Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Nevím, jestli tohle přežiju.“ Princezna Latifa poslala zoufalý vzkaz, vězní ji v neznámé vile

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. února 2021
05:15

Dcera dubajského vládce Muhammada bin Rašída Maktúma natočila video, na němž tvrdí, že je proti své vůli zadržovaná ve střežené vile. Video  zveřejnila ve svém programu Panorama britská BBC. Princezna Latifa na sebe upozornila už v roce 2018, když opět v natočeném videu popsala svůj pokus o útěk z Dubaje.

Britské soudy se zabývají rodinnými aférami dubajského vládce i kvůli jeho bývalé ženě Haje, která se se dvěma dětmi uchýlila do Británie. Tamní soud loni rozhodl, že šejch Maktúm exmanželku zastrašoval a nařídil únos dvou svých dospělých dcer, které má s jinou ženou. Jedna z nich byla Latifa. Únosci ji údajně našli na jachtě u indických břehů a proti její vůli odvezli zpět do Dubaje. Maktúmovi právníci obvinění odmítli.

Nově zveřejněné video ale obnovuje pochyby o poměrech v Maktúmově rodině. „Jsem v této vile rukojmí, udělali z ní vězení. Všechna okna jsou zabarikádovaná, nemohu je otevřít,“ tvrdí na záběrech pětatřicetiletá Latífa. Pořídila je údajně v koupelně, což je v domě jediná uzamykatelná místnost. Jak upozornila agentura Reuters, Latifino tvrzení nelze nijak ověřit.

Princezniným osudem se zabývá skupina lidí, která se označuje jménem „Osvoboďte Latifu“, a ta ženě do vily propašovala telefon. Její právník a zakladatel kampaně David Haigh vyzval k „ukončení tohoto strašného období zneužívání rodičovských a lidských práv, jež zásadním způsobem poškozuje pověst emirátů“.

„Nevím, jestli tohle přežiju.“

Dubajská vláda odkázala ve věci na Maktúmovy právníky, kteří se zatím nevyjádřili. Latifa na videu tvrdí, že policisté jsou kolem vily i uvnitř. „Chci se dostat na svobodu,“ sděluje. „Pět policistů hlídkuje venku, dvě policistky jsou uvnitř vily. Nemůžu ani ven na čerstvý vzduch, ani okna nejdou otevřít. Nevím, kdy se dostanu na svobodu a za jakých podmínek,“ navázala Latifa.

„Denně se strachuju o svůj život a bezpečí, nevím, jestli tohle přežiju. Policisté mi vyhrožují, že budu do konce života ve vězení a že už nikdy nevyjdu na slunce. Dostávám se do situace, kdy už jsem ze všeho unavená. Je to jako v cirkuse, nechci být v tomhle vězení, nevím, jaké se mnou mají plány. Každý den jsem zoufalejší a zoufalejší. Jsem už opravdu hrozně unavená,“ zakončila princezna svou zpověď.

Stanice BBC podotýká, že Maktúm vybudoval prosperující Dubaj, avšak podle ochránců lidských práv netoleruje oponenty a umožňuje diskriminaci žen. Kromě jiného se zabývá chovem koní a bývá vidět ve společnosti britské královské rodiny na prestižních dostizích.

Setkání s exkomisařkou OSN

Latifa se o útěk z Dubaje pokoušela od svých 16 let. Nejdále se dostala v roce 2018, kdy odplula s pomocí Francouze Hervého Jauberta na jachtě, s plánováním útěku jí pomáhala její věrná kamarádka Finka Tiina Jauhiainenová, ta v současné době usiluje o její propuštění. Po osmi dnech ale na loď dorazilo komando a donutilo princeznu pomocí kouřových granátů vyjít z úkrytu. Odvezlo ji zpět do Dubaje a od té doby se princezna neobjevila na veřejnosti.

Ministerstvo zahraničí SAE v roce 2018 v prohlášení oznámilo, že princezna žije doma s rodinou. V prosinci 2018 šejchova manželka Hajá uspořádala setkání mezi Latifou a svou známou, bývalou irskou exprezidentkou a někdejší vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou. Ta princeznu označila za „problémovou mladou ženu“, což vyvolalo mezinárodní kritiku.

Robinsonová: Napálili mě

V programu Panorama Robinsonová vysvětlila, že před návštěvou v Dubaji byly ona a princezna Hajá informovány o tom, že princezna Latifa trpí bipolární afektivní poruchou. Podle Latifiných přátel to ale není pravda. „Pořádně mě napálili, zvláště když zveřejnili fotky z našeho setkání. Bylo to pro mě obrovské překvapení, byla jsem šokovaná,“ reagovala Robinsonová.

Princezna Hajá v minulosti uvedla, že o osudu své nevlastní dcery nevěděla, zajímat se o něj začala, až po uspořádané schůzce s Robinsonovou. Dopátrala se toho, že Latifina svědectví o šejchově krutosti jsou pravdivá, to vedlo Haju k útěku z Dubaje.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi