Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nový snímek princezny Latify: Dovolená na Islandu? A záhadný smutek

Autor: Darina Jíchová - 
10. srpna 2021
11:32

S osudem princezny Latify (35), dcery dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašíd Al Maktúma (72), se stále pojí mnoho otázek. Princezna byla od roku 2018 po neúspěšném pokusu o útěk v domácím vězení, letos se ale na instagramu začaly objevovat snímky z její „svobody“. Ten poslední zachycuje Latifu na dovolené na Islandu a vedl k rozpuštění kampaně za její osvobození, uvedla stanice Sky News. Jak však uvádí řada komentářů pod fotkou, princezna Latifa vypadá „odevzdaně a smutně“.

Jako členka mocné královské rodiny by Latifa měla mít pohádkový život, opak je pravdou, jako nespočet arabských žen se „zpovídá“ svému opatrovníkovi, v jejím případě otci. Bez jeho svolení nemůže cestovat nebo studovat, co chce. Tento fakt Latifa těžce nesla už jako teenager, šokovala ji také krutost vlastního otce, tu viděla v jeho zacházení s její starší sestrou Šamzou.

Šamza se také pokusila utéct za svobodou, otci zmizela v roce 2000, když jí bylo pouhých 19 let. Využila toho, že se rodina nacházela na jejich sídle v Británii, otcovi muži ji ale dostihli a od té doby je v domácím vězení. Latifa následovala jejího případu, z Dubaje se pokusila utéct dvakrát, jednou jako náctiletá, podruhé v roce 2018. Ani jednou se jí to nezdařilo.

Zvrat v případu Latify

V únoru tohoto roku stanice BBC zveřejnila video, na kterém Latifa mluví z vily, kde ji otec držel pod ozbrojeným dohledem. Mobil jí do vězení propašovali kontakty humanitární kampaně Free Latifa za její osvobození, jejíž spoluzakladatelkou je princeznina dobrá kamarádka z Finska Tiina Jauhiainenová. Ta jí v únoru 2018 pomáhala s útěkem. Latifa se svěřila, že neví, jak dlouho to ještě vydrží.

Publikované video zesílilo tlak OSN, Velké Británie a dalších států na Dubaj, jejich zástupci se dožadovali důkazu, že Latifa žije. Ujištění, že princezna je v pořádku v péči rodiny a odborníků, jim nestačilo, následně se začaly na instagramu objevovat její snímky, vždy v doprovodu těch samých žen. Nejčastěji pak Sioned Taylorové, právě na jejím profilu se objevila i nejnovější fotka z Islandu.

Lidé se zdráhají uvěřit, že je Latifa volná

„Je zvláštní vidět, že domněle svobodná žena se vždy tváří poměrně smutně a odevzdaně,“ komentovali snímek uživatelé instagramu. „Styď se, necháváš si za to platit,“ mnozí z nich dokonce zaútočili na Taylorovou. „Pokud je svobodná, proč to světu neřekne sama. Ona svět požádala o pomoc,“ stojí rovněž v komentářích.

„Je to pozitivní vývoj, Latifa je nyní v té nejlepší pozici za poslední dva roky,“ komentoval pro Sky News právník David Haigh, spoluzakladatel kampaně Free Latifa, která pomalu ukončuje svou činnost. Oznámení o konci jejich práce přišlo se zveřejněním posledního snímku Latify. Pozitivní fakt je, že na nové fotce s Latifou je také její bratranec Marcus Essabrí, který byl součástí kampaně za její osvobození.

Dojemné setkání se sestřenicí

Taylorová, žena, na jejímž profilu se záběry „osvobozené“ princezny objevují, je její dlouholetou kamarádkou. „Skvělý výlet na Islandu s Latifou a Marcusem,“ okomentovala příspěvek Taylorová. Princezna sice nebyla ještě vidět na veřejnosti, nebo na nějaké oficiální události, její přátelé ale sdíleli už několik fotek z jejich setkání.

Kampaň za osvobození dubajské princezny Latify končí. Kampaň za osvobození dubajské princezny Latify končí. | Instagram/FreeLatifa, Blesk - Veronika Zabilanská

„Na Islandu jsem měl emotivní setkání se svou sestřenicí Latifou,“ uvedl Essabrí na stránkách končící kampaně Free Latifa. „Cítím se požehnaně, že jsem s ním mohl strávit čas. Bylo povzbudivé vidět ji tak šťastnou, v pořádku a soustředěnou na vlastní cíle,“ popsal schůzku se sestřenicí. „Záměrem naší kampaně Free Latifa bylo zajistit, že Latifa žije svobodným životem, který si vybrala sama pro sebe,“ dodal na vysvětlenou, proč byla kampaň rozpuštěna.

„S Latifou teď mluvím skoro denně a požádala mě o to, abych zopakoval, že chce žít svůj život v klidu a soukromí, chce, aby byly ukončeny spekulace o jejím bezpečí, a děkuje všem za jejich vlídná přání,“ doplnil Essabrí na svém twitteru.

Konec kampaně

„Ušli jsme dlouhou cestu, abychom za ty tři roky našeho cíle dosáhli. Budoucnost a život Latify v současnosti monitorují organizace jako OSN. Jménem kampaně bych chtěl poděkovat všem těm, kteří nás podporovali,“ prohlásil Essabrí. Lidsko-právní advokát Haigh vyzývá k opatrnosti.

„Musíme ke všemu vzhledem k předchozímu dění přistupovat opatrně a obezřetně. Od chvíle, kdy se na jaře objevily první snímky Latify, jsme opatrně přijali tento fakt a vnímáme ho jako pozitivní vývoj. Nicméně nechceme naletět jako Mary Robinsonová, bývalá světová lídryně,“ dodal Haigh. Narážel na setkání Robinsonové a Latify z prosince 2018.

Robinsonová přijala pozvání do Dubaje. Na žádost své kamarádky princezny Haji bint al-Hussajn se setkala s její nevlastní dcerou princeznou Latifou. Robinsonová tehdy Latifu označila za „problémovou“, za což se stala terčem kritiky, nyní přiznala, že byla „naivní a udělala obrovskou chybu“.

Právě toto setkání a kritika, kterou sklidila Robinsonová, vedlo Haju k tomu, aby pátrala po osudu svých nevlastních dcer Latify a Šamzy. Když se dozvěděla, jak krutě s nimi manžel zachází, společně se svými dvěma dětmi utekla do Británie. V Londýně se obrátila na nejvyšší soud, ten rozhodl, že ji šejch zastrašoval a nechal unést a uvěznit své dvě dcery.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi