Příprava na cestu na dovolenou autem

Prvním krokem předtím, než vyrazíte na dovolenou autem by měla být jeho pečlivá kontrola. Zapomínat by se nemělo ani na správné pojištění. 

Kontrola auta před cestou na dovolenou

Než vyrazíte na cestu, měli byste zkontrolovat stav a nahuštění pneumatik. Stejně snadno zvládnete sami zkontrolovat stav provozních kapalin a náplní. Zejména pokud pojedete s karavanem, je lepší nechat si zkontrolovat jak funguje jeho elektrické zapojení a jak fungují brzdy. Zároveň je dobré nechat si v servisu zkontrolovat systémy ESC a ABS vozu, za který karavan zapojíte.

Zkontrolovat byste měli i doklady k vozu, abyste až v zahraničí nezjistili, že vám propadla technická nebo že s sebou vezete starou zelenou kartu. Ta platí v celé EU. Na zelená kartě pak najdete i další země, kde vaše pojištění platí. Pouze povinné ručení ovšem nemusí při cestách autem po zahraničí stačit. 

Pojištění auta na dovolenou

V rámci povinného ručení má většina lidí sjednanou pouze základní asistenci. Ta ovšem při havárii v zahraničí nemusí stačit. Je proto dobré si zaplatit i havarijní pojištění. Pokud ho máte dlouhodobě, zkontrolujte, že je platné na celém území Evropské unie.

Můžete si ho sjednat pouze na dobu, kdy jste s autem v zahraničí. Pojišťovny pro dovolenkáře nabízí i krátkodobé havarijní pojištění, ve kterém je zahrnutá i asistenční služba, jež vám v případě problémů značně usnadní život. 

Příprava cesty autem na dovolenou

Základem by mělo být naplánování ideální trasy. Při plánování by se nemělo hledět pouze na to, která cesta je nejkratší nebo nejrychlejší. Zejména u dlouhých cest je třeba vše vymyslet tak, abyste měli kde si od řízení odpočinout a případně se za volantem vystřídat. Teprve poté byste měli přihlédnout k zajímavým místům, které budete míjet.

Kromě plánu samotné cesty je dobré se podívat i na pravidla silničního provozu jednotlivých zemí, kterými budete projíždět. Ta jsou v základu napříč EU stejná, mohou se ovšem lišit rychlostní limity a řešením předností v jízdě. 

Jak spočítat cenu cesty autem na dovolenou

Jakmile máte naplánovanou trasu, lze spočítat i přibližnou cenu cesty. Spočítáme délku trasy, například tak, že ji zadáme do online mapy. Pokud znáte spotřebu auta, kterým pojedete, snadno spočítáte, kolik litrů benzínu či nafty projedete. Toto číslo již stačí vynásobit cenou benzinu, následně udělejte totéž pro zpáteční cestu, počítejte ovšem s cenou benzinu v zemi, odkud budete vyrážet. Sečtením obou částek a případné ceny krátkodobého havarijního pojištění získáte odhad ceny vaší cesty na dovolenou. Nezapoměňtetaké také na ceny dálničních známek, případně mýtného.

 

Nejkratší cesta autem k moři

Na cestu k moři se autem každoročně vydávají desetitisíce Čechů. Nejčastěji míří do Chorvatska. Vzdušnou čarou je k českým hranicím nejbližší Baltské moře v Polsku. Měřeno od Prahy je Balt vzdálený kolem 390 kilometrů vzdušnou čarou. Nejbližší část Jadranu je od naší metropole vzdálená přibližně o 40 kilometrů více. Jsou to destinace, kam lze z Česka dojet přes noc. A první den dovolené tak můžete začít rovnou koupáním.

Pro cestu do Polska vám stačí česká dálniční známka (NAJDETE ZDE), pokud tedy nezvolíte cestu po neplacených silnicích. U našich poslkých sousedů se platí mýtné v mýtných branách, a to hotově, platební kartou nebo pomocí příslušných mobilních aplikací pro jednotlivé dálnice.

 

Nejkratší cesta autem k Baltskému moři

Asi nejbližším přímořským letoviskem, do kterého se lze z Česka dostat, je tak polské městečko Mezizdroje. Cesta z Prahy zabere kolem šesti hodin. Nejrychlejší cesta z Prahy vede na Ústí nad Labem a Drážďany a dále na Štětín. Celkově trasa měří asi 600 kilometrů. V Německu je průjezd dálnicemi zdarma. O mýtném pro všechny kategorie vozidel se stále ještě jedná, a proto jsou i pro rok 2024 německé dálnice bez poplatků.  

Nejkratší cesta na Jadran

Cesty k Jadranu se za volantem mohou už protáhnout. Pokud chcete vyrazit do Itálie, nabízí se asi nejblíže mezi Čechy populární středisko Bibione. To je z Prahy po silnici vzdálené 754 kilometrů. Z Prahy je v tom případě nutné vyrazit na České Budějovice a pokračovat na rakouský Linec, Salzburg a Villach, za kterým přejedete rakousko-italskou hranici. Z té pokračujete na Udine a následně přes města Palmanova a Latisana do Bibione. V Rakousku potřebujete dálniční známku (NAJDETE ZDE). V Itálii se platí mýtné. 

Cesta do chorvatského města Pula na Istrii pak trvá ještě o hodinu déle a ujedete při ní o 150 kilometrů více. Cesta začíná stejně jako většina českých jízd do Slovinska. Přes Brno na Vídeň a Štýrský Hradec v Rakousku, odkud se pokračuje na slovinský Maribor. Z Mariboru se pokračuje přes hlavní město Slovinska Lublaň a dál po dálnici až do Koperu, kde se cesta stočí na jih k chorvatské hranici a bude pokračovat podél pobřeží až do Puly. Zejména pro obyvatele západních a jižních Čech pak bude rychlejší vyrazit po kratší cestě, která k Lublani vede přes rakouský Linec, Salzburg a Villach.

Další možností může být vyrazit na krátký kus pobřeží Istrijského poloostrova, který patří Slovinsku. Cesta do města Izola vyjde časově podobně, jako cesta do Bibione, je ovšem přibližně o 70 kilometrů delší. Cesta je stejná jako do chorvatské Puly, pouze se v Koepru pokračuje rovně po silnici H6. 

Cesta autem do Chorvatska

Nejčastějším cílem, kam vyráží dovolenkáři z Česka autem, je Chorvatsko. Cesta autem do Chorvatska je populární i vzhledem k tomu, že zabere kolem deseti hodin a k moři tak člověk snadno dojede přes noc.

 

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?
Autor: Blesk

Co je potřeba k cestě do Chorvatska

Chorvatsko je již členem Schengenského prostoru, na cestu tak stačí vyrazit s občanským průkazem. 

Kudy jet do Chorvatska

Asi nejvyužívanější trasou pro cestu do Chorvatska je ta přes Brno, Mikulov - Vídeň a Štýrský hradec (Graz). Většinu času se zde jede po dálnici, takže cesta rychle utíká, pro některé řidiče se ovšem může zdát moc jednotvárná.

Hlavní alternativou, zejména pro lidi z jižních nebo západních Čech je pak cesta přes České Budějovice a Dolní Dvořiště do Lince a dále na Graz. Ta je kratší, po dálnici ovšem jedete kratší dobu a navíc zde hrozí velké zácpy, stejnou trasu totiž využívá i část dovolenkářů z Německa. Pokud ovšem míříte do letovisek na Istrii, lze z Lince pokračovat kolem Salzburgu na Villach a do Slovinska dojet přes slovinskou Lublaň. 

Dálniční známky

Pro cestu do Chorvatska budete potřebovat dálniční známky v Česku, Rakousku a ve Slovinsku. V Česku se dálniční známky (DZ) prodávají už pouze elektronicky. Desetidenní vyjde na 270 korun, měsíční na 430 Kč (elektromobily jezdí zdarma). Českou DZ, můžete koupit na poštách a na některých benzinových pumpách. Nejjednodušší je si ji pořídit na internetu. Variant je mnoho, např. na webu edalnice.cz. 

Rakouskou DZ můžete pořídit v elektronické podobě na webu rakouské mýtné správy ASFINAG.at (v češtině). Jednodenní a desetidenní známku lze zakoupit s okamžitou i odloženou platností. Je možné i riskovat a doufat, že ji dostanete na větší pumpě před hranicemi, anebo na velké čerpací stanici za nimi. Jednodenní stojí 8,50 eur, dsesetidenní 11,50 eur.

Slovinskou DZ je nejlepší koupit online na oficiálním webu evinjeta.dars.si. Web je dostupný také v českém jazyce. Výhodou je, že ji můžete koupit i s předstihem a zadat pozdější začátek platnosti. Fyzicky je možné DZ do Slovinska koupit na některých slovinských čerpacích stanicích, hraničních přechodech, poštách i v trafikách. Slovenská týdenní DZ stoji 16 eur.

Mýtné v Chorvatsku

Poplatek za využití dálnice v Chorvatsku se platí v mýtných branách, které jsou většinou umístěny na sjezdech z dálnice. Zaplatit lze v hotovosti (v eurech), platební kartou nebo pomocí palubní jednotky ETC. Nejjednodušší způsob, jak zjistit cenu mýtného na vaší trase, je použít on-line plánovač tras na oficiálním webu chorvatského mýtného systému www.hacr.hr. 

Ceny benzínu při cestě do Chorvatska

Podívejte se na průměrnou cenu benzinu a nafty v Chorvatsku a dalších zemích, kudy budete na dovolenou projíždět v přehledné mapě:

Video
Video se připravuje ...

Co má být součástí povinné výbavy v roce 2022? Videohub