Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vězněná princezna Latifa je ve vážném nebezpečí. Přátelé a právníci prosí OSN o pomoc

Autor: Darina Jíchová - 
6. října 2020
05:50

Boj za osvobození dubajské princezny Latify (34) nekončí, arabská šlechtična je dcerou dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země - šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (70). Před dvěma lety se pokusila utéct před otcovou krutostí, to se jí ale nepodařilo a od té doby je nezvěstná, zřejmě v domácím vězení pod vlivem drog. V jejích stopách kráčela její macecha, princezna Hája bint al-Hussajn, té se nejenže s dvěma dětmi podařilo od šejcha utéct do Británie, vyhrála dokonce i důležitý soud. Princezniny přátelé a humanitární právníci zesílí tlak na OSN, Latifa je podle nich ve vážném nebezpečí, uvedl list The Sun.

Když Latifa v únoru 2018 za pomoci své nejlepší kamarádky a učitelky bojového umění, Finky Tiiny Jauhiainenové, prchala ze SAE, měla propracovaný plán, jak se na jachtě dostat do Indie a pak do Spojených států. Počítala ale i s tím, že se jí únik nepodaří, pojistila se téměř hodinovým videem, ve kterém popsala, jak se její otec chová ke své rodině. Informovala o tom, jak tři roky po prvním útěku strávila v domácím vězení a jak ji šejch nechal týrat.

Promluvila také o starší sestře Šamze, která rovněž v touze po svobodě utekla. V létě 2000 zmizela ze šejchova britského panství, nakonec ji ale dostihli otcovi muži a odvlekli zpátky do Dubaje. Od té doby, tedy už přes 20 let, je v domácím vězení, podle Jauhiainenové ji drží zdrogovanou. Stejný osud asi stihl i Latifu.

Princezna Hája nad šejchem zvítězila

V loňském roce utekla ze SAE jordánská princezna Hája, která je nejmladší ze šesti šejchových manželek. K rozhodnutí ji dohnal strach o svůj život i život dětí, k útěku přistoupila, když se dopátrala pravdu o svých nevlastních dcerách, společně se svými dvěma potomky proto odcestovala do Londýna a obrátila se na tamní Nejvyšší soud.

Po táhlém jednání dosáhla hned několika výher, mimo jiné i v otázce svých dětí - obávala se toho, že by je šejch mohl unést a dceru pak donutit ke sňatku.

Podle rozsudku je šejch zodpovědný za únosy princezen Šamzy a Latify a ze zastrašovací kampaně proti své manželce Háje, se kterou se v únoru 2019 rozvedl podle práva šaría. Lidskoprávní aktivisté, humanitární právníci a hlavně Jauhiainenová, která stojí v čele kampaně za osvobození Latify „Free Latifa“, výsledek soudu uvítali. Nicméně se jim dosud nepodařilo s případem „pohnout“.

Přátelé Latify chtějí zásah OSN

Skupina Free Latifa nyní tlačí na Pracovní skupinu pro vynucená a nedobrovolná zmizení (WGEID) při OSN, chtějí dosáhnout toho, aby OSN vydala oficiální výzvu, ve které SAE přikáže, aby dodaly přesné informace o tom, kde a v jakém stavu se princezna nachází. Chtějí rovněž, aby se zástupci OSN mohli s Latifou setkat a pomoct jí s odjezdem ze SAE.

„Chceme zajistit, že OSN podnikne všechny možné kroky k zajištění bezpečí, zdraví a osvobození princezny Latify,“ uvedl právník Rodney Dixon. Upozornil na to, jak dlouho už se případ řeší. „Princezna nadále zůstává ve vážném nebezpečí,“ zdůraznil Dixon. Kauzou únosu a věznění princezny Latify se zabývá několikačlenný právní tým.

„Je znepokojující, že navzdory rozsudku Nejvyššího soudu v Londýně, který jasně uvedl, že princezna Latifa byla unesená, a světovému tlaku za její propuštění nadále zůstává uvězněná,“ pokračoval Dixon.

„Její základní lidská práva jsou nespravedlivě omezována a porušována. Mezinárodní společnost tomu dál nemůže jen přihlížet. Obrátili jsme se na Pracovní skupiny i další organizace, abychom k ní získali bezodkladný přístup a zajistili, že je v pořádku propuštěná,“ vysvětlil právník.

Britská panovnice dala od šejcha ruce pryč

Advokát kampaně Free Latifa David Haigh připomněl, že po zveřejnění rozsudku v případu princezny Háji se hned několik významných osobností, včetně britské královny Alžběty II., začalo distancovat od „toxické Maktúmovy dynastie“. „Právě nyní nastal čas, aby OSN přitvrdila v boji s potlačováním lidských práv, kterého se dlouhodobě dopouští režim v SAE,“ domnívá se Haigh.

Video  Ustaraná princezna Hája dorazila k soudu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi