Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kolik vám stát nechá navíc v peněžence a kdo se může radovat? Velký přehled změn

  • Autor: red - 
    4. 1. 2021
    05:00

    Budete se bát o místa, firmy přiškrtí platy i odměny a mnozí zkrachují. Kdo by tohle prorokoval před rokem, byl by za blázna. Životní úroveň neustále rostla, lidé utráceli a podniky vzkvétaly. Jenže: člověk míní a koronavirus mění. Přestože si letos každý pracující o něco polepší na čisté mzdě, tento rok bude podle ekonomů těžký. A tohle všechno se odrazí ve vašich peněženkách, jak shrnuje příloha Změny 2021, která je součástí pondělního Blesku.

  • 1.O kolik budete bohatší?

    Radostný pohled na výplatní pásku se počátkem února naskytne čtyřem milionům zaměstnanců. Po zrušení superhrubé mzdy a snížením daně z příjmu jim totiž zůstanou měsíčně stovky, ale i tisíce korun navíc. Podívejte se, o kolik si polepšíte právě vy.

    Výplatní pásky Čechů v roce 2021 čeká změna k lepšímu? Podívejte se, o kolik si polepšíte se zrušením superhrubé mzdy? Výplatní pásky Čechů v roce 2021 čeká změna k lepšímu? Podívejte se, o kolik si polepšíte se zrušením superhrubé mzdy? | Blesk

  • 2.Jen na dva roky?

    Podle plánů vlády, které si vymínil i prezident, má zrušení superhrubé mzdy platit jen dva roky. V zákoně to ale nikde výslovně napsáno není. Podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) bude na příští vládě, aby rozhodla, jestli daně znovu upraví, nebo vše nechá tak, jak je.

    Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
    Video se připravuje ...

  • 3.Luxusní platy s vyšší daní

    O to, kolika procenty se budou výdělky danit, se licitovalo až do poslední chvíle. Nakonec prošel návrh premiéra Andreje Babiše (66, ANO), který v novele daňového balíčku prosadil 15 a 23 procent. Vyšší sazba se týká ale jen těch s luxusními platy, kterým se 23 procenty bude danit měsíční výdělek nad 140 tisíc korun hrubého.

    Video  Shoda: Schillerová s Hamáčkem se dohodli na zrušení superhrubé mzdy. O variantě rozhodne koalice  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.„Sekera“ vadí

    Odpůrcům nového danění příjmů vadí, že se zatíná další „sekera“, a to v době, kdy schodek rozpočtu bude 320 miliard korun. Podle Národní rozpočtové rady totiž dopad tohoto opatření do státních příjmů znamená kolem 88 miliard. Z toho 58,1 připadá na státní rozpočet, 7,8 na rozpočet krajů a o dalších 22,1 miliard klesnou příjmy obcím. Pro ty jsou ale připravené kompenzace. Ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) už dříve řekla, že takovou sumu ušetřit nedokáže, a stát se tak bude muset zadlužovat.

    Bitva o daňový balíček: Jan Hamáček (ČSSD) (22.12.2020) Bitva o daňový balíček: Jan Hamáček (ČSSD) (22.12.2020) | Reprofoto ČT

  • 5.Místo stravenek peníze

    Stravenkový paušál, který je zahrnut v daňovém balíčku, umožní zaměstnavatelům vedle závodního stravování a stravenek poskytovat i přímo ve mzdě peníze na jídlo. Je osvobozený od daní a pojistných odvodů.

    Využít novinku v podobě paušálu budou moci i zaměstnanci, kteří dosud stravenky ani závodní stravování neměli. Dosáhne na něj další až milion zaměstnanců. Dosud ze 4,3 milionu pracovníků chodilo do „závodky“ 1,8 milionu lidí, dalších 15 milionů dostávalo stravenky. Ostatní na tento benefit nedosáhli, protože si zaměstnavatel nechtěl přidělávat práci s další administrativou a vadila jim i vysoká provize stravenkových společností. Nově si tak stravenkový paušál budou moci dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním nebo se dvěma zaměstnanci.

    Stravenky jsou v Česku nejoblíbenějším benefitem (ilustrační foto). Stravenky jsou v Česku nejoblíbenějším benefitem (ilustrační foto). | Profimedia.cz

  • 6.Nová paušální daň pro živnostníky

    Jednodušší řešení pro živnostníky (OSVČ) s ročním příjmem do milionu korun přináší zavedení tzv. paušální daně. Prostřednictvím jedné platby se budou moct zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích – daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné.

    Na druhou stranu tím ztratí možnost uplatňovat slevy na dani, daňové zvýhodnění či nezdanitelné částky. Přihlášení se k paušální dani bude také znamenat nižší byrokratickou zátěž. „Živnostník už nebude muset podávat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a přehledy pojistného a také odpadne důvod k provádění kontroly daně z příjmů finančním úřadem,“ dodává mluvčí resortu Michal Žurovec.

    Daň bude fungovat na zcela dobrovolné bázi. Do paušálního režimu může vstoupit podnikatel na základě podání jednoduchého formulářového oznámení, a to na místně příslušný finanční úřad. Oznámení je nutné podat do 10. ledna 2021. Pokud to někdo nestihne, lze se znovu přihlásit až zase za rok.

    Nová paušální daň pro živnostníky Nová paušální daň pro živnostníky | Profimedia

  • 7.Kolik zaplatí?

    Pro rok 2021 činí paušální daň 5469 korun měsíčně. V částce je zahrnuto zdravotní pojistné ve výši 2393 Kč a daň z příjmů fyzických osob v symbolické výši 100 Kč, která kompenzuje navýšení třetí komponenty, minimálního sociálního pojistného, o 15 %. To pro příští rok odpovídá výši 2976 Kč.

    Kolik zaplatí? Kolik zaplatí? | Profimedia

  • 8.Odklad EET od konce roku 2022

    Až do 31. prosince 2022 se odkládá elektronická evidence tržeb (EET), a to pro všechny podnikatele. Ti, kteří se už od roku 2016 museli do evidence přihlásit, to nicméně mohou dělat dobrovolně. „Hlavním cílem elektronické evidence tržeb vždy bylo narovnání podnikatelského prostředí. V tuto chvíli je však prioritou samotná záchrana podnikání,“ vysvětlila tento krok šéfka rezortu financí Alena Schillerová. Odklad EET se bude týkat i spuštění poslední fáze, kdy se do systému měli od května zapojit například truhláři, lékaři, taxikáři či advokáti.

    Odklad EET od konce roku 2022 Odklad EET od konce roku 2022 | profimedia.cz

  • 9.COVID III až do června

    Mnoho podnikatelů se kvůli omezujícím vládním opatřením, která se snažila zastavit šíření covidu, dostalo do potíží. Až do konce června 2021 tak mohou využít podporu ze záručního programu COVID III. Ten byl spuštěn v červnu loňského roku a jeho prostřednictvím se Českomoravská záruční a rozvojová banka zaručuje za úvěry u jednotlivých bank. Díky němu firmy do 250 zaměstnanců získávají záruku až do výše 90 % a podniky s 250 – 500 zaměstnanci až do výše 80 %.

    Maximum je pak 50 milionů korun. Doposud jej podniky mohly využít k profinancování svých provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájemné, náklady na energie, odběratelsko-dodavatelské faktury apod. Nově to bude také k zaručení investičního úvěru, kterým budou financovat pořízení nových strojů, technologií, zařízení, nemovitostí, licencí, softwaru apod. Konkrétní parametry této investiční záruky se připravují.

    Ministryně  Alena Schillerová na začátku schůze poslanců před hlasováním zákona o státním rozpočtu na rok 2021. (16. 12. 2020) Ministryně Alena Schillerová na začátku schůze poslanců před hlasováním zákona o státním rozpočtu na rok 2021. (16. 12. 2020) | Blesk Zprávy

  • 10.Vylité pivo bez daně

    Pivovary, kterým se vrátilo neprodané pivo z jejich distribučních skladů, za něj nebudou muset platit spotřební daň. Toto opatření mělo platit do konce roku 2020 v rámci protikoronavirových opatření, protože většina hospod a restaurací měla zavřeno, a pivovary tak neměly pro svůj zlatavý mok tak velký odbyt. Nově se tato možnost zavádí už natrvalo. Za vylité pivo budou mít pivovary nárok na vratku daně.

    Znovuotevření pražské Restaurace u Pinkasů, 3. prosince 2012. Znovuotevření pražské Restaurace u Pinkasů, 3. prosince 2012. | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

  • 11.Výdaje na covid lze odepsat

    Firmy, živnostníci i osoby samostatně výdělečně činné si budou moci za rok 2020 snížit svůj daňový základ. A to o náklady, které vynaložily na boj s koronavirem. „Chceme tím podpořit všechny, kteří pomáhali v boji proti šíření nákazy. Mnoho firem okamžitě přešlo na výrobu roušek nebo jiných zdravotních pomůcek a dodávalo je zdarma tam, kde byly nejvíce potřeba,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) s tím, že tyto výdaje si poplatníci budou moci uplatnit tak, jako by byly na podnikání. Znamená to, že si podnikatelé a živnostníci budou moci odepsat „nepeněžité plnění poskytnuté na humanitární a obdobné účely“, a to za období od 1. března do 31. prosince 2020.

    Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně hájila daňový balíček i zrušení superhrubé mzdy včetně naávrhu premiéra Babiše (19.11.2020) Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně hájila daňový balíček i zrušení superhrubé mzdy včetně naávrhu premiéra Babiše (19.11.2020) | Facebook - A. Schillerová

  • 12.Rychlejší odpis majetku

    Z pěti let na dva roky se snižují daňové odpisy majetku. „Chceme tímto opatřením letos a příští rok co možná nejvíce podpořit investiční aktivitu českých firem a podnikatelů,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Odpisy se budou týkat hmotného majetku zařazeného v první a druhé odpisové skupině, který byl pořízen v období od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2021. Majetek zařazený v první odpisové skupině si bude poplatník moci odepsat bez přerušení za 12 měsíců, namísto standardních 3 let. Majetek zařazený ve druhé odpisové skupině pak bez přerušení za 24 měsíců, namísto standardních 5 let. Prvních 12 měsíců přitom bude moci poplatník uplatnit odpisy až do výše 60 % vstupní ceny. 

    Video  Pomoc restauracím či fitkům: 500 Kč na den. Vláda schválila příspěvek podnikatelům s uzavřenými provozy  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

  • 13.Elektromobily výhodněji

    Letošek přinesl úlevu těm, kteří jako služební vozy využívají elektromobil. Pokud se totiž pracovní cesta uskuteční elektromobilem zahrnutým v majetku firmy, bude nově možné prokázat výdaje na tuto cestu s pomocí tzv. referenční ceny elektřiny, a to i zpětně za rok 2020.

    „Prokázat cenu elektřiny při nabíjení vozidla jde velice obtížně. Zatímco u klasických pohonných hmot se na čerpací stanici vystavuje účtenka o ceně a množství natankovaného paliva, při dobíjení elektromobilu přes domácí zásuvku takto doložit cenu nelze, protože celková cena elektřiny zahrnuje i položky, které jsou fixní bez ohledu na její spotřebu,“ objasňuje změnu ministryně financí Alena Schillerová s tím, že referenční cena elektřiny je upravena ve vyhlášce ministerstva práce a sociálních věcí a pro rok 2020 je stanovena ve výši 4,80 Kč za 1 kilowatthodinu.

    Elektromobil Elektromobil | David Zima

  • 14.Daňový odpočet

    Novela daňového řádu s sebou také přináší zavedení institutu zálohy na daňový odpočet. „Ten umožní dřívější vrácení části nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty v případě, že správce daně vyhodnotí, že nadměrný odpočet je zapotřebí před vyměřením nebo doměřením zkontrolovat, ať už v rámci postupu k odstranění pochybností, nebo při daňové kontrole,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Lhůta pro vracení daňových odpočtů zůstane stejná.

    Daňový odpočet Daňový odpočet | Profimedia

  • 15.Na naftu levnější jízda

    Řidičům aut s dieslovými motory se bude radostněji tankovat. Součástí daňového balíčku pro rok 2021 je totiž snížení spotřební daně z nafty o jednu korunu za litr. I když stát tím chce pomoci hlavně dopravcům, jejichž náklaďáky ji nejčastěji tankují, profitovat na tom budou i ti s osobáky.

    Pro stát tato novinka bude znamenat výpadek kolem šesti miliard korun. To ale podle ekonoma Lukáše Kovandy tolik nevadí.

    „Snížení této daně je krokem, který ekonomice pomůže. V této náročné době je třeba vítat stimuly, jejichž pozitivní důsledek převýší ten negativní,“ je přesvědčen Kovanda. A podle něho je spíše otázkou, kdy nižší cenu nafty pocítí řidiči. „Zřejmě minimálně po nějakou dobu budou prodejci usilovat o vyšší úroveň svých marží, nicméně nakonec je zřejmě intenzivní konkurenční boj čerpacích stanic v Česku přiměje k tomu, aby snížení daně do konečné ceny promítli zcela,“ myslí si ekonom. Cena nafty na čerpacích stanicích by mohla klesnout o pět až deset procent.

    Na naftu levnější jízda Na naftu levnější jízda | blesk

  • 16.Doprovod bez poplatku

    Rodiče s hospitalizovanými dětmi nebudou muset od nového roku platit místní poplatek z pobytu. Počítá s tím daňový balíček na rok 2021, který osvobozuje od místních poplatků průvodce hospitalizovaných osob, u nichž je nutná celodenní přítomnost u pacienta, pokud je jim pobyt hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

    „Pokud musí rodič zůstat s malým dítětem v nemocnici, jeho pobyt hradí zdravotní pojišťovna. Jde ale o úplatný pobyt, který podléhá místnímu poplatku z pobytu, přičemž ten se z veřejného zdravotního pojištění nehradí a rodiče jej musí zaplatit,“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová (56, ANO), jak to chodilo až dosud. Nyní tak rodiče nějakou tu korunu ušetří. Například za měsíc pobytu v některé pražské nemocnici to dělá přes 600 korun.

    Doprovod bez poplatku (ilustrační foto) Doprovod bez poplatku (ilustrační foto) | Profimedia.cz

  • 17.Daně vyřídíte z domova

    Podat daňové přiznání za rok 2020 bude mnohem jednodušší než v minulých letech. S novým rokem totiž ministerstvo financí spustilo online finanční úřad, a to projekt Moje daně. Snazší bude také komunikace s příslušným „finančákem“.

    „Nový portál pro komunikaci s finanční správou je podobný elektronickému bankovnictví. Lidé a firmy si snadno vyřeší své daňové povinnosti z pohodlí domova nebo z křesla kanceláře,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) s tím, že přes portál bude možné podat přiznání ke všem daním, např. dani z nemovitých věcí, silniční dani a také k dani z příjmů fyzických osob. „Občan ve virtuálním úřadu získá osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost, a také funkci automatického vyplňování daňových formulářů,“ dodává šéfka státní kasy.

    Daně vyřídíte z domova. Daně vyřídíte z domova. | Profimedia

  • 18.Dluhopisy osvobozeny od daně

    Lidé, kteří si v tuzemsku pořídí státní dluhopisy, nebudou muset z těchto tzv. Dluhopisů Republiky platit daň z příjmů z výnosů. Dosud toto platilo u těch vydaných Českem v zahraničí. „Dluhopis Republiky tak bude ještě přitažlivější možností pro všechny, kteří chtějí zajímavě a přitom bezpečně zhodnotit své úspory,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová. Součástí toho je také zrušení osvobození úroků u dluhopisů, které vydávají čeští poplatníci v zahraničí pro zahraniční investory.

    Video  Ministryně Schillerová radí, co koupit k Vánocům  - Twitter Aleny Schillerové
    Video se připravuje ...

  • 19.A kdo mít radost nebude? Hazardní hráči

    Stát přešel do útoku proti gamblerům, kteří pro společnost představují velký problém. Už pár dní naostro běží rejstřík vyloučených osob v hazardu. Ten, kdo je v něm zapsán, se nesmí účastnit žádné hazardní hry.

    „Díky tomuto rejstříku už nebude možné, aby peníze vyplacené na dávkách v hmotné nouzi končily v automatech, jak se to v mnoha případech dosud bohužel děje,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová. Od loňského 20. prosince jsou provozovatelé hazardních her také povinni ověřovat, zda příchozí návštěvník není na této „černé listině“ zapsán. Pokud ano, nesmí ho ať už do kasina, nebo třeba malé herny pustit.  Omezení se vztahuje také na hazardní hry na internetu.

    Kdo je na „černé listině“?

    • ten, kdo o to sám požádá
    • osoby pobírající dávky pomoci v hmotné nouzi (s výjimkou mimořádné okamžité pomoci)
    • ti, u nichž byl pravomocně zjištěn úpadek
    • hráči, jimž bylo uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek
    • osoby, kterým bylo uloženo přiměřené omezení a přiměřená povinnost zdržet se hazardních her nebo jim bylo nařízeno ochranné léčení.

    Stát přešel do útoku proti gamblerům  (ilustrační foto) Stát přešel do útoku proti gamblerům (ilustrační foto) | Profimedia.cz

    V příručce Blesku Změny 2021 se toho dočtete mnohem více. Třeba to, co čeká v roce 2021 důchodce, rodiče s dětmi nebo tyrany zvířat.

Tweatr ( 4. ledna 2021 08:50 )

Tweatr ( 4. ledna 2021 08:50 )

Jak já nám všem plačkám a stěžovatelům ten lockdown nepřeji,to si neumite představit,jaký smutek mi to dělá! A ještě vic ten náš bezmocny vztek
Mame nejhorší vladu po roce 1989 ,❤❤❤❤👍👍👍

Tweatr ( 4. ledna 2021 08:32 )

Jak já nám všem plačkám a stěžovatelům ten lockdown nepřeji,to si neumite představit,jaký smutek mi to dělá! A ještě vic ten náš bezmocny vztek
Mame nejhorší vladu po roce 1989 ,❤❤❤❤👍👍👍

user ( 4. ledna 2021 06:47 )

Ano, tohle je fakt a to, že stoupne inflace taky. Otázka je co sebere stát a co si prirazi obchodníci. Stát max tak ceny energií, ale města a kraje místní daně a to už je v rukou samosprávy. Teď se teprve v celé nahote ukáže jak Piráti a Stan myslí.

fotrpjotr ( 4. ledna 2021 06:34 )

Stát sice naoko něco přidá,ale o hodně víc sebere,takže životní úroveň jde každý rok dolů.

Zobrazit celou diskusi