Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

50 °C ve stínu: Dubaj uměle vyvolává deště, drony pouští do nebe elektřinu

Autor: mav, Independent - 
25. července 2021
14:35

Spojené arabské emiráty trpí nedostatkem vody, inženýři však našli pomoc: Donutí mraky, aby z nich zapršelo. Už léta k tomu pomáhá rozprašování solí do oblak, nově také chystají drony, které do vzdušné vlhkosti posílají elektrický náboj, píše deník The Independent.

Lijáky jako z monzunu zalévají rušnou dálnici, i řidiči v SUV mají nesnadné řízení. Z krajnice se spouští malý vodopád. To by byl běžný výjev v jihovýchodní Asii, jenže se jedná o Spojené arabské emiráty. A to v době veder, kdy se opakovaně rtuť šplhá k 50 °C.

Národní meteorologické středisko zveřejnilo videa mohutných dešťů z různých míst země. Uvádí, že zafungovala tzv. umělá infekce oblaků – v tomto období totiž v zemi obvykle neprší.

„Rozptyl uměle připravených částic v oblaku ve snaze změnit jeho přirozený vývoj žádaným způsobem. Dodané částice mohou působit jako dodatečná kondenzační jádra nebo ledová jádra, která vyvolají změnu koncentrace kapek nebo ledových krystalů. Cílem umělé infekce oblaků v určité oblasti může být vyvolání nebo zvýšení srážek, rozpuštění oblaku nebo mlhy, nebo potlačení vývoje krup,“ definuje umělou infekci oblaků slovník České meteorologické společnosti. A dodává, že to je nákladná praktika, jejíž výsledek „není vždy jednoznačný“.

Pouštní země, kde v průměru spadne jen 10 cm srážek ročně, se však do takových nejistých podniků pouštět musí. V praxi to vypadá tak, že letadla nesou speciální světlice obsahující různé soli, například jodid stříbrný či chlorid sodný nebo draselný, které vypouští do existujících mraků. Voda, která mraky tvoří, totiž potřebuje kondenzační jádra, aby se začala shlukovat do kapel těžších než vzduch, jež by pak spadly na zem. Přirozeně to bývá prach nebo písek, ale ne vždy je tam, když by si lidé přáli.

Technologii vynalezli experti americké firmy General Electric roku 1946, uvedl Independent. Podobné operace existují ve více než padesáti zemích světa. Většinou kvůli přivolání vody, ale třeba Čína takto „čistila“ pekingské nebe před zahájením olympijských her roku 2008.

Experti na modifikaci počasí amerického státu Wyoming vypočítali, že dokážou přidat 5-15 % srážek; podle dat z Texasu takto „infikované“ bouře trvají o dvacet minut déle a naprší z nich o polovinu víc vody.

Jde však o nejisté podniky, jsou podezření, že takové „poroučení větru, dešti“ může mít i katastrofický dopad. V Pekingu roku 2009 snahy ukončit sucho přivolaly bohaté třídenní sněžení, ale i náhlý propad teplot, kvůli čemuž se musely zavírat silnice.

Hurikán infikovaný metrákem suchého ledu roku 1947 zase zamířil do státu Georgia, kde napáchal těžké škody; firmu General Electric kvůli nim soudili. A v srpnu 1952 britští vojáci experimentovali s počasím v Operaci cumulus; blesková povodeň tehdy ve vesnici Lynmouth zabila 35 lidí, byť není jasné, zda na tom operace měla nějaký díl viny.

Kromě toho jsou obavy z dopadu chemikálií na životní prostředí, zvláště na zemědělskou půdu. „Bylo prokázáno, že chemikálie pro infikování oblak jako jodid stříbrný v těch malých koncentracích, v jakých se používají, nemají negativní dopad,“ ujišťuje Darin Langerud, který má v úřadech státu Severní Dakota na starosti atmosférické zdroje.

Emiráty do různých projektů na dodávky vody investují miliony dolarů. Lety pro infikování mraků, trvající zhruba dvě až tři hodiny, se ročně počítají na stovky. Bohatá země ale hledá i další metody.

Bez rozprašování chemikálií se obejde projekt anglické Univerzity v Readingu, na který SAE přispěly v přepočtu 33 miliony korun.  Místo solí se do mraků pouští elektřina. Podobně, jako se suché zelektrizované vlasy lepí na hřeben, tak se díky náboji přitahují částice vody a vytvářejí větší kapky. „Když jsou dost velké, spadnou v podobě deště,“ popsal pro BBC profesor Maarten Ambaum. A cílem je mít kapky tak velké, aby se v pouštních vedrech nevypařily, než vůbec dopadnou na zem.

A místo pilotovaných letadel půjde o dvoumetrové bezpilotní letouny. „Drony, nesoucí nástroje pro vysílání elektrického náboje i speciální čidla, budou létat v nízkých výškách a dodávat molekulám vzduchu elektrický náboj, což by mělo podnítit srážky,“ uvedla pro Arab News ředitelka emirátského programu pro vyvolávání deště Aljá al-Mazrúvíjová.

Přijde hora k Mohamedovi

„Další badatelé vyvíjejí inovativní algoritmy založené na různých typech vzdálených senzorů, aby hledali a stopovali mraky vhodné pro infikování, s potenciálem na vydatnější deště,“ dodala ředitelka.

Emiráty také zvažovaly zcela jinou metodu: Postavit v poušti umělou horu, která by fungovala stejně jako hory přírodní. Přicházející vzduch by i s vlhkostí musel nad horou stoupat, ve výšce by se ochlazoval – a tím by se formovaly mraky a déšť, napsal Independent. To však bylo před pěti lety a od té doby inženýři nezveřejnili, jak jim vycházejí další propočty. Další nápady bylo postavit vodovod až do Pákistánu, který má pitné vody dostatek, nebo z polárních oblastí po moři přitáhnout kry.

Máme si vůbec hrát na bohy a snažit se modifikovat počasí? „SAE jsou tak jako tak pekelně horká země, takže není jasné, zda vlna vedra souvisí s klimatickou krizí. Ale víme, že jinde ve světě už dopady klimatické krize přišly. Povodně v Evropě a Číně; sucha v Amazonii; lesní požáry v Kalifornii. Jen skuteční blázni - jako prezidenti Donald Trump a Jair Bolsonaro – vážně popírají, že je klimatická krize skutečná,“ argumentuje komentátor Independentu Rupert Hawksley.

Podle něj se nenajde dostatečná politická vůle dostatečně změnit životní styl celé planetě, aby se globální oteplování dalo zastavit. „Proto se musíme adaptovat. Pokud dokážeme vytvořit déšť, musíme doufat, že vyvineme i úspěšnější metody k zachycování CO2 a snižování teplot. Budou tu chyby, lidé už varují před riziky hraní si na Boha. Ale jsou to rizika, která musíme podstoupit. Jaká je alternativa? Nedělat nic? Je čas být radikální,“ apeluje Hawksley.

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi