Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dovolenkový ráj Čechů zavírá hospody, bary a kluby. Covid sem „zatáhli“ i influenceři

Autor: Darina Jíchová - 
2. února 2021
11:14

Velkoměsto Dubaj je nejvyhledávanější destinací ve Spojených arabských emirátech, hlavně britští turisté sem „utíkali“ před přísnými restrikcemi spojenými s koronavirem. Novoroční oslavy zde strávily davy influencerů, kteří do města pravděpodobně přivezli i nákazu. Kvůli šíření viru se nyní v Dubaji uzavřely dveře barů, hospod a klubů, informoval list Daily Mail.

Kdo přesně stojí za nárůstem nových případů, není úplně jasné, podle dubajských médií je na vině hlavně porušování restrikcí. I proto přišla tamní vláda s novými opatřeními, například restaurace a kavárny musí zavírat v jednu hodinu po půlnoci. Byl omezen počet lidí v kinech, hotelech, nákupních centrech a dalších podnicích.

Zpřísnění je velkou ranou hlavně pro influencery, kteří Dubaj zaplnili na přelomu roku, přišel navíc i zákaz spojů Londýn-Dubaj, a to v obou směrech. Zákaz letů do Dubaje přijaly i některé další státy. Nicméně hvězdy sociálních sítí dál plní své profily snímky z luxusního života v Dubaji.

„Můžeme s jistotou říct, že situace je pod kontrolou,“ uklidňují dubajské úřady, restrikce se ale jen tak rozvolňovat nebudou. Nemocnice a testovací centra ve městě totiž po 17 dní zaznamenávaly rekordní počty nakažených od počátku pandemie v zemi. Dubaj byla mezi prvními dovolenkovými destinacemi, která v červenci 2020 otevřela dveře turistům.

Dubaj je ráj influencerů

I díky tomuto kroku se pozvedl upadající sektor turismu, který v době lockdownů trpí. S přílivem turistů sice mírně stoupal i počet nakažených v Dubaji, nicméně úřady číslo nepovažovaly za alarmující. To se změnilo na počátku nového roku, kdy se v hotelech, barech, plážích a na jachtách konaly silvestrovské party, kde lidé nedodržovali opatření – neměli roušky a nedbali na sociální distancování.

Zákrok vlády

V následujících týdnech se jejich lehkovážné jednání odrazilo v rapidním nárůstu nových případů koronaviru, a to nejen v Dubaji. Turisté si koronavirus přivezli domů a ostatní země se obořily na dubajské úřady s tím, že mají nedostačující opatření, na jejichž dodržování se navíc nedohlíží. Dubajská vláda proto nejdřív bez vysvětlení informovala, že jejich šéf resortu zdravotnictví končí a následně oznámila zpřísnění opatření.

Kromě uzavření barů a omezení provozu restaurací, přišlo omezení počtu osob na veřejných místech včetně kin, dále omezení poštu hostů na svatbách. Pro fit centra bylo nařízeno cvičení v bezpečných rozestupech. Vláda rovněž po všech osobách přilétajících do Dubaje požaduje, aby se prokázaly negativním testem.

Zachrání dovolenou v Dubaji očkování?

Znovu se otevřela dvě provizorní centra pro lidi s koronavirem, která mají odlehčit nemocnicím čelícím náporu koronavirových pacientů. Lékaři byli nuceni odložit všechny neakutní zákroky. V celém dubajském emirátu nyní probíhá masivní testování, nicméně někde si musí lidé na výsledky počkat až 72 hodin. Spojené arabské emiráty vidí naději na návrat k normálu ve vakcinaci. Hlavní město Abú Dhabí má k dispozici čínskou vakcínu od firmy Sinopharm, Dubaj pak očkovací látku od Pfizera.

Video  Petříček vysvětluje nová pravidla pro cestování: Jak je to s testy při návratu do Česka?  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Sarka janku ( 2. února 2021 17:20 )

Hlavně že všichni řvou že nemají peníze a přitom cestuji. Mají sedět na prodali. Pak až se nediví že je všechno zavřeno mohou za to sami

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa