Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tragická dohra novoročních ohňostrojů v Římě. Vyplašení ptáci umírali ve velkém

Autor: ČTK - 
2. ledna 2021
11:50

V Římě o silvestrovské noci ve velkém hynuli ptáci, které vyděsil rámus od zábavní pyrotechniky odpalované z teras a balkonů, informuje dnes agentura APA. Vyplašení opeřenci naráželi do oken domů, výkladních skříní obchodů nebo do drátů elektrického vedení a padali na zem. Stovky ptáků uhynuly kolem hlavního nádraží Termini, kde zimuje mnoho špačků.

V Itálii mnoho ptačích druhů v důsledku stále teplejších zim neodlétá za teplem na jih, ale zůstává v Římě. Přezimují na stromech, kde i v zimě mohou najít komáry, mouchy nebo další hmyz, kterým se živí.

Ochránci zvířat požadují přísná opatření, díky kterým by zvířata o silvestrovské noci měla více klidu. „V Itálii sice platí zákaz zábavní pyrotechniky, ale nedodržuje se,“ připomněl Massimo Comparotto, který je ředitelem spolku na ochranu zvířat Oipa. „V důsledku toho každoročně na Silvestra ve velkém hynou zvířata, mnoho domácích zvířat je zraněno. Tento masakr musí skončit,“ dodal.

Oslavy příchodu nového roku byly v Itálii kvůli protikoronavirovým opatřením klidnější než obvykle, zranilo se výrazně méně lidí než v uplynulých letech. Zákaz používat zábavní pyrotechniku, který platil kromě Říma také v Palermu, Florencii a Milánu, lidé ovšem často ignorovali.

Video  Takhle to v Praze bouchalo o silvestrovské půlnoci na přelomu roku 2019 a 2020.  - Amos Chapple Photography
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ocicko ( 2. ledna 2021 19:41 )

Je to velice smutné.Tím spíše,že volně žijících ptáků v přírodě ubývá.A co je ještě horší,že jsou země,kde tyto ptáky mají na talíři jako pochoutku a to vč.Italů.

frantacizek ( 2. ledna 2021 12:33 )

proto jsem včera psal pod ten článek ze skotských oslav, že drony a ta světelná show jsou budoucnost..tomuhle taky nefandím, sám nic neodpaluji, necítím tu potřebu a ani jako teenage jsem ji necítil, pač jsem viděl, co to dělá se Sendikem, našim trpasličím pudlíkem

Zobrazit celou diskusi