Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prymula nevyloučil karanténu celého Česka. Další opatření „rozseknou“ neukáznění Češi

Aktualizováno -
5. října 2020
11:28
Autor: ČTK, Mii, sab - 
5. října 2020
10:08

Pokud 30 až 40 procent obyvatel nebude respektovat současná opatření proti šíření koronaviru, vláda asi za deset dnů bude zřejmě muset přitvrdit, řekl v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zatím podle něj není důvod uzavírat společnost, jak se to děje v Izraeli či v Madridu, celostátní karanténu ale nevyloučil. Vláda rovněž posvětila vyčlenění 150 milionů korun na nákup tří milionů vakcín proti koronaviru, které jsou nasmlouvané Evropskou unií.

V úterý bude plán dalšího postupu probírat vládní rada pro zdravotní rizika. V pátek chce Prymula představit souhrn opatření pro jednotlivé scénáře postupu šíření epidemie. „Co se týče opatření, existuje logicky celá škála od opatření velmi mírných, až po to terminální opatření, což je uzávěra, podobně jako se děje v Izraeli nebo Madridu, já ale v tuto chvíli nepředpokládám, že by bylo nutné sahat k opravdu nejtvrdším opatřením,“ vysvětloval v pondělí Prymula.

Podle něj se bude vše odvíjet od toho, jak se Češi budou chovat. „Záleží na každém z nás, jak ta měkčí opatření budou dodržována.Ta jsou samozřejmě kalkulována s určitou mírou dopadu na celý vývoj epidemie. Pokud, dejme tomu, 30-40 procent populace je nebude respektovat, tak je logické, že nebudeme stačit na to, abychom tu křivku byli schopní adekvátně korigovat, budeme tedy muset přistoupit k opatřením tvrdším,“ nastínil ministr zdravotnictví.

Prymula upřesnil: 30 až 40 procent měřit nemusíme

Zmíněných 30 až 40 procent však není striktní parametr, který by mělo ministerstvo zdravotnictví v plánu přímo měřit. Jak po tiskové konferenci upřesnil ministr Prymula pro Blesk Zprávy, uvedl ho jako příklad, vycházet však budou z již dostupných dat: „To je jenom čistě ilustrativní informace, protože my vnímáme, že řada lidí ty roušky třeba nosí jen tak, aby se neřeklo.“

Prymulovi vadí podle jeho slov zejména to, že někteří lidí nosí roušky pod nosem a jak uvedl, někteří si dělají roušky, které záměrně nejsou schopné zachytit nic. Zkritizoval také to, že někteří nedodržují opatření na dva metry.

„To znamená, že to je obecné konstatování, které nemusíme měřit. My to uvidíme na těch opatřeních. A pokud ta opatření se prostě nepromítnou třeba do snížení třeba toho reprodukčního čísla, tak je logické, že musíme udělat opatření další, protože my teď nahoru jít nemůžeme, jinak by se nám to vymklo z ruky. To je vcelku jednoduchá věc, tam asi není potřeba to exaktně měřit, ale je potřeba z toho vycházet,“ řekl pro Blesk Zprávy.

Při rozhodování o opatřeních se podle ministra epidemiologové nadále dívají hlavně na reprodukční číslo: „Je jich víc, ale R hraje samozřejmě důležitou roli,“ řekl a k výpočtům možných opatření dodal: „Byl to příklad, pokud opravdu my předpokládáme, že nějaké opatření má dopad 20 procent a teď třeba 30 procent populace ho dodržovat nebude, no tak už logicky jenom aritmetikou prostou to bude mít význam 13 procent místo 20 a logicky se sníží ten dopad.“

Zmatky kolem registrace v restauracích

Bližší formu opatření Prymula nesdělil s tím, že o tom bude hovořit až za pár dní. Jeho „tajemnost“ může souviset s tím, že už jednou nastínil omezení, se kterým nesouhlasil jeho šéf Andrej Babiš. Týkalo se registrací do restaurací, které jsou standardem například v Německu a Velké Británii. 

Prymula nejdříve uvedl, že by je chtěl zavést, každý člověk by musel před vstupem do hospody zapsat své jméno a kontakt. Babiš to ale přísně odmítl, podle něj je to nesmysl a informaci označil za dezinformaci. I sám Prymula posléze uvedl, že to byl nápad, který v tuto chvíli není na stole. 

První vakcíny v ČR už před koncem roku

Vláda hovořila také o penězích - 150 milionech korun - na nákup vakcín. První dodávka ve výši jedné desetiny celkového objemu by měla přijít do Česka před koncem roku, uvedl Prymula. Celkem Česko mohlo z unijního balíku koupit sedm milionů dávek. Vláda ale už v létě rozhodla koupit pouze polovinu, aby měla i na nákup od jiných výrobců.

Očkovací látku vyvíjí několik zemí a farmaceutických společností. Evropská komise jedná společně o dodávkách s těmi, kteří jsou ve výzkumu nejdál a dodržují pro něj standardy požadované EU a USA.

Vakcína firmy AstraZeneca, o jejímž nákupu vláda rozhodla, vstoupila 1. října do další fáze schvalovacího procesu. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala s předběžným přezkumem dat získaných z testování očkovací látky. Vakcína, která vznikla díky spolupráci s odborníky z Oxfordské univerzity, je jedním z preparátů, které zatím ve stadiu schvalování pokročily nejdále. Závěrem této fáze ale ještě nebude hodnocení o bezpečnosti a účinnosti vakcíny, upozornil český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mak ( 6. října 2020 05:24 )

Všichni, co pripluli pres more z Libye nebo taky z Francie do Anglie na lodkach meli rousky? Dodrzovali rozestuoy? Kde jsou ted? Co kde sirej? Mají rousky, když hazou po policajtech kameny? Ne? Tak nejen s pendrekama na ne.
Sousedku, co sotva dejcha, když tshne nakuo nechte byt, tak.moc breberek, vu i kterým byste nemel imunitu, nemá.

mak ( 6. října 2020 05:20 )

😂👍

mak ( 6. října 2020 05:19 )

Andrejko zaridi

mak ( 6. října 2020 05:18 )

0,39 % jste vzal kde? Mne to vychází na 0,05 % poziitvne testovanych (nikoli nemocných) v nejpostizenejsich okresech.
U chřipky je epidemie pri 10 % nemocných, a to tam ještě nejsou osvc, matky na md a rodiče ns rp a všechny male deti, u covidu pri 0,05 % pozitivně testovanych,tedy pri nějakých 0,0005 nemocných.... A maji epidemie....

mak ( 6. října 2020 05:13 )

Moudivoacku, rozumíš matematice, statistice, zoracovani cisel? V tomhle plukovnik pokulhava na první dobrou.
Zkusíme chodit s paskou ores oci, a jestli ti nepomue, pritvrdime
Statisticky ma jakasi naprosto irelevantní ata, z 10 mio viděl par lidi s rouskou pod nosem a to ještě na nějaký fotce, a bude kvůli omu but.t ty, co rousky radne nosí. A kdzy pritvdi, kteří to zas budou a nebudou respektovat.
A mohl by se prosím se svou přednáškou vypravit někam do Usti, vsude kolem nádraží, a jiných hezkých lokalit a zkontrlovat to tam a dohlížet, hlavně dohlížet tam. A taky zajistit, aby ti migrani nemigrovali pres kontinenty a po Evope, pze ti nosí nevuime co, a nikdo to neřeší! Tato se nesmíte sejit s rodinou, se kterou mate tu imunitu napodobno, abyste se náhodou nezdruzovali. Premyslejte, net vas na tu Sibir někdo odveze!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa