Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Největší chyba mého života.“ Exprezidentka lituje svých slov o vězněné princezně Latifě

Autor: Darina Jíchová - 
2. března 2021
05:50

Bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová, která v minulosti působila i jako vysoká komisařka OSN pro lidská práva, v prosinci 2018 přijala pozvání do Dubaje. Na žádost své kamarádky princezny Haji bint al-Hussajn se setkala s její nevlastní dcerou princeznou Latifou, dcerou dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma. Robinsonová tehdy Latifu označila za „problémovou“, za což se stala terčem kritiky, nyní přiznala, že byla „naivní a udělala obrovskou chybu“, uvedla stanice BBC.

Robinsonová vystoupila v pořadu BBC Panorama, kde se vrátila ke schůzce s Latifou. Společný oběd byl uspořádán proto, aby dubajská královská rodina v čele se šejchem Muhammadem umlčela tlak veřejnosti, Latifiných přátel a humanitárních organizací. Ti se vehementně snažili zjistit, co se stalo s princeznou po jejím neúspěšném pokusu o útěk na jaře 2018.

Latifa byla dostižena několik kilometrů od indických břehů, z Indie plánovala odletět do Spojených států, kde chtěla požádat o politický azyl. Jejím záměrem bylo upozornit na potlačování práv žen v SAE a zároveň pomoci své starší sestře Šamze, která je v domácím vězení od roku 2000. To vše popsala Latifa na videu, které natočila před útěkem. Mimo jiné na něm promluvila o otcově krutosti i o tom, jak dlouho ji věznil a nechával týrat po jejím prvním pokusu o útěk.

Kontroverzní schůzka v zimě 2018

Robinsonová se s Latifou setkala a následně o princezně řekla, že je „problémová a psychicky narušená“ žena. „Latifa udělala něco, čeho teď velmi lituje. Byla součástí plánu, jehož podrobnosti se prověřují,“ shrnula Robinsonová. Uvedla také, že po princeznině útěku chtěl kdosi po královské rodině za Latifu výkupné. 

Mary Robinsonová do Dubaje přijela na pozvání princezny Haji. Mary Robinsonová do Dubaje přijela na pozvání princezny Haji. | Reuters

„Musíme mít na vědomí, že se jedná o problémovou dívku, která je v péči psychiatrů. Rodina si nepřeje žádnou publicitu,“ exprezidentka za své hodnocení sklidila značnou kritiku. Humanitární organizace včetně kampaně „Osvoboďte Latifu“, jejíž spoluzakladatelkou je Latifina nejbližší kamarádka Finka Tiina Jauhiainenová, slova Robinsonové odsoudily.

Nyní Irka prohlásila, že věří, že Latifa je držená proti své vůli. Ze strany své kamarádky, princezny Haji, cítí zradu. Uznala, že byla velmi naivní a svou návštěvu v Dubaji označila za „obrovskou chybu“. Asi nejvíce Robinsonovou ohromilo, když dubajská královská rodina zveřejnila fotky pořízené na obědě s Latifou. „Měla jsem být pozornější,“ přiznala v pořadu stanice RTÉ Late Late Show.

„Záleží mi na reputaci“ 

„Bylo to těžké. Víte, záleží mi na mé reputaci, na mé poctivosti. Ale uvítala jsem možnost říct celou pravdu a pozornost se nyní může upřít tam, kam má. Na Latifu a její sestru,“ prohlásila Irka. „Udělala jsem chybu, místo hlavy jsem se řídila srdcem, chtěla jsem pomoct kamarádce. Byla jsem naivní,“ dodala Robinsonová.

Její slova šokovala i samotného moderátora talkshow. „Dělal jsem s vámi již několik rozhovorů a poslední slovo, kterým bych vás popsal, je naivní,“ reagoval Ryan Tubridy. „Udělala jsem mnoho chyb, ale tohle je ta největší, doufám, že takovou už nikdy neudělám,“ navázala irská exprezidentka. Vysvětlila také, jak ji její kamarádka Hajá oklamala a přesvědčila ji o tom, že Latifa má bipolární poruchu a po pokusu o útěk je traumatizovaná.

Zpověď princezny Latify

„V současnosti na 100 procent věřím Latifě, věřím, že by měla být osvobozena. Ráda bych také věděla, kde je její sestra,“ dodala Robinsonová. Doufá, že společný tlak OSN, Irska, Velké Británie a USA pomůže v nastalé situaci a povede k osvobození obou sester. „Někdo se ptá, proč řešit vězněné princezny. Myslím, že právě jejich případ je symbolický a charakterizuje problém nejen v SAE, ale na celém Blízkém východě,“ tvrdí Robinsonová. „Příliš mnoho žen se nachází v obdobné situaci, a to jsem věděla,“ povzdechla si Irka.

„Víte, pokud jde o přátele, jsem schopná mnohé přehlídnout,“ připustila Robinsonová. „Haje jsem vždycky absolutně důvěřovala,“ objasnila. Dodala také, že pozvání do talkshow přijala ne proto, aby „nabídla výmluvu, ale vysvětlení“. Zavzpomínala přímo na setkání s Latifou, která podle ní z počátku byla „zamlklá“, ale rozpovídala se, když se Robinsonová začala ptát na její koníček – skydiving.

Robinsonová: Lituju toho

„Zdála se mi být šťastnější a víc se zapojovala do hovoru. Pamatuju si, že na konci poděkovala Haje za příjemný oběd. Zpětně si uvědomuju, že jí museli nakázat, jak se má chovat,“ na její útěk a situaci doma se ale vůbec neptala. Robinsonová uvedla, že se chtěla zeptat, zda je Latifa držená proti své vůli, ale nakonec si to rozmyslela, protože jí Hajá řekla, že princezna je „příliš traumatizovaná“.

„Teď lituju toho, že jsem se na to nezeptala,“ Robinsonová doplnila, že po obědě se sešla ještě s Latifiným psychiatrem, který „velmi přesvědčivě“ mluvil o Latifině domnělé diagnóze.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi