupit na trzích. Jde o druh, jehož dovoz je zakázán a při jeho převozu v rámci EU potřebujete doklady o jejich legálním původu. Na tyto věci se vztahují pravidla z úmluvy CITES. Při nákupu mušlí na trzích je dobré si nechat účtenku na prokázání jejich původu. České ministerstvo životního prostředí uvádí, že se na trzích většinou o zévy nebo křídlatce. Ty ovšem pocházejí původně z Asie nebo Karibiku.

Video
Video se připravuje ...

Lékárnička na dovolenou: Co vám nesmí chybět? Videohub

Fotogalerie
9 fotografií