Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Biden potřebuje na své plány biliony. Podporu na boj proti změnám klimatu nemá ani u svých lidí

Autor: ČTK - 
14. července 2021
10:55

Vedení demokratů v Senátu v úterý přišlo s rozpočtovým návrhem v hodnotě 3,5 bilionu dolarů (76 bilionů korun), jehož prostřednictvím chtějí financovat řadu programových priorit administrativy prezidenta Joea Bidena, včetně rozšíření veřejného zdravotního pojištění či zesílení boje proti klimatickým změnám. Demokraté počítají s tím, že návrh budou muset schválit bez podpory republikánů, výhrady k balíčku však zřejmě budou mít i někteří zákonodárci Demokratické strany, píší americká média.

Biden představil před několika měsíci ambiciózní investiční plán v hodnotě čtyř bilionů dolarů (87 bilionů korun). Demokraté však zatím nalezli shodu s republikány jen ohledně infrastrukturního balíku v hodnotě 600 miliard dolarů (13 bilionů korun). Se zbylými částmi prezidentova plánu republikáni nesouhlasí, a demokraté proto počítají s tím, že je budou muset prosadit sami.

Nový rozpočtový návrh podle lídra demokratů v Senátu Chucka Schumera naplňuje Bidenem vytyčený investiční plán. Demokratičtí senátoři o něm jednali několik dní s vysokými činiteli Bílého domu. „Je před námi ještě dlouhá cesta. My to však dotáhneme, abychom výrazně zlepšili život průměrných Američanů," řekl Schumer.

Demokraté mají v Senátu nejtěsnější možnou většinu, vzhledem k obstrukčním pravidlům horní kongresové komory však mají i tak výrazně svázané ruce, pokud se jim nepodaří přesvědčit ke spolupráci alespoň deset republikánů. Nově domluvený investiční balík se nicméně chystají v horní komoře schválit prostřednictvím zvláštní procedury pro rozpočtová opatření, na niž se obstrukční pravidla nevztahují.

Video  Kdo se spřátelil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy. Zmínil politický trapas  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

I tak si ale demokratičtí lídři budou muset zajistit dokonalou stranickou disciplínu. Proti dalším velkým veřejným výdajům se v minulosti vyjádřili někteří umírnění demokraté, například senátor Joe Manchin či Kyrsten Sinemová. Takzvaní progresivisté ve straně zase žádali výdaje navýšit, a to až k šesti bilionům dolarů (130 bilionů korun). Demokraté přitom mají poměrně těsnou většinu i ve Sněmovně reprezentantů.

Na vyjednávání rozpočtového návrhu se nicméně podílel i senátor Bernie Sanders, který je nejmocnějším příslušníkem progresivistického křídla v Kongresu, a hovořil o něm jako o „stěžejním okamžiku americké historie". Podporu návrhu vyjádřil i vlivný centrista Mark Warner.

Detaily návrhu však zatím nejsou známé. Warner prohlásil, že budou veškeré výdaje pokryty dodatečnými příjmy, neuvedl však, jak toho demokraté hodlají dosáhnout. Dlouhodobě hovoří o navýšení daní podnikům a vyšším zdanění bohatých Američanů, kteří vydělávají víc než 400 000 dolarů ročně (8,7 milionu korun). Právě tyto demokratické návrhy však vzbuzují největší odpor mezi republikány.

Demokraté se nyní chtějí soustředit především na vyjednání detailů nově dohodnutého rozpočtového opatření i infrastrukturního balíku, na němž se dohodli s republikány. Oba návrhy chtějí schválit do srpna, kdy se Senát odebere na prázdninovou pauzu. Následně budou pracovat na legislativním návrhu masivního investičního balíku, v němž již budou muset detailně rozvést svoje ambiciózní plány, včetně toho, jak nové veřejné výdaje zaplatit.

Demokraté již dříve uvedli, že chtějí mimo jiné rozšířit vládní programy zdravotní, nebo zajistit všem Američanům bezplatný poslední rok školky a dva roky vzdělávání po dokončení střední školy. Progresivisté rovněž trvají na tom, aby část financí směřovala na programy namířené na boj s klimatickými změnami.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi